image

Amerikaanse media willen weten wat FBI voor iPhone-hack betaalde

dinsdag 21 februari 2017, 09:11 door Redactie, 4 reacties

Amerikaanse nieuwsorganisaties zijn naar de rechter gestapt om ervoor te zorgen dat de FBI openbaar maakt hoeveel het betaalde voor het ontgrendelen van de iPhone van één van de San Bernardino-schutters. De nieuwsorganisaties hadden hier eerder ook al in een rechtszaak om gevraagd.

De FBI overhandigde toen verschillende documenten, maar die waren zwaar gecensureerd. Daardoor bleef onbekend welk bedrijf het toestel ontgrendelde en hoeveel de Amerikaanse opsporingsdienst hiervoor moest betalen. Volgens de FBI zou het vrijgeven van deze informatie "vijandige entiteiten" kunnen helpen. De nieuwsorganisaties stellen dat de opsporingsdienst geen legitieme rechtvaardiging heeft om het bedrag of de identiteit van de leverancier geheim te houden. Daarnaast zou het openbaar worden van deze informatie niet de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengen of de vijanden van Amerika kunnen helpen.

In december 2015 schoten twee aanslagplegers in de Verenigde Staten 14 mensen dood. Eén van de aanslagplegers had een iPhone bij zich, maar die was vergrendeld. De FBI vroeg Apple vervolgens om te helpen bij het ontgrendelen van het toestel. Apple weigerde dit, waarop de opsporingsdienst naar de rechter stapte. Die gaf de FBI gelijk en stelde dat Apple een aangepaste versie van iOS moest maken zodat de inlogcode via een brute force-aanval achterhaald kon worden.

Apple ging tegen de uitspraak in beroep, maar nog voor beide partijen zich opnieuw voor de rechter moesten verantwoorden besloot de FBI de zaak te laten vallen omdat een niet nader genoemde partij had aangeboden het toestel te ontgrendelen. Naar aanleiding van uitspraken van FBI-directeur James Comey werd geschat dat de FBI voor het ontgrendelen 1,3 miljoen dollar had betaald. De opsporingsdienst wilde echter geen details prijsgeven.

Reacties (4)
21-02-2017, 09:17 door karma4
Ik zou ook wel graag willen weten hoeveel onze politici toegestopt krijgen vanuit het bedrijfsleven. Dat tijdens en na hun politieke loopbaan. Het steekt dat dit her zelfde oude jongens circuit is waar te weinig toezicht en controle op is.
21-02-2017, 11:06 door Vandy
Eén medium, twee media. Correcte kop zou dus moeten zijn "Amerikaanse media willen weten ..."

In het post-Fortuyn-tijdperk is het echter schering en inslag om media als enkelvoud te behandelen; "de media hep hut gedaan".
21-02-2017, 15:22 door Anoniem
Eén medium, twee media. Correcte kop zou dus moeten zijn "Amerikaanse media willen weten ..."

Helemaal juist!
En dat geldt ook voor DATA (het meervoud van datum). Dit betekent 'gegevenS' en is dus eveneens meervoud.
Dat lees ik hier ook nogal vaak foutief op deze site

Het foutieve gebruik komt waarschijnlijk door de invloed van het Engels/Amerikaaans, waarin men (overigens onterecht) media en data als enkelvoud hanteert. Daar spreekt men ook over een visa als men een visum bedoelt.
Kennelijk heeft men daar geen benul van Latijnse meervoudvormen.
21-02-2017, 18:45 door Anoniem
Op zich goed van de organisaties om onderzoek te doen en de overheid in de gaten te houden. Echter, terwijl er kwesties spelen als de veiligheid van alle iPhones met hetzelfde lek tegen alle personen en organisaties die op welke wijze dan ook achter hetzelfde lek komen, waarom dan uitgerekend over een bedrag dat, hoe hoog ook, op een jaarbegroting van de FBI uiteindelijk toch om wisselgeld gaat? Er zijn veel grotere maatschappelijke prijzen die dit soort grappen zouden kunnen kosten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.