image

Raad: Controle Wetsvoorstel veiligheidsdiensten onvoldoende

woensdag 8 februari 2017, 14:07 door Redactie, 6 reacties

De controle in de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die vandaag in de Tweede Kamer wordt besproken, is onvoldoende. Daarnaast moet er een stevige, onafhankelijke toezichthouder komen, die zijn taak goed kan vervullen, zo stelt de Raad voor de Rechtspraak.

Het wetsvoorstel biedt de AIVD en MIVD de mogelijkheid om kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken en geautomatiseerde werken binnen te dringen. De Raad stelt dat de diensten een belangrijke rol vervullen. "Dat daarvoor rechten van burgers worden ingeperkt, lijkt onvermijdelijk. Maar onnodige beperking van fundamentele rechten van burgers moet altijd worden voorkomen", zo stelt de organisatie. De Raad vraagt zich bijvoorbeeld af of het, met het oog op de privacy van onschuldige burgers, echt noodzakelijk is om bepaalde gegevens 3 jaar te bewaren, zoals het kabinet voorstelt.

In het wetsvoorstel is de Toetsingscommissie inzet bevoegdheden (TIB) verantwoordelijk voor het toezicht. Als de diensten bijzondere bevoegdheden willen inzetten, vragen ze toestemming aan de minister. De TIB controleert of die toestemming terecht is verleend en geeft daarover een bindend oordeel. Die constructie kan problemen opleveren volgens de Raad. "Want valt zo’n bindend advies wel te rijmen met de ministeriële verantwoordelijkheid? De minister kan niet verantwoordelijk zijn als hij geen bevoegdheid heeft. Als die vraag niet wordt beantwoord, kan dat blijvend voor onduidelijkheid zorgen", aldus de Raad.

Daarnaast zet de Raad vraagtekens bij de effectiviteit van het toezicht dat het kabinet voor ogen heeft. De TIB krijgt bijvoorbeeld geen toegang tot gegevens van de veiligheidsdiensten, wat het moeilijk maakt om te oordelen over de noodzaak van het inzetten van bijzondere bevoegdheden. Verder moet de TIB over genoeg kennis en ervaring beschikken. Volgens de Raad zou deskundige ondersteuning bijvoorbeeld geregeld kunnen worden door de TIB als onafhankelijke commissie onder te brengen bij de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Reacties (6)
08-02-2017, 14:15 door Anoniem
Dit is echt van de gekke. Zelfs de Investigatory Powers Act in Engeland gaat niet eens zover. Er wordt maar 1 jaar bewaard en niet meer. Maar in dit land slaat de wip meteen in het absurde door!
08-02-2017, 16:56 door Anoniem
Het weordt tijd dat de keizer zijn ongenoegen toont, bv tijdens de eerst volgende verkiezingen. Misschien dat de bobo's in Den Haag dan weer eens gaan luisteren naar de wensen van de burger.

Of hernoem het land naar NDR (Nederlandsche Democatische Republiek). Dat is dan wel jammer voor WA, maar blijkbaar kan het niet anders meer.
08-02-2017, 17:15 door Anoniem
Dit is echt van de gekke,goed dat ik mijn leven al vpn gebruik zins ik er al van af weet.
08-02-2017, 19:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-02-2017, 21:51 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is echt van de gekke,goed dat ik mijn leven al vpn gebruik zins ik er al van af weet.

Een VPN is bedoeld om netwerken met elkaar en met clients over het internet te koppelen. Doordat mensen met minder goede bedoelingen dit gebruikte om zaken voor het daglicht te verbergen heeft men groot ingezet op het doorbreken van deze techniek. Gevolg is dan van geen enkele in zijn soort nog aangenomen kan worden dat informatie vertrouwelijk blijft. Bij techniek die te goed bleek om te kraken deed men decennia terug al pogingen backdoors toe te voegen door infiltratie van de ontwikkelteams.

Gevolg i.c.m. het nieuwe sleepnet: alle vertrouwelijke verkeer tussen alle vestigingen en medewerkers van Nederlandse bedrijven verdwijnt leesbaar in een 'zwarte doos' van de Nederlandse inlichtingendiensten. Je kan je wel voorstellen hoe interessant die zwarte doos is voor de diensten van de grote wereldmachten. Ze hoeven niet meer rare fratsen uit te halen om bij de data van 1 bedrijf te komen, alle data van iedereen wordt nu automatisch getapt. En de apperatuur voor dit sleepnet is allemaal in het buitenland ingekocht, het zou onlogisch zijn als er niet zeer uitgekiende backdoors in verstopt zitten.

Dit sleepnet gaat een enorme klap voor het Nederlandse bedrijfsleven betekenen in de vorm van bedrijfsspionage op ongekende schaal. Op den duur raakt bijna het volledige Nederlandse bedrijfsleven in buitenlandse handen, betalen die bijna geen belasting en zal de belastingdruk op burgers nog veel hoger worden. Het geld voor dit soort fratsen zal ergens vandaan moeten komen.
25-09-2017, 22:02 door Anoniem
Ik ben boos over.en zwaar teleurgesteld in deze slecht bezonnen aanloop tot een Wet die onze privacy zwaar onder druk zet.
Ik wil op 78 jarige leeftijd niet in een politiestaat leven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.