Onderzoekers hebben een nieuwe aanval uitgewerkt waardoor malware via een 15 jaar oude Windows-feature anti-virussoftware kan infecteren en overnemen. Via de feature kan malware kwaadaardige code in andere applicaties laden. Dit is mogelijk via de Microsoft Application Verifier.
Deze tool laat ontwikkelaars in runtime bugs in applicaties vinden en verhelpen. Hiervoor laadt de tool een dll-bestand binnen de applicatie die wordt gecontroleerd. Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Cybellum ontdekten een ongedocumenteerde mogelijkheid van de Application Verifier waardoor aanvallers de standaard met Windows meegeleverde verifier kunnen vervangen door hun eigen versie. Op deze manier kan de aanvaller zijn dll-bestanden in elke willekeurige applicatie injecteren. Zodra het dll-bestand is geïnjecteerd heeft de aanvaller volledige controle over het bestand.
"Application Verifier was ontwikkeld om door het vinden en verhelpen van bugs de veiligheid van applicaties te versterken. Ironisch genoeg gebruikt deze aanval deze feature om kwaadaardige operaties uit te voeren", aldus Cybellum. De anti-virussoftware van verschillende aanbieders zoals Avast, AVG, Bitdefender, Kaspersky en McAfee zijn kwetsbaar. De Application Verifier wordt sinds Winndows XP met Windows meegeleverd.
Om de kwetsbaarheid uit te buiten moet een aanvaller er eerst in zien te slagen om kwaadaardige code op het systeem uit te voeren. Vervolgens kan de anti-virussoftware worden gebruikt voor het uitvoeren van kwaadaardige acties, waaronder het versleutelen van bestanden, formatteren van de harde schijf of het installeren van een backdoor. Volgens het beveiligingsbedrijf kan Microsoft de feature niet patchen, maar zouden verschillende anti-virusbedrijven inmiddels aan een update werken om met het probleem om te gaan. Hieronder een demonstratie van de aanval.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.