De afgelopen kabinetsperiode waren het CDA, de PvdA en de VVD de grootste dreiging voor de privacy van burgers, zo stelt Privacy Barometer aan de hand van het stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer over de afgelopen vier jaar. Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP zijn het privacyvriendelijkst.
Volgens Privacy Barometer, een particulier initiatief dat zich inzet voor de privacy in Nederland, blijkt uit nadere analyse dat het CDA het allerminste met privacy op heeft. De partij diende veel wijzigingsvoorstellen in om de privacy in te perken, maar die konden vaak niet op steun van andere partijen rekenen. De PvdA en de VVD stemden veelal gelijk.
Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP hadden meer oog voor privacy. De Partij voor de Dieren heeft het meest principieel tegen privacyschendende voorstellen gestemd. GroenLinks en de SP zijn in de praktijk bereid wat privacy in te leveren als het andere belangrijke onderwerpen van de partij kan bevorderen. Ook D66 stemt privacy-vriendelijk en neemt in debatten vaak het voortouw als het om privacy gaat. Verder blijkt Denk zich regelmatig voor privacy in te zetten.
Reinout Barth van Privacy Barometer stelt dat het missen van het wetsvoorstel SyRI de afgelopen kabinetsperiode de grootste uitglijder van de Tweede Kamer was. Dit wetsvoorstel van minister Asscher (PvdA) regelt dat vrijwel alle gegevens die van burgers bekend zijn bij (semi-)overheidsinstanties bij elkaar mogen worden gevoegd om te kijken of iemand afwijkend gedrag vertoont. Dat zou volgens Asscher mogelijk op fraude kunnen wijzen. De Tweede Kamer heeft dit wetsvoorstel zonder debat als hamerstuk voorbij laten gaan.
De identiteitskaart zonder vingerafdruk wordt als grootste privacysucces genoemd. De Tweede Kamer stemde unaniem voor een identiteitskaart waarvoor geen vingerafdrukken meer afgegeven hoefden te worden. Al eerder was besloten te stoppen met het aanleggen van een landelijke database met de vingerafdrukken van alle Nederlanders. De Kamer wilde de vingerafdruk ook uit het paspoort, maar daarvoor moeten Europese regels aangepast worden, wat op weerstand stuitte bij minister Plasterk (PvdA).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.