image

OM wil controle internetgedrag vermeende internetoplichter

vrijdag 10 februari 2017, 17:40 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 22-jarige man uit Utrecht wegens identiteitsfraude en oplichting een gevangenisstraf van 24 maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast wil het OM als bijzondere voorwaarde dat het internetgedrag van de man wordt gecontroleerd.

De man wordt verdacht van het oplichten van meer dan 200 mensen via internet. Bij aankopen via internet vroeg hij de verkopende partij om een bewijs van de identiteit te sturen. Met deze kopie kocht hij tickets voor evenementen of concerten die hij niet betaalde en weer doorverkocht, bijvoorbeeld via ticketswap. Ook bood de man met de identiteit van anderen goederen te koop aan, die hij na betaling niet leverde.

Verder lukte het hem met andermans identiteit persoonsgegevens van nog andere mensen te krijgen, die hij weer voor andere zaken gebruikte. De inschatting is dat de man ruim 200 slachtoffers heeft gemaakt en daarmee ruim 23.500 euro heeft verkregen. Op de zitting werden 17 van de 200 zaken behandeld. Volgens het OM waren de gevolgen voor de slachtoffers heftig. Ze kregen geen geld voor de tickets die ze hadden gestuurd of kregen de goederen niet die ze hadden betaald.

De mensen van wie de identiteit was gebruikt moesten hun uiterste best doen om hun naam te zuiveren. Het OM heeft voor 16 van de 17 slachtoffers een schadevergoeding geëist. In één zaak was er alleen sprake van poging tot oplichting. Als het aan de procureur-generaal ligt wordt het internetgebruik van de man door de Reclassering gecontroleerd, zodat hij geen gebruik meer van (ver)koopsites kan maken.

Reacties (5)
10-02-2017, 18:20 door karma4
Het probleem van iemands naam accepteren als een kopie vodje had bij de acceptanten moeten blijven. Als koper heb je een risico. Uitstekend dat de oplichter aangepakt wordt/is en dat met de schadevergoeding. Die schadevergoeding zou alle leed en kosten moeten dekken.
11-02-2017, 08:55 door Anoniem
Je kunt ook gewoon spullen kopen bij gerenommeerde webwinkels in plaats van op marktplaats. Dan word je ook niet opgelicht...
11-02-2017, 09:17 door Jodelie
Als het aan de procureur-generaal ligt wordt het internetgebruik van de man door de Reclassering gecontroleerd, zodat hij geen gebruik meer van (ver)koopsites kan maken. Dit lijkt mij een nieuwe wending binnen onze "rechtsstaat" en een opmaat voor verdere aantasting van de privacy. Niet dat de maatregel geen effect heeft, maar toch.
11-02-2017, 15:16 door Anoniem
Uuuh.... usb stick/DVDR met een bootable OS naar keuze en een VPN/proxie en geen hond die weet of ziet wat hij doet...
21-02-2017, 22:44 door Jenny
Door Anoniem: Uuuh.... usb stick/DVDR met een bootable OS naar keuze en een VPN/proxie en geen hond die weet of ziet wat hij doet...

Voor dit soort jongens is die nieuwe aftapwet nu wél een goede uitkomst. Maar ik denk dat je gelijk hebt. Aftapwet of niet, als dergelijke figuren een bootable OS gebruiken en een random VPN van het internet plukken (gratis, in 1 minuut gedownload, take your pick: https://www.vpngids.nl/artikel/vijf-gratis-vpn-services/ ) dan is het over met de pret voor justitie lijkt me. Las vanochtend nog dat in 2016 bijna 2,4 miljoen Nederlanders slachtoffer werden van cybercriminaliteit.Mooi dat ze deze jongen mogelijk voor een flinke tijd vastzetten, want dat zijn schrikbarende cijfers. Helaas het topje van de ijsberg, maar het is tenminste iets.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.