Gegevens van een slimme meter onthullen intieme details van iemand privéleven en zijn dan ook niet te vergelijken met analoge energiemeters, zo stellen de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF en Privacy International. De organisaties hebben dit in een brief aan een Amerikaanse rechter laten weten.
De rechter behandelt het hoger beroep in een zaak tussen de Amerikaanse stad Naperville en een lokale beweging. De stad begon in 2012 met het vervangen van analoge meters door slimme meters. Volgens de lokale beweging vormen de slimme meters een gevaar voor de gezondheid en schenden ze de privacy van bewoners. Een lagere rechtbank oordeelde vervolgens dat Amerikanen geen privacy hoeven te verwachten als het om hun slimme metergegevens gaat.
"Waar analoge meters alleen een maandelijkse meting over het energieverbruik afgeven, meten slimme meters het energiegebruik in veel kortere intervallen. Hier wordt er elke 15 minuten informatie verzameld. Niet alleen hoeveel energie er is verbruikt, maar ook wanneer. Slimme meters genereren niet alleen veel meer data dan analoge meters, maar de data bevatten ook een geheel nieuwe variabele, namelijk tijd", aldus de privacyorganisaties in hun brief aan de rechter (pdf).
Een slimme meter geeft daarom een veel gedetailleerder overzicht van iemands privéleven. "Met elke 15 minuten een meting, kan iemand zien wanneer mensen naar bed gaan, in de ochtend opstaan, naar werk of naar school gaan. Iemand kan werkdag- en weekendpatronen zien en ga maar door. Amerikanen verwachten terecht dat hun privé-activiteiten in huis ook privé blijven", zo stelt de brief. Volgens de privacyorganisaties is het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet dan ook op deze gegevens van toepassing
In de aankondiging van de brief op Medium waarschuwen de EFF en Privacy International dat slimme metergegevens ook kunnen onthullen welke apparaten er op een gegeven moment staan ingeschakeld, waardoor kan worden afgeleid wanneer mensen aan het eten zijn, een douche nemen, tv kijken of fitnessapparatuur gebruiken. De organisaties roepen de rechter dan ook op om de uitspraak van de lagere rechtbank terug te draaien.
Beide organisaties wijzen daarbij ook naar de situatie in Europa. De EU wil dat 80 procent van de huishoudens in 2020 over een slimme meter beschikt. De Europese Databeschermingsautoriteit waarschuwde eerder al dat slimme meters het massaal verzamelen van persoonlijke informatie mogelijk maken en adviseerde lidstaten om voldoende beveiligingsmaatregelen te implementeren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.