Er vindt te veel surveillance door overheden plaats, die ook nog eens de angst voor terrorisme manipuleren om hun eigen agenda door te drukken, zo stelt Joseph Cannataci, VN-rapporteur voor de privacy in een nieuw rapport (docx). In het rapport verwerpt Cannataci de huidige surveillancewetgeving die veel landen hebben en roept staten op om privacy als een universeel recht in het digitale tijdperk te respecteren.
"Overheidssurveillance verdient meer aandacht dan ooit tevoren. Ik maak me ernstig zorgen dat het recht op privacy niet volledig in het digitale tijdperk tot zijn recht zal komen." Cannataci haalt uit naar de wetgeving in veel landen om surveillance legitiem te maken, terwijl dergelijke praktijken in de eerste plaats nooit hadden mogen plaatsvinden. Volgens de VN-rapporteur is er geen of nauwelijks bewijs om de noodzaak of proportionaliteit van nieuwe surveillancewetgeving in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten aan te tonen.
Cannataci hekelt ook het manipuleren van de angst voor terrorisme door beleidsmakers. Hij roept beleidsmakers dan ook op om te stoppen met het spelen van de angstkaart en de veiligheid door proportionele en effectieve maatregelen te verbeteren, en geen disproportionele wetten in te voeren die de privacy schenden. "Ik geloof dat geen enkele vorm van leiderschap van angst gebruik zou moeten maken. Echt politiek leiderschap speelt niet de angstkaart", merkt Cannataci op.
Landen moeten privacy zowel binnen als buiten hun landsgrenzen respecteren, aangezien dit een universeel recht is. "Zeker als het gaat om surveillance via internet", gaat de VN-rapporteur verder. Hij roept daarom op tot internationale samenwerking en transparantie richting het publiek. Cannataci hoopt dat landen uiteindelijk surveillance gaan reguleren en privacy op internet gaan beschermen. "Dit zou goed zijn voor burgers, goed voor overheden, goed voor privacy en goed voor bedrijven."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.