image

Tv-fabrikant betaalt miljoenen wegens verzamelen kijkgedrag

dinsdag 7 februari 2017, 12:51 door Redactie, 7 reacties

De Amerikaanse televisiefabrikant VIZIO betaalt de Amerikaanse toezichthouder FTC en de staat New Jersey bij elkaar 2,2 miljoen dollar omdat het zonder toestemming het kijkgedrag van 11 miljoen mensen verzamelde en doorverkocht. Daarnaast moet het bedrijf alle gegevens die voor 1 maart 2016 via smart-tv's werden verzameld verwijderen en een uitgebreid privacyprogramma uitrollen.

Volgens de klacht van de FTC produceerden VIZIO en een partner begin 2014 televisies die uitgebreide informatie over het kijkgedrag doorstuurden, zonder dat gebruikers dit wisten of hier toestemming voor hadden gegeven. Daarnaast werd het kijkgedrag gecombineerd met andere beschikbare gegevens, zoals leeftijd, geslacht, inkomen, opleidingsniveau, waarde van het huishouden, of men een huiseigenaar of gehuwd was en andere zaken. VIZIO verkocht deze informatie vervolgens aan derde partijen door, die het voor allerlei doeleinden gebruikten, zoals gerichte advertenties.

"Onderzoek laat zien dat consumenten niet verwachten dat televisies hun kijkgedrag verzamelen en delen. Consumenten die hiervan weten kiezen mogelijk een andere televisie of veranderen de televisie-instellingen naar hun voorkeuren. Daarom is deze informatie van belang voor consumenten om te weten en het achterhouden is dan ook misleiding", aldus plaatsvervangend FTC-voorzitter Maureen Ohlhausen.

Reacties (7)
07-02-2017, 13:41 door Anoniem
En hoe gaat dat geld weer bij de consumenten terecht komen? Dat is ook van toepassing hier in Nederland, het geld van kartels of andere toko's die een boete krijgen komt nooit bij de consument terug die daar voor betaald heeft.

De consument mag vervolgens wel weer opdraaien voor nog hogere prijzen omdat de boetes terugverdiend moeten worden.
07-02-2017, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem:De consument mag vervolgens wel weer opdraaien voor nog hogere prijzen omdat de boetes terugverdiend moeten worden.

Uhm, nee, want Vizio heeft tal van concurrenten die geen boetes hebben betaald. Als die boetes de concurrentie-positie van dergelijke bedrijven verslechteren dan is dat een prima manier om het kaf van het koren te scheiden. Meer boetes voor misleiding a.u.b.!
07-02-2017, 14:41 door Anoniem
Daarnaast werd het kijkgedrag gecombineerd met andere beschikbare gegevens, zoals leeftijd, geslacht, inkomen, opleidingsniveau, waarde van het huishouden, of men een huiseigenaar of gehuwd was en andere zaken.

Die gegevens kunnen ze niet aflezen van een tv-toestel. Die moeten ze ofwel via de gebruiker ofwel via andere partijen hebben verkregen (provider?). Hoewel ik geen ervaring heb met de "smart"-functies van een smart-tv, vermoed ik dat de gebruiker zelf voor verantwoordelijk is, bv. via een account waarin de gebruiker alle gegevens braafjes heeft ingevuld. Anders kan de tv-fabrikant nooit weten wie er achter een tv zit en op welk adres dat ding staat. Laat staan inkomen, opleiding en andere gegevens. Ergens moet een link zijn.
07-02-2017, 14:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:De consument mag vervolgens wel weer opdraaien voor nog hogere prijzen omdat de boetes terugverdiend moeten worden.

Uhm, nee, want Vizio heeft tal van concurrenten die geen boetes hebben betaald. Als die boetes de concurrentie-positie van dergelijke bedrijven verslechteren dan is dat een prima manier om het kaf van het koren te scheiden. Meer boetes voor misleiding a.u.b.!

Probeer in Nederland nog maar eens een bank of bierbrouwer te vinden die niet veroordeeld is tot een boete.
07-02-2017, 14:54 door PietdeVries
Door Anoniem: En hoe gaat dat geld weer bij de consumenten terecht komen? Dat is ook van toepassing hier in Nederland, het geld van kartels of andere toko's die een boete krijgen komt nooit bij de consument terug die daar voor betaald heeft.

Een boete is natuurlijk iets anders dan een schadevergoeding. Wellicht dat je die als consument met de veroordeling in de hand makkelijker kan vorderen? Anderzijds - hoe wil je die boete gaan verdelen? Iedereen 100 piek als 'ie naar een Vizio TV gekeken heeft? Of alleen als hij het bonnetje nog heeft wellicht? En als je de tv in de tussentijd hebt doorverkocht - geldt dan een gemiddelde...
07-02-2017, 22:10 door Anoniem
Dus de FTC word er beter van als bedrijven op hun klanten spioneren... gaat lekker daar.
08-02-2017, 08:58 door Anoniem
Door Anoniem: Probeer in Nederland nog maar eens een bank of bierbrouwer te vinden die niet veroordeeld is tot een boete.
Ik weet niet waarom je hier bierbrouwers bij haalt, maar denk je werkelijk dat al deze 282 bierbrouwers veroordeeld zijn tot een boete? http://www.nlbier.nl/faq/nbd/lijst/

Als je alleen maar bezig bent om feiten naar extreme karikaturen om te vormen dan levert dat misschien een wereldbeeld op dat lekker sensationeel is en waar je je lekker over kan opwinden, maar met de realiteit heeft het weinig te maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.