De afgelopen maanden van vorig jaar is het aantal gevallen van ransomware op Windows-computers afgenomen, zo stelt Microsoft op basis van gegevens van Windows Defender, de in Windows ingebouwde virusscanner. Volgens de softwaregigant was ransomware één van de grootste dreigingen in 2016 en kregen miljoenen computers hiermee te maken. Het ging dan zowel om daadwerkelijke infecties als pogingen tot een besmetting.
Vanaf september is het aantal Windows-computers dat met ransomware in aanmerking kwam echter afgenomen. Dit komt volgens Microsoft voornamelijk omdat e-mails die ransomware proberen te verspreiden, wat de voornaamste verspreidingsmethode voor deze vorm van malware is, eerder worden geblokkeerd. Gebruikers kunnen zo niet meer worden verleid om bestanden of links te openen die naar ransomware leiden.
Daarnaast proberen cybercriminelen ransomware ook via exploitkits te verspreiden, die van kwetsbaarheden in Flash Player, Internet Explorer en Silverlight gebruikmaken. Het gebruik van exploitkits is in de laatste helft van vorig jaar afgenomen nadat een beruchte groep cybercriminelen achter de Angler-exploitkit was opgepakt. Ondanks de bemoedigende statistieken waarschuwt Microsoft dat de dreiging van ransomware nog niet voorbij is, aangezien cybercriminelen het wel blijven proberen. Daarnaast richten ze zich ook vaker op andere platformen, zoals servers, en proberen nieuwe verspreidingsmethodes, zoals bijvoorbeeld Skype en usb-sticks.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.