Privacy gaat niet over het verbergen van zaken, maar over de vrijheid om zelf te bepalen met wie mensen hun gegevens delen en hoe daar vervolgens mee wordt omgegaan. Dat zegt Lillian Pang, senior director databescherming en privacy bij hostingprovider Rackspace, in een interview met Security.NL.
Volgens Pang is er op internet een omgeving gecreëerd waar het delen van data erg eenvoudig is gemaakt. "Het is bijna een tweede natuur geworden waardoor we er niet meer bij stilstaan als we het doen. En dat kan op de lange termijn voor problemen zorgen." Stilstaan bij privacy en hier ook naar handelen is dan ook belangrijk merkt ze op. Toch zijn er nog altijd mensen die privacy associeren met 'iets te verbergen hebben'.
"Privacy gaat juist om het beschermen van je individualiteit en wie je bent. Dat jezelf bepaalt of en met wie je gegevens deelt" zegt Pang. Ze stelt dat mensen er op een gegeven moment niet aan ontkomen om gegevens te delen. "Maar dan moet je er wel bij stilstaan hoe er mee wordt omgegaan. Het gaat om een keuzevrijheid om te bepalen waar je gegevens naar toe gaan en wat er mee gebeurt. Privacy gaat niet over het verbergen van persoonlijke dingen. Het is een mogelijkheid om te kiezen met wie je je gegevens wilt delen." Mensen die hun gegevens delen moeten zich volgens Pang dan ook afvragen waarom ze het doen, wat het hen oplevert en of dit het waard is.
Als voorbeeld geeft Pang webwinkels die korting aan klanten beloven als ze zich voor de nieuwsbrief inschrijven. "De meeste mensen denken dan alleen aan de korting, maar staan er niet bij stil waar hun gegevens naar toe gaan. Het afstaan van je gegevens is erg belangrijk. Je deelt namelijk elke keer een stukje van wie je bent. En elke keer vergroot je je online footprint." Volgens Pang gaat privacy ook om het beschermen van de eigen individualiteit. "Dat jezelf bepaalt of en met wie je gegevens deelt." Veel mensen zijn zich hier echter niet van bewust, mede door hun omgeving, zo gaat ze verder. "We leven in een wereld waar het gemak ervoor zorgt dat we het niet serieus nemen."
Het vergroten van het bewustzijn over privacy is dan ook belangrijk om dit te veranderen. "Hoe groter het bewustzijn, hoe meer er over gesproken zal worden en hoe meer mensen naar hun eigen handelen zullen kijken." Dit moet er uiteindelijk weer voor zorgen dat mensen meer aandacht aan bijvoorbeeld hun privacyinstellingen zullen schenken. Daarnaast kan het ook geen kwaad om eens het privacybeleid van een aanbieder of app eens door te nemen, merkt ze op. "Ik weet dat ze saai zijn om te lezen, ik heb er zelf ook een paar geschreven. Maar kijk bijvoorbeeld welke gegevens er worden verzameld. Dat soort zaken worden gemakkelijk over het hoofd gezien."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.