Er zijn geen problemen met het systeem dat de politie gebruikt om verdachten te identificeren, zo laat de politie zelf weten. Het AD kwam vandaag met een artikel waarin wordt gesteld dat het politiesysteem om arrestanten te identificeren agenten soms meer dan een uur van de straat houdt.
De identificatiezuil waar de politie gebruik van maakt scant vingerafdrukken en maakt foto's van de verdachte. Vervolgens probeert het systeem via gezichtsherkenning de persoon in kwestie te identificeren. Het identificeren zou zo veel sneller moeten verlopen, maar volgens agenten is het proces tijdrovend en loopt de identificatiezuil geregeld vast. "De computerzuilen waarmee de politie verdachte vreemdelingen identificeert, functioneren prima", zo laat de politie in een reactie weten.
Volgens de politie zijn de meeste kinderziektes in de nieuwe software verholpen en is het storingspercentage van 0,6 aanvaardbaar. Gemiddeld zouden politiemensen tussen de 12 en 15 minuten aan elke registratie besteden. "We zijn juist erg tevreden over het functioneren van de ID-zuilen, en van collega’s die ermee werken krijgen we juist enthousiaste geluiden terug", zegt Paul van Musscher, politiechef van de Eenheid Den Haag. Ook komt de politie volgens Musscher tot een betere identificatie omdat er meer registers worden bevraagd en de kwaliteit van vingerafdrukken en foto’s is toegenomen.
"De klacht dat we zuilen tekort komen, herken ik ook niet. We hebben extra zuilen op voorraad, die kunnen door een teamchef worden opgevraagd. En ten slotte blijkt uit het systeem dat we steevast tussen de 12 en 15 minuten bezig zijn met een identificatie", merkt de politiechef op. Begin maart komt er een volgende versie van de software waarin de stabiliteit van het systeem verder is verbeterd, aldus de politie. Daarnaast worden dit jaar 30.000 politiemensen bijgeschoold, wat er voor moet zorgen dat het aantal storingen verder afneemt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.