De oude, analoge meter werkt inderdaad ook prima om stroom terug in het net te voeren. De ring draait dan gewoon in de omgekeerde richting en de meterstand telt langzaam terug. Geen slimme meter nodig, geen overbodige papierwinkel.
De winst voor de consument is in geval van een meter-met-draaischijf meestal dat je voor geleverde stroom dezelfde kilowattuurprijs krijgt uitbetaald als voor kilowatturen die je van het stroomnet áfneemt. De energiemaatschappijen willen echter minder betalen voor aan het stroomnet teruggeleverde kilowatturen en daarbij de prijs koppelen aan de energiebehoefte. Dat gebeurt tussen energiebedrijven onderling ook al, want die hebben al te maken met hun eigen windmolenparken en andere "groene" energiebronnen die niet altijd evenveel produceren.
Men wil dus ook bij consumenten de teruggeleverde stroom apart meten, en apart tarieveren.
Maar dan moeten ze het wel kunnen meten!
Met alle moderne meters, slimme, maar ook domme (electronische) meters (d.w.z.: zonder draaischijf) zijn er daarom
aparte meterstanden voor het meten van teruggeleverde energie. Een domme meter heeft er meestal twee.
Maar alleen met de slimme meter kan bijvoorbeeld per uur het tarief aangepast worden. De KWh-prijs kan dan meefluctueren met de vraag naar energie op het stroomnet. Men heeft het er zelfs over dat je op bepaalde tijden wanneer er een overschot is aan energie jij voor de teruggeleverde stroom moet betalen.
Met domme meters kun je ook energie terugleveren, maar meefluctueren van de stroomprijs is daarbij niet mogelijk omdat het energiebedrijf onmogelijk kan weten wannéér je energie aan het stroomnet hebt teruggeleverd.
Dus weet men ook niet of de stroom duur of goedkoop was op het moment dat je hebt teruggeleverd.
Maar als er 2 verschillende meters op een nieuwe "domme meter" (zonder draaischijf) zitten, zouden er eventueel nog wel
2 tarieven kunnen worden gebruikt voor teruggeleverde stroom. Alleen... ze willen van de TF-generators af, en als dat gebeurt, dan zou je ook dat dubbeltarief voor teruglevering niet meer kunnen omschakelen en wordt het dus één tarief
wat waarschijnlijk op een gemiddelde zal zijn gebaseerd (verwacht ik)