Nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden groen licht heeft gegeven aan providers om de surfgeschiedenis van hun abonnees te verkopen adviseren allerlei partijen het gebruik van een vpn. Met een nipte meerderheid ging het Amerikaanse Congres met de resolutie akkoord.
Eerder schaarde ook de Amerikaanse Senaat zich achter het voorstel. Daardoor mogen providers naast surfgeschiedenis ook het app-gebruik, e-mailadres, financiële en medische informatie, social security nummers en zelfs de inhoud van e-mails en online chats met derden delen en verkopen. Voormalig president Barack Obama had eerder nog een voorstel ingediend dat later dit jaar van kracht zou worden en providers zou verplichten om eerst de toestemming van hun abonnees te verkrijgen voordat ze deze informatie mochten verkopen.
Het is nu aan president Donald Trump om de resolutie te ondertekenen. "Als hij dit doet krijgen internetproviders nieuwe bevoegdheden om je persoonlijke informatie op bijzonder enge manieren te verzamelen. Ze zullen alles wat je online doet monitoren en zeer gepersonaliseerde en gevoelige profielen voor de hoogste bieder maken. En dit alles zonder je toestemming. Dit breekt met de decennia lange traditie dat je communicatieprovider niet zonder toestemming aan je persoonlijke informatie mag verdienen", zegt Ernesto Falcon van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.
"Tijd om thuis een vpn te gebruiken", zegt Twitter-topvrouw Vijaya Gadde. Ook Quincy Larson van FreeCodeCamp adviseert het gebruik van een vpn-verbinding, zodat de provider de inhoud van het verkeer niet kan inspecteren. Een vpn brengt echter ook nadelen met zich mee, zo meldt Wired. Netflix probeert bijvoorbeeld gebruikers met een vpn te blokkeren. Volgens de website wordt de verantwoordelijkheid voor privacy nu in zijn geheel bij de eindgebruiker gelegd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.