image

Veel Nederlandse Windowscomputers straks zonder updates

zondag 2 april 2017, 08:31 door Redactie, 64 reacties

Als Microsoft op 11 april de ondersteuning van Windows Vista staakt zal meer dan 4 procent van alle Nederlandse Windowscomputers geen updates meer ontvangen, zo blijkt uit cijfers van StatCounter. Volgens de marktvorser draait 1,44 procent van alle Nederlandse Windowscomputers op Vista.

Daarnaast heeft Windows XP op de Nederlandse markt nog altijd een aandeel van 1,27 procent en is er ook nog een groep die met Windows 8 werkt. Deze Windowsversie ontvangt al ruim een jaar geen updates meer. Windows 8-gebruikers moeten naar Windows 8.1 upgraden als ze beveiligingsupdates willen ontvangen. Bij elkaar opgeteld zijn de drie Windowsversies goed voor 4,13 procent van alle in Nederland gebruikte Windowscomputers. In Nederland zouden zo'n 10 miljoen computers op Windows draaien, waardoor het aantal niet meer ondersteunde machines straks op 413.000 uitkomt.

Reacties (64)
02-04-2017, 09:58 door Anoniem
tja, als je je xp of win 7 of 8 computer niet gebruikt voor online torrent werk maar bijvoorbeeld alleen voor het monitoren van een HVAC systeem, electronen microscoop besturing, of het versturen of ontvangen van (a)x-25 pakketjes is er geen drama hoor.
02-04-2017, 10:01 door spatieman
who the fuck gebruik nog vista ??
dat is ja nog erger als XP.
02-04-2017, 10:02 door Anoniem
Ik heb de laatste maanden niet meer Windows Vista gedraaid (ben over op Windows 10), maar updaten was de laatste tijd een ramp (zie forum), waardoor vele Windows Vista systemen effectief al maanden zonder updates van Microsoft zitten. Als daardoor veel malware met zero-days actief zou zijn op Windows Vista (en Windows 7), dan hadden we dat nu al moeten merken.

Het eindigen van de support op Windows XP viel ook erg mee vergeleken met het voorspelde effect. Bovendien is Windows XP vanwege het grotere marktaandeel in de wereld veel interessanter om aan te vallen.

Blijft het natuurlijk verstandig om XP en Vista systemen niet aan een netwerk te koppelen. En hou er rekening mee dat geïntroduceerde problemen door de laatste updates van Windows Vista, waarschijnlijk niet meer gerepareerd zullen worden door Microsoft. Dus haal deze systemen nu al van het internet af als je er nog offline lol van wilt hebben (voor pre-cloud games, oude applicaties, randapparaten of opslag).
02-04-2017, 10:18 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-04-2017, 10:40
[Verwijderd]
02-04-2017, 10:36 door karma4
Als je op verouderde apparatuur door gaat maakt het niet veel uit van welke leverancier het is.
Nog een Smartphone van 10 jaar geleden (Apple)?
Nog zo'n handig slim apparaatje fototoestel router koelkast auto van die leeftijd. Linux versie hopeloos verouderd.

Op tijd vernieuwen of bijwerken kost geld. Als het risico VS kosten als niet de moeite waard wordt gezien dan is het de keuze van de eigenaar/verantwoordelijke.

Ik zou liever aandacht voor onderbouwing dan wel onderuithalen van die keuzes zien.
02-04-2017, 10:37 door Anoniem
Door Rinjani:
Door spatieman: who the fuck gebruik nog vista ??
dat is ja nog erger als XP.

Als je je oude computer niet wilt wegdoen...

(Hoewel je er dan beter een 32-bit Linux op kan zetten.)

Ach, een beetje ruim denken gaat weer niet.
Widen your View: Printer + XP machine + Word 2003: onverwoestbare stand alone off-line combinatie, noem het voor mijn part een super schrijfmachine.
Altijd dat internet gerelateerde geroep over besturingssoftware is zooo bekrompen. 1,2,3, Linux komt dan ook weer ter sprake en als het kon, 4,5,6, begon er hier ook nog iemand over oh oh OSX. Maar let op, daar mogen we op wachten.
02-04-2017, 11:02 door Ron625 - Bijgewerkt: 02-04-2017, 11:03
Door karma4: Op tijd vernieuwen of bijwerken kost geld.
Linux is gratis en de meeste systemen ondersteunen ook de oude(re) hardware.
Voor hobbyisten en mensen zonder liggende gelden misschien het moment, om eens Xubuntu, of Lubuntu uit te proberen, dan heb je up-to-date software op de oude hardware.
Voor thuis-gebruikers is de ondersteuning ook nog gratis!

Geld uitgeven is de weg van de minste weerstand............
02-04-2017, 11:04 door Anoniem
Door karma4: Als je op verouderde apparatuur door gaat maakt het niet veel uit van welke leverancier het is.
Nog een Smartphone van 10 jaar geleden (Apple)?

Nee, wel een Android van 2 jaar oud die nu al geen updates meer krijgt.


Nog zo'n handig slim apparaatje fototoestel router koelkast auto van die leeftijd. Linux versie hopeloos verouderd.

Op tijd vernieuwen of bijwerken kost geld. Als het risico VS kosten als niet de moeite waard wordt gezien dan is het de keuze van de eigenaar/verantwoordelijke.


Nee hoor, op tijd vernieuwen van je OS hoeft geen geld te kosten.
02-04-2017, 11:06 door karma4 - Bijgewerkt: 02-04-2017, 11:15
Door Ron625:
Linux is gratis en de meeste systemen ondersteunen ook de oude(re) hardware. ...
Geld uitgeven is de weg van de minste weerstand............
De tijd die je er aan moet spenderen is niet gratis. Kijk eens op tenderned (onderdeel pianoo) rond wat en hoe er uitbesteed wordt. Ik zag er eentje heel specifiek Linux op mainframe. Hoeveel aanbieders doen dat? Vendor-lock in.
Routers IOT is Linux, geef eens aan hoe die bijgewerkt kunnen worden.
02-04-2017, 11:19 door Anoniem
Karma4 is nu eenmaal anti Linux, dat is zo langzamerhand wel bekend. Is zijn goede recht. Heeft echter geen zin om er tegenin te gaan. Meest irritante aan hem is zijn hopeloze, soms onbegrijpelijke schrijfstijl.

Ik heb afgelopen jaren al diverse oude XP systemen succesvol voorzien van Linux Mint en ze worden al jaren met veel plezier gebruikt. Elke Mint versie krijgt max. 5 jaar updates. Er is nu 1 systeem met Mint 13 die naar 18 moet upgraden vanwege einde support. Big deal, even de data op een USB stick, 2 uurtjes installeren en je kunt weer jaren vooruit.

En het Linux systeem dat ruim 4 jaar met dezelfde Mint 13 installatie heeft gedraaid is nog even snel als vlak na de installatie! Zie ik Windows niet nadoen met zijn hopeloze registry systeem.

En voor wat 90% van de pc gebruikers doet nl. surfen en mailen is Linux Mint uitstekend! Evenals diverse andere Linux distro's uiteraard...
02-04-2017, 11:40 door Briolet
Door Anoniem: tja, als je je xp of win 7 of 8 computer niet gebruikt voor online torrent werk maar bijvoorbeeld alleen voor het monitoren van een HVAC systeem, electronen microscoop besturing, of het versturen of ontvangen van (a)x-25 pakketjes is er geen drama hoor.

Maar die systemen ziet StatCounter niet en zijn dus niets meegeteld.
02-04-2017, 11:57 door Anoniem
Hallo lieve mensen,

Ja, we hebben niet geleerd hoe makkelijk het kan zijn om te switchen. Ik kwam destijds voor het eerst linux mannetjes tegen op een Microsoft cursus voor de uitrol van M$ NT4 en de kernel. Goed, want nu klop ik op windows een eigen versie van een dhcp server in. Wat ik daar geleerd heb, vergeet ik m'n hele g*dganse leven niet meer. Zo moet het ook. Diploma's hangen aan de muur, het bedje zou gespreid moeten zijn. Ik heb er nog zin in hoor. Zo lang je niet voelt dat je leeft, gaat ie goed, zei de oude boer, en hij had volkomen gelijk.

In plaats van hier te trollen zouden we een mogelijkheid moeten krijgen dat opa tieners en omgekeerd net zo makkelijk laten omgaan met diverse platformen als de grote massa verslaafd is geraakt aan de 1 product & 1 click oplossingen. Zo niet, gaan ze hier en elders zowat direct "door het lint" en rollen krijsend over de vloer als peuters in een supermarkt,
die wat Kinderstube te kort zijn gekomen.

De Potemkin dorp mentaliteit (zoek op op wikipedia) heerst op het Internet met flame-wars, trollen, en met als gevolg censuur en desinfo. Die echt constructief wil reageren met relevante kennis en een boodschapje wordt verdreven naar tor en het darknet, omdat normaal reageren op main stream Internet al bijna niet meer kan. Wat een wereld komen we toch in te leven. Af en toe wordt je er sch*tziek van, als je ze tegen de licht ontvlambare haren instrijkt, word je gelijk afgebrand.

Ik heb bijna de 7 kruisjes achter de kiezen, nu. Gelukkig voel ik me af en toe nog jong genoeg. Dagen dat ik weer bijna Big L Radio kan horen, good vibrations. Wat een tijden waren dat. UK voor de Brexit ever was.

Waarom leren we elkaar niet net zo makkelijk een linux mintje op een tabletje te zetten als een Windows OS of een chrome OS? Plaatselijke cursusjes, fietsstudenten komen thuis bij je je inwijden in de raadselen van linux en de verschillende smaken. Leren je hoe je een alertje krijgt wanneer iemand rommelt met je laptop usb tijdens je afwezigheid. Onafhankelijk kennis verspreiden voor een paar ballen per uur. Kleinschalig en gezellig.

Nu zitten we met een domgehouden massa eindgebruikers, die klaar zijn om bij de neus mee rondgeleid/gerommeld te worden in M$ en Apple, Google sprookjesland. Ik kan het alleen ook niet veranderen, maar ik vermoed dat er hier genoeg medestanders zijn,die hetzelfde voelen als ik. Is dat zo?

P.S. Ja, ik ken de argumenten. Met linux kan je niet gamen, het is geen 1 klik een software oplossingen en als ik niet gauw krijg wat ik wil, ga ik brullen, want zo heb ik geleerd me op te stellen door mijn ouders, opvoeders en onderrichters.
02-04-2017, 12:03 door Anoniem
Door spatieman: who the fuck gebruik nog vista ??
dat is ja nog erger als XP.
Er zijn natuurlijk zat mensen die het inmiddels vervangen hadden door een gekraakte windows 7 of hoger, maar als je
gewoon een computer gekocht hebt met Windows Vista erbij en die doet het nu nog prima, dan is het financieel
uitermate onaantrekkelijk om op de eerlijke legale manier een nieuwere Windows erop te krijgen.
Dit komt door het idiote prijsverschil tussen los verkochte Windows licenties en de "meegeleverde Windows" bij een
merkcomputer.

Daardoor is het helemaal niet vreemd dat er zoveel computers het originele Windows OS blijven draaien, de viorige keer
was dat XP en nu Vista.
Inderdaad, de manier om daar vanaf te komen is naar Linux overstappen, maar dat is voor veel mensen een onbekende
en daardoor grote stap.
02-04-2017, 12:20 door karma4
Door Anoniem: Karma4 is nu eenmaal anti Linux, dat is zo langzamerhand wel bekend. Is zijn goede recht. Heeft echter geen zin om er tegenin te gaan. Meest irritante aan hem is zijn hopeloze, soms onbegrijpelijke schrijfstijl.
...
Nope ik ben niet anti Linux.
Ik ben tegen slechte security. Fanboisme en slechte security gaan hand in hand door verblinding in een geloof.
02-04-2017, 12:23 door Anoniem
Waarom stappen 'we' wel zomaar over van b.v. Windows 7 naar Windows 10 en niet van een Windows 7 naar b.v. een Linux versie zoals Ubuntu, Mint of iets degelijks? De stap van W7 naar W10 is bijna net zo groot als van W7 naar een dergelijke Linux versie.
02-04-2017, 13:24 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Karma4 is nu eenmaal anti Linux, dat is zo langzamerhand wel bekend. Is zijn goede recht. Heeft echter geen zin om er tegenin te gaan. Meest irritante aan hem is zijn hopeloze, soms onbegrijpelijke schrijfstijl.
...
Nope ik ben niet anti Linux.
Ik ben tegen slechte security. Fanboisme en slechte security gaan hand in hand door verblinding in een geloof.

En voor wie karma4 z'n woorden niet begrijpt. Soms denk ik ook wel eens: "Huh? Wat schrijft hij(zij)?" Maar als ik het dan 'n tweede keer lees, snap ik wat hij (zij) zegt vanuit de context en klopt het.

Laten we hier niet elkaar gaan bashen, maar proberen te leren van elkaar.
02-04-2017, 13:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-04-2017, 13:44 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Karma4 is nu eenmaal anti Linux, dat is zo langzamerhand wel bekend. Is zijn goede recht. Heeft echter geen zin om er tegenin te gaan. Meest irritante aan hem is zijn hopeloze, soms onbegrijpelijke schrijfstijl.
...
Nope ik ben niet anti Linux.
Ik ben tegen slechte security. Fanboisme en slechte security gaan hand in hand door verblinding in een geloof.
Door karma4:
Door Anoniem: Karma4 is nu eenmaal anti Linux, dat is zo langzamerhand wel bekend. Is zijn goede recht. Heeft echter geen zin om er tegenin te gaan. Meest irritante aan hem is zijn hopeloze, soms onbegrijpelijke schrijfstijl.
...
Nope ik ben niet anti Linux.
Ik ben tegen slechte security. Fanboisme en slechte security gaan hand in hand door verblinding in een geloof.

Ik ben geen fanboy van welk systeem dan ook maar ik ben in de 50 en heb heb zowel op werk als thuis met Windows (3.11 t/m 8.1) gewerkt en met Linux Mint vanaf 13 en nog wat Ubuntu versies.
Als je tegen slechte security bent dan begrijp ik niet dat je een fan van Windows bent. Geen enkel systeem is 100% veilig maar met vele Windows versies heb ik toch heel wat ellende meegemaakt m.b.t. virussen, rootkits enz. En dat waren echt op alle fronten "up to date" systemen met gerenommeerde anti virus software geïnstalleerd.
Windows 10 kan ik niet over oordelen, ik vind dat op andere fronten 10x niks maar dat is persoonlijk.

Dit artikel gaat over over hoe je oude ex XP/Vista systemen nog voor een aantal jaar prima nieuw leven in kunt blazen met een Linux versie die behoorlijk veilig is en up to date qua hardware ondersteuning.
Diverse populaire Linux desktop distro's zijn echt vele malen veiliger dan alle Windows versies t/m 8
02-04-2017, 13:49 door Anoniem
Door Anoniem: Hallo lieve mensen,

Ja, we hebben niet geleerd hoe makkelijk het kan zijn om te switchen. Ik kwam destijds voor het eerst linux mannetjes tegen op een Microsoft cursus voor de uitrol van M$ NT4 en de kernel. Goed, want nu klop ik op windows een eigen versie van een dhcp server in. Wat ik daar geleerd heb, vergeet ik m'n hele g*dganse leven niet meer. Zo moet het ook. Diploma's hangen aan de muur, het bedje zou gespreid moeten zijn. Ik heb er nog zin in hoor. Zo lang je niet voelt dat je leeft, gaat ie goed, zei de oude boer, en hij had volkomen gelijk.

In plaats van hier te trollen zouden we een mogelijkheid moeten krijgen dat opa tieners en omgekeerd net zo makkelijk laten omgaan met diverse platformen als de grote massa verslaafd is geraakt aan de 1 product & 1 click oplossingen. Zo niet, gaan ze hier en elders zowat direct "door het lint" en rollen krijsend over de vloer als peuters in een supermarkt,
die wat Kinderstube te kort zijn gekomen.

De Potemkin dorp mentaliteit (zoek op op wikipedia) heerst op het Internet met flame-wars, trollen, en met als gevolg censuur en desinfo. Die echt constructief wil reageren met relevante kennis en een boodschapje wordt verdreven naar tor en het darknet, omdat normaal reageren op main stream Internet al bijna niet meer kan. Wat een wereld komen we toch in te leven. Af en toe wordt je er sch*tziek van, als je ze tegen de licht ontvlambare haren instrijkt, word je gelijk afgebrand.

Ik heb bijna de 7 kruisjes achter de kiezen, nu. Gelukkig voel ik me af en toe nog jong genoeg. Dagen dat ik weer bijna Big L Radio kan horen, good vibrations. Wat een tijden waren dat. UK voor de Brexit ever was.

Waarom leren we elkaar niet net zo makkelijk een linux mintje op een tabletje te zetten als een Windows OS of een chrome OS? Plaatselijke cursusjes, fietsstudenten komen thuis bij je je inwijden in de raadselen van linux en de verschillende smaken. Leren je hoe je een alertje krijgt wanneer iemand rommelt met je laptop usb tijdens je afwezigheid. Onafhankelijk kennis verspreiden voor een paar ballen per uur. Kleinschalig en gezellig.

Nu zitten we met een domgehouden massa eindgebruikers, die klaar zijn om bij de neus mee rondgeleid/gerommeld te worden in M$ en Apple, Google sprookjesland. Ik kan het alleen ook niet veranderen, maar ik vermoed dat er hier genoeg medestanders zijn,die hetzelfde voelen als ik. Is dat zo?

P.S. Ja, ik ken de argumenten. Met linux kan je niet gamen, het is geen 1 klik een software oplossingen en als ik niet gauw krijg wat ik wil, ga ik brullen, want zo heb ik geleerd me op te stellen door mijn ouders, opvoeders en onderrichters.

Volledig met je eens! Maar er zijn veel te veel commerciële belangen in het spel helaas...
Ik draai op diverse pc's Linux Mint en het installeren daarvan is net zo makkelijk als welke Windows versie dan ook, alleen veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Ook niet verwonderlijk als je 1 bepaald merk en type software al vanaf de lagere school voorgeschoteld krijgt en niemand je vertelt dat er ook nog andere opties zijn.
02-04-2017, 14:27 door Anoniem
Door Rinjani:
Door Anoniem:
Door Rinjani:
Door spatieman: who the fuck gebruik nog vista ??
dat is ja nog erger als XP.

Als je je oude computer niet wilt wegdoen...

(Hoewel je er dan beter een 32-bit Linux op kan zetten.)

Ach, een beetje ruim denken gaat weer niet.
Widen your View: Printer + XP machine + Word 2003: onverwoestbare stand alone off-line combinatie, noem het voor mijn part een super schrijfmachine.

Bekijk jezelfs eens goed in een spiegel. Jouw onverwoeste standalone combinatie draait hopeloos verouderde software terwijl je op diezelfde hardware een Linux kan draaien met bijgewerkte moderne software.

Je leest onvoldoende wat ik schrijf.
Meer specifiek: Ik ben niet geinteresseerd bij deze configuratie (Computer+software+printer) in iets nieuws, iets moderns. Laat ik het zo zeggen: Misschien heb je nog nooit gehoord van mensen die er meer dan een computer op na houden? Kijk eens in de spiegel en concludeer dat je heel erg star denkt. Anders: Er zijn ook nog mensen zat die bijvoorbeeld nog luisteren naar CD's of Elpee's en ze hebben er geen bal last van dat het, als je jouw visie volgt, allemaal 'hopeloos verouderd' is.
02-04-2017, 15:25 door Anoniem
Weet je wat zo mooi is bij Vista (en XP)? Je kan het altijd weer herinstalleren. (of backup terugzetten)
02-04-2017, 15:40 door karma4
Door Rinjani:
Bekijk jezelfs eens goed in een spiegel. Jouw onverwoeste standalone combinatie draait hopeloos verouderde software terwijl je op diezelfde hardware een Linux kan draaien met bijgewerkte moderne software.
Dat verhaal kennen we intussen wel. Bij het voorbeeldproject munchen was dat ook een argument. Na 12 jaar hadden ze het nog niet voor elkaar. Verouderde hardware Softwareentwicklung geen service naar de burgers want op die locaties was het niet geschikt. De huidige baas daar is na 3 jaar er achter gekomen dat het aan de It processen het nodige schort maar ook daar is geen verbetering in gekomen.
Linux helpt echt om betere It te krijgen. Dat is een vorm van fanboisme. Je kunt wel betere It (en security) linux inzetten maar dat is een geheel ander prioriteitsstelling
02-04-2017, 16:02 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-04-2017, 16:55
[Verwijderd]
02-04-2017, 16:39 door Anoniem
Door Ron625:
Door karma4: Op tijd vernieuwen of bijwerken kost geld.
Linux is gratis en de meeste systemen ondersteunen ook de oude(re) hardware.
Voor hobbyisten en mensen zonder liggende gelden misschien het moment, om eens Xubuntu, of Lubuntu uit te proberen, dan heb je up-to-date software op de oude hardware.
Alleen jammer dat hun applicaties die ze meestal gebruiken het er niet op doen..... Tomtom updaten. Tja lastig... De DJ mengpaneel van je zoon, die hij van zijn eigen zakgeld heeft gekocht. Sesamstraat CD.... Ook jammer. En zo kan ik nog wel even door gaan.
MSOffice, tja... LO of OO... Dat wil je de gemiddelde gebruiker echt niet aan doen. En kunnen ze niet op school gebruiken.

Voor thuis-gebruikers is de ondersteuning ook nog gratis!
Een thuis gebruiker die nu nog vista gebruikt, zit helemaal niet te wachten op Linux. Veel te complex. Vergeet niet dat de meeste gebruikers helemaal geen verstand van computers hebben. En om dan op een forum topic aan te maken. Ze hebben we wat beter te doen.

Geld uitgeven is de weg van de minste weerstand............
Tijd kost ook geld. En als het niet werkt, heb je gefrustreerde gebruikers / familie /gezins leden.
Nee, geeft dan gewoon wat geld uit, en je kan gewoon normaal werken.

Linux is heel mooi, maar je moet goed bedenken of je het wilt gebruiken. En er zijn zat mogelijkheden om te gebruiken. Maar de meeste thuisgebruikers, daar is het gewoon niet schikt voor.


Door Rinjani:
Zoals jou al herhaald is uitgelegd op deze site en door meerdere personen had dat niets te maken met Linux.

En je komt steeds met dat Limux voorbeeld terwijl een bedrijf als Google volledig (talloze servers maar ook hun desktops) draait op Linux. Zeer succesvol!
Klopt helemaal. Maar meestal zijn dit toch de uitzondering. En Google is een zwaar IT bedrijf, totaal niet te vergelijke met de meeste andere bedrijven.
02-04-2017, 16:56 door karma4
Door Rinjani: [
Zoals jou al herhaald is uitgelegd op deze site en door meerdere personen had dat niets te maken met Linux.
.....
En je komt steeds met dat Limux voorbeeld terwijl een bedrijf als Google volledig (talloze servers maar ook hun desktops) draait op Linux. Zeer succesvol!
Het hele project daar is door de politiek in 2003 gebracht dat Linux alles zou oplossen ondanks dat projectplannen aangaven dat het duurder zou gaan uitpakken.
Google eens op Android Chrome etc zeer succesvol maar ook erg lek.
Adviseer je nu werkelijk nederlandse politici om het gmail account te gebruiken omdat het zo veilig is. Ik dacht dat we er uit waren dat zoiets niet handig is.

Ok desktop gebruik bij google intern, je bedoelt http://www.zdnet.com/article/the-truth-about-goobuntu-googles-in-house-desktop-ubuntu-linux/ Lezen en analyseren is een kunst.
"So some programs that are part of the Ubuntu distribution are banned as potential security risks."
"latest version of Ubuntu, 12.04.1 " ja sorry het artikel is uit 2012 maar die versie kan echt niet meer.
"Why Ubuntu, rather than say Macs or Windows? Well you can run those too."
"Some use GNOME, some use KDE, some use X-Window and X-Terms. Some want Unity because it reminds them of the Mac." owow dat is pijnlijk niet echt goed.
"That said, desktop problems , even on Linux, will happen."
Da is een veel genuanceerder beeld en meer serieus dan jou promotie dat het heilig en feilloos is.
Ik mis nog de hele securtiy aanpak met rol based access die zij mogelijk lniet nodig hebben maar waar je met privacy gevoelige data werkt zeer zeker goed moet zijn. Ja ik weet dat technisch kan. Nee ik zie geen behoorlijke implementaties
02-04-2017, 17:07 door karma4
Door Anoniem:
Ik ben geen fanboy van welk systeem dan ook maar ik ben in de 50 en heb heb zowel op werk als thuis met Windows (3.11 t/m 8.1) gewerkt en met Linux Mint vanaf 13 en nog wat Ubuntu versies.
Als je tegen slechte security bent dan begrijp ik niet dat je een fan van Windows bent. Geen enkel systeem is 100% veilig maar met vele Windows versies heb ik toch heel wat ellende meegemaakt m.b.t. virussen, rootkits enz. En dat waren echt op alle fronten "up to date" systemen met gerenommeerde anti virus software geïnstalleerd.
Windows 10 kan ik niet over oordelen, ik vind dat op andere fronten 10x niks maar dat is persoonlijk.

Dit artikel gaat over over hoe je oude ex XP/Vista systemen nog voor een aantal jaar prima nieuw leven in kunt blazen met een Linux versie die behoorlijk veilig is en up to date qua hardware ondersteuning.
Het artikel gaat over het aantal verouderde Windows-systemen, punt.
Vervolgens komen de Linux fans die het als een artikel zien om die mensen dwingen over te stappen naar linux. Ik zou voordat je dat als actie opvoert, graag de reden weten waarom die machines niet bij de tijd zijn (fase probleemanalyse).

Ik ben geen Windows fan het maakt me eigenlijk niet uit. Wat ik wel weet is dat de grote softwareleveranciers SAP Oracle IBM HP en veel meer de tools meeleveren voor Windows desktops, dan maak je het onnodig moeilijk om daar tegen in te gaan. Desktopje herinstalleren wat zou het, er hoort geen kritische data op te staan. Voor thuis is dat wat anders.

Wat mij ergert in de praktijk is de slechte security invulling onder Linux door gebrek aan afstemming wat nodig is en wat kan. Het lijkt of een beperkt vinkenlijstje voor de auditor als voldoende gezien wordt als is dat zwaar onvoldoende.
02-04-2017, 17:21 door Ron625
Door karma4: De tijd die je er aan moet spenderen is niet gratis. Kijk eens op tenderned (onderdeel pianoo) rond wat en hoe er uitbesteed wordt. Ik zag er eentje heel specifiek Linux op mainframe. Hoeveel aanbieders doen dat? Vendor-lock in.
Routers IOT is Linux, geef eens aan hoe die bijgewerkt kunnen worden.
We hadden het over Vista en nu kom je aan met dingen waar geen Vista op heeft gewerkt.
De tijd die je noemt is je enige argument, maar vandaar dat ik het had over thuisgebruikers.

v.w.b. je kritiek op Limux (Linux in München), daar is met Linux niets mis, maar wel met de politiek en de ICT afdeling.
Maar dat heb ik al eerder uitgelegd.
02-04-2017, 17:51 door Anoniem
Door karma4: Bij het voorbeeldproject munchen was dat ook een argument. Na 12 jaar hadden ze het nog niet voor elkaar.
Op de een of andere manier zijn er steeds politici die dat aangrijpen als reden om terug naar Windows te gaan, maar zien de betrokken IT'ers helemaal niet zulke grote problemen met Linux (en de problemen die er zijn liggen niet aan de OS-keuze):
http://www.techrepublic.com/article/linux-in-munich-no-compelling-technical-reason-to-return-to-windows-says-citys-it-chief/
Dat Microsoft zijn Duitse hoofdkantoor naar München heeft verplaatst wordt regelmatig als mogelijke verklaring van de drang naar Windows aangehaald.
02-04-2017, 18:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-04-2017, 18:11
[Verwijderd]
02-04-2017, 18:20 door Anoniem
Karma, wat veel mensen hier proberen te zeggen is het volgende;

Als je oud ijzer geen up2date versie van Windows meer kan draaien dat je dan niet meteen naar een nieuwe computer uit hoeft te kijken maar dat je dan wel open moet staan om naar een alternatief te kijken i.p.v. met een een onveilige Windows versie te blijven zitten. Het alternatief zal dan hoogst waarschijnlijk uitdraaien op een Linux variant aangezien MacOS niet op standaard x86 ijzer kan draaien. Ook BSD varianten zou kunnen maar die drempel is echt wel wat hoger dan overstappen op Linux.

Linux is behoorlijk veilig, ook op oud ijzer omdat de benodigde resources beduidend minder zijn dan voor Windows 10.

Er is niemand die je dwingt om die overstap te maken, trek 800 euro uit en je hebt een mooie Windows 10 pc die op zijn minst 4 jaar meegaat.

Ik blijf gewoon mijn applicaties draaien die ik nodig heb en als ik daarvoor een ander OS moet starten/installeren dan doe ik dat.
02-04-2017, 18:47 door Anoniem
Pffff, ik word zo moe van die Karma4....
02-04-2017, 20:28 door karma4
Door Anoniem: Pffff, ik word zo moe van die Karma4....
Ik van die linux fanbois die elk onderwerp oppakken om het evangelie te verkondigen.
Ik zit met smart te wachten op het niet blokkeren van een goed secùrity invulling in de big data context op dat soort omgevingen. Evangelisten brengen wel het woord niet de oplossing.
02-04-2017, 20:44 door karma4
Door Anoniem: http://www.techrepublic.com/article/linux-in-munich-no-compelling-technical-reason-to-return-to-windows-says-citys-it-chief/
Ken ik. Nu moet je met die naam eens verder zoeken in plaats van bij het door jouw gewenste nieuwsberichtje te blijven hangen.
In 2008 begonnen in die positie. On 2011 meld hij dat de It not professioneel genoeg is en dat het anders moet. Te vinden in een presentatie met de Hr die bij strak ligt.
Het onderzoeksresultaat accenture waarin de hele situatie beschreven wordt laat hij lopen. Van ander komt er wel opgenomen commentaar. Nadat het in de raadsvergaderingen niet goed uitpakt komt deze mening in het nieuws. Onderbouwing is er niet behalve dat de baas van limux zegt limux is goed. (wij van wc_eend)
Wat wel duidelijk is dat aan de balies waar de burgers bediend moeten worden het al tijden totaal onacceptabel is.
Dat noem jij een succes?

Het had een een succes kunnen worden als het doel en focus op de dienstverlening naar buiten was geweest.
Niet zo handig het succes als een ego te zien.
02-04-2017, 21:59 door Ron625 - Bijgewerkt: 02-04-2017, 22:00
Door karma4:Wat wel duidelijk is dat aan de balies waar de burgers bediend moeten worden het al tijden totaal onacceptabel is.
En jij denkt dat dit met Windows Vista beter zou zijn?

Nogmaals:
De problemen in München liggen niet aan het OS, maar aan modificaties van het OS en aan de gebruikte applicaties.
Met een standaard distributie hadden ze voor 100% mee kunnen liften met alle upgrades.
Zou deze ICT club met een ander OS zo hebben geknoeid, dan was het ook fout gegaan, maar was het niet zo in het nieuws gekomen.
Eigenlijk verdenk ik MS van sabotage, in woord en/of daad ..............
02-04-2017, 23:23 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-04-2017, 23:36
[Verwijderd]
02-04-2017, 23:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-04-2017, 23:45 door Anoniem
Maar kunnen mensen dan er niet eens aan ruiken zoals met een dubbel boot systeem of linux mint draaien onder windows.

Kan allemaal. Je kan linux zelfs virtueel draaien binnen een browser. Allemaal mogelijk, maar ja als je denkt dat computeren gelijk staat aan Microsoft Windows en een browser gebruiken of surfen aan Big Blue E van M$!
Ja dan wordt het wat moeilijker.

Draai dat linux dan eens vanaf een usb stick.

Het leukste wat ik ooit meemaakte was het virusvrij maken van een geinfesteerde Windows computer met behulp van een schoonmaakschijf op een linux partitie CD. Zat een beetje in de resource hacking hoek, maar met flink toggelen tussen de shift en F knoppen was het eenmaal in linux belandt, goed tot zeer goed te doen. Heb het maar een keer zien doen, maar zo zie je wat er zoal zou kunnen. Weet natuurlijk niet of de methode wettelijk zou mogen worden gedeeld, maar ik leg hier niets uit of geef geen verdere info. Dus het blijft een theoretisch verhaal. :)

We kunnen als er ruimte voor gelaten zou worden nog veel meer leuke dingen betekenen voor de gemeenscahp. Maar ik zag laatst een mededeling op Redleg's fileviewer scanner site, dat hij misschien moet worden neergehaald vanwege een DMCA zaak aangaande een gebruikt javascript algorithme dispuut.

Dan klopt het verhaal over restricties vanwege commercie-belangen, dat anoniem van 13:49 plaatste zeer zeker.
De freedom to tinker wordt ingeperkt op grote schaal.
03-04-2017, 08:31 door Anoniem
Door Ron625:
Door karma4:Wat wel duidelijk is dat aan de balies waar de burgers bediend moeten worden het al tijden totaal onacceptabel is.
En jij denkt dat dit met Windows Vista beter zou zijn?

Nogmaals:
De problemen in München liggen niet aan het OS, maar aan modificaties van het OS en aan de gebruikte applicaties.
Nu ben ik niet op de hoogte van alle modificaties welke men heeft uitgevoerd. Maar blijkbaar heeft men dit wel met een redenen gedaan. Misschien omdat anders de applicaties niet allemaal goed samen werkte? Of omdat het anders niet te beheren was? Ik heb geen idee. Maar de beste stuurlui staan altijd aan wal.

Met een standaard distributie hadden ze voor 100% mee kunnen liften met alle upgrades.
Maar misschien werkte de gehele oplossing dan niet zoals men het wou hebben? Ze zullen er vast een goede redenen voor gehad hebben.

Zou deze ICT club met een ander OS zo hebben geknoeid, dan was het ook fout gegaan, maar was het niet zo in het nieuws gekomen.
Overheid en ICT mislukkingen komen vaak genoeg in het nieuws. Mede omdat het eigenlijk altijd op de zelfde punten fout gaat. Application Lifecycle Management is iets waar ze nu ook niet erg sterk in zijn. En waar juist bijna ieder project op verkeerd gaat. Idem bij München.

Het blijkt hieruit wel, dat het OS dus eigenlijk niet uitmaakt.

Eigenlijk verdenk ik MS van sabotage, in woord en/of daad ..............
Op basis waarvan? Kom of met bewijzen, of kom niet met dit soort verdenkingen die nergens op zijn gebaseerd.
Maar om hem op de zelfde manier terug te koppen: Eigenlijk verdenk ik dat Linux gewoon niet geschikt is voor de desktop.
03-04-2017, 09:47 door Anoniem
Dit artikel gaat over over hoe je oude ex XP/Vista systemen nog voor een aantal jaar prima nieuw leven in kunt blazen met een Linux versie die behoorlijk veilig is en up to date qua hardware ondersteuning.
Diverse populaire Linux desktop distro's zijn echt vele malen veiliger dan alle Windows versies t/m 8
Nou, dit artikel gaat over het feit dat een X aantal computers gebruik makend van Windows X geen updates meer krijgen of binnenkort aan de beurt zijn.

Zowel "Linux" als "oude hw" kom ik nergens in dit artikel tegen.

Dat iemand roept dat mensen niet upgraden omdat ze te oude hw hebben, maar wel Linux kunnen draaien met volledige ondersteuning betekent niet dat dit artikel daarover gaat. Zonder bronvermelding of vooronderzoek is een dergelijke uitspraak uiterst onzorgvuldig; wie zegt dat het door de oude hw komt? Ik ken ook mensen die nieuwere hardware hebben maar bijvoorbeeld nog de Vista cd hebben liggen en die gebruikt hebben - en geen zin hebben te upgraden.

Het hele Linux verhaal (al ben ik wel een voorstander van het onder de aandacht brengen van alternatieven t.o.v. Windows) is totaal niet gerelateerd aan het artikel - maar dat is wel vaker zo als "Windows" of "Microsoft" onderdeel is van het onderwerp....we kunnen stellen dat dit artikel "ge-hijackt" is.
03-04-2017, 09:52 door Ron625 - Bijgewerkt: 03-04-2017, 09:56
Door Anoniem: 16:39 MSOffice, tja... LO of OO... Dat wil je de gemiddelde gebruiker echt niet aan doen. En kunnen ze niet op school gebruiken.
Waarom zou dat niet op school te gebruiken zijn?
Noem één reden, naast onkunde van het onderwijzend personeel!

Door Anoniem: 08:31 Kom of met bewijzen, of kom niet met dit soort verdenkingen die nergens op zijn gebaseerd.
Wanneer een Bill Gates op bezoek gaat bij de burgemeester van München, dan gaan mijn nekharen overeind staan, v.w.b. de objectiviteit van deze burgemeester.
Wanneer de burgemeester ook nog een mening over Limux gaat ventileren, die ingaat tegen de (Duitse vorm van de) ondernemingsraad, dan geeft dat aan, dat er een grote kloof is, tussen de mensen die ermee moeten werken en de mensen die er over beslissen.

De aanpassingen zullen vast wel een voordeel (op dat moment) hebben gegeven, maar nu zien ze de nadelen hiervan.
03-04-2017, 10:14 door Anoniem
Ik zit met smart te wachten op het niet blokkeren van een goed secùrity invulling in de big data context op dat soort omgevingen.

Karma: Kun je dit nader uitleggen. Ik snap namelijk niet wat je met deze zin bedoelt.
Wat heeft "Big Data context" met "het (niet) blokkeren van een goed security invulling" te maken.
Het komt bij mij over als een tang op een varken. Ik mis een stuk context. (No pun intended).
03-04-2017, 10:18 door Anoniem
Dit is Karma4, iedere keer dat iets negatiefs over MS wordt gepubliceerd, wordt het onderwerp vergeleken met andere onderwerpen bij andere bedrijven om het maar goed te praten, terwijl het gewoon fout blijft.

Proberen mensen een alternatief OS aan te raden, dan is er in zijn ogen geen andere mogelijkheid dan Linux/Mac fanboyism, want MS Windows lost al uw problemen op en vervolgens nog roepen dat hij geen MS fanboy is.

Dit zijn Russische (forum trol) tactieken uit het boekje.
03-04-2017, 11:42 door karma4
Door Ron625:
Wanneer een Bill Gates op bezoek gaat bij de burgemeester van München, dan gaan mijn nekharen overeind staan, v.w.b. de objectiviteit van deze burgemeester.
Wanneer de burgemeester ook nog een mening over Limux gaat ventileren, die ingaat tegen de (Duitse vorm van de) ondernemingsraad, dan geeft dat aan, dat er een grote kloof is, tussen de mensen die ermee moeten werken en de mensen die er over beslissen.

De aanpassingen zullen vast wel een voordeel (op dat moment) hebben gegeven, maar nu zien ze de nadelen hiervan.
Het was in 2003 dat IBM daar de deur plat liep om suse uit te Rollen dat na het os/2 debacle. Daar gaan de nekharen bij mij overeind. Bill Gates is er nooit geweest dat was zijn opvolger Balmer. Nu gaat de fsf president daar op bezoek.
Nogal een angstcultuur die er gekweekt is. Zeg niets verkeerds over Limux of we hangen je op. Enkel de burgermeester kan daar boven staan. Dat verhaal van niet kunnen leveren van de eigen voorzieningen op het moment van in dienst treden is nogal schokkend. Een It organisatie die geen dienst levert maar de baas speelt.
03-04-2017, 11:48 door karma4
Door Anoniem:
Karma: Kun je dit nader uitleggen. Ik snap namelijk niet wat je met deze zin bedoelt.
Wat heeft "Big Data context" met "het (niet) blokkeren van een goed security invulling" te maken.
Het komt bij mij over als een tang op een varken. Ik mis een stuk context. (No pun intended).

Ik heb met de praktijk te maken dat er beweerd wordt dat linux alles zal oplossen. Dat is in de bi en Analytics wereld met gevoelige gegevens. Als je dan de eisen voor secùrity functirscheiding etc op tafel legt dan wordt er geen thuis gegeven of gezegd ga maar een Windows aanpak. Wat jij wil is veel te moeilijk voor ons linux gurus.

Dus eerst de belofte dat het met linux oplossen en meteen daarna de weigering om het echt te gaan doen.
Zeer frustrerend en tevens de reden dat ik reageer als ik die houding denk waar te nemen.
03-04-2017, 13:07 door Ron625
Door karma4:Dus eerst de belofte dat het met linux oplossen en meteen daarna de weigering om het echt te gaan doen.
Zeer frustrerend en tevens de reden dat ik reageer als ik die houding denk waar te nemen.
De oorzaak is (vaak), dat mensen zich wel ICT specialist noemen, maar alleen ervaring en opleiding hebben van één besturingssysteem.
Iemand die echt een ICT'er is, moet thuis zijn in minimaal 3 besturingssystemen, anders is het een OS specialist, of een applicatie specialist.........

Maar ja, dat is mijn standpunt :-)
03-04-2017, 13:37 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: http://www.techrepublic.com/article/linux-in-munich-no-compelling-technical-reason-to-return-to-windows-says-citys-it-chief/
Ken ik. Nu moet je met die naam eens verder zoeken in plaats van bij het door jouw gewenste nieuwsberichtje te blijven hangen.
Nee, het was andersom. Ik kwam maar die verwijzingen naar Accenture tegen door mensen die Limux afkraken, gewoonlijk zonder dat ze bij claims zo vriendelijk waren aan te geven waar in die 450 pagina's van Accenture ze de onderbouwing vonden. Daar ben ik niet in blijven hangen, ik ben dat rapport zelf gaan doorneuzen. Mijn Duits is helaas niet al te best, dus dat kostte moeite, maar de indruk die ik zelf van dat rapport kreeg was dat het ondanks de aanbeveling om terug te gaan naar Windows-werkstations meer om organisatorische problemen ging dan om problemen die aan Linux toe te schrijven waren. En een ander aspect van er niet in blijven hangen was dat ik ook benieuwd raakte naar wat andere betrokkenen dan de politici die van Linux afwillen in München te zeggen hadden. En dan kom je bij dit soort artikeltjes uit. Ik linkte ernaar omdat ik de indruk heb dat jij degene bent die sterk de neiging heeft om in een eenzijdig oordeel te blijven hangen.
In 2008 begonnen in die positie. On 2011 meld hij dat de It not professioneel genoeg is en dat het anders moet. Te vinden in een presentatie met de Hr die bij strak ligt.
Het onderzoeksresultaat accenture waarin de hele situatie beschreven wordt laat hij lopen.
Ik haalde uit dat Accenture-rapport dat het om organisatorische problemen lijkt te gaan. Als die IT-pief dan zegt dat het om organisatorische problemen gaat denk ik dat ze elkaar niet per se tegenspreken.
Van ander komt er wel opgenomen commentaar. Nadat het in de raadsvergaderingen niet goed uitpakt komt deze mening in het nieuws. Onderbouwing is er niet behalve dat de baas van limux zegt limux is goed. (wij van wc_eend)
Tsja, maar daar staat wel tegenover dat een rapport van een Microsoft-partner en een burgemeester die de naam heeft een uitgesproken fanboi van Microsoft te zijn ook wel eens een ernstige "wij van wc-eend"-toestand kunnen zijn.
Wat wel duidelijk is dat aan de balies waar de burgers bediend moeten worden het al tijden totaal onacceptabel is.
Dat noem jij een succes?
Nee, maar de discussie gaat over waar dat aan ligt. Worden die burgers beter geholpen als de IT drastisch over een andere boeg wordt gegooid, of levert dat zijn eigen jarenlang voortslepende ellende op? Ik heb de eerste jaren van een "alles wordt beter als je maar Microsoft gebruikt"-conversie meegemaakt die enkele jaren moest duren en na ruim tien jaar aan overspannen medewerkers was veranderd in het gewoon blijven gebruiken van de originele systemen (inmiddels wel ge-outsourced). Dat lag er niet aan dat zoiets op een Microsoft-platform niet mogelijk zou zijn, natuurlijk kan dat wel, maar aan een overdaad aan optimisme en zelfoverschatting bij managers die soms ernstig de indruk maakten volledig te zijn ingepakt door gehaaide verkopers. Grote veranderingen zijn moeilijk te beheersen.

Bij Limux heeft men destijds niet voor een big bang-aanpak gekozen maar voor geleidelijke invoering. Het feit dàt men voor een forse verandering koos kan desondanks een factor in de ontstane problemen zijn geweest. De gemeente München is een grote, versnipperde en complexe organisatie, ook dat maakt zoiets niet bepaald eenvoudiger. Los je dat op door die complexe organisatie met een nieuw veranderingstraject op te zadelen? Moet de eerst prioriteit niet liggen bij het verbeteren en versterken van de organisatie zelf? Als die een puinhoop is wordt elke conversie een puinhoop, ongeacht van en naar welk platform die conversie is. En als de organisatie sterk is is dat platform waarschijnlijk niet eens zo kritisch, een goed lopende organisatie weet meer uit basale IT te halen dan een slecht lopende organisatie uit fancy IT.
03-04-2017, 14:06 door Anoniem
@Ron625,

Maar waarom dan ook steeds dat er hier zowat flame wars ontstaan na kritiek op de kwalijke aspecten van de zogeheten 'propriety software'?

Ik ontmoet dat vooral in de USA, kritiek op Microsoft of Google wordt vaak bijna als nationaal verraad opgevat.

Daardoor wordt het vergelijken van veiligheidstatus tussen Google, Apple, Linux etc. altijd in een hoek getrokken, waar je niet naar toe wilt. Sinds de onthullingen van Snowden en de recente uiteenzettingen van Assange over bij voorbeeld marble en dergelijke projecten, mogen we de algemene veiligheid van de infrastructuur toch wel eens ter discussie stellen. Het riekt in ieder geval niet al te fris, zeg maar ronduit het stinkt flink en al jarenlang.

Een echte "eerlijke" fundamentele discussie van de ontstane situatie wordt niet of nauwelijks gevoerd. Niemand die ons verteld waarom Eich wat beter had moeten nadenken over de veiligheidsaspecten toen hij in 1994/95 werkte aan zijn javascript project. Waarom de PHP nachtmerrie ons nog steeds achtervolgt.

Waarom het zo moeilijk is om met gerichte kritiek te komen op Windhoos 10 omdat we gewoon niet weten, waar ze protocolstandaarden aan de laars hebben gelapt, vanwege alles moet gelijk werken de zaken hebben "bijgebogen".
Waarom Google in de brower maar oppervlakkig codeurs toegang biedt, NoScript bijvoorbeeld was niet te 'porten' naar die bladeraar. Nu gaat tor het weer eens met 'rust' proberen. het blijft tobben en dweilen met de kraan open.

Waarom er steeds als een laag op laag op laag nieuwe lapmiddelen moeten worden verzonnen en over en door elkaar geplaatst voor een nieuw beveiligingsstoplappendeken, dat nooit inherent veilig kan worden. We weten bijvoorbeeld nooit wat de groep door M$ ingehuurde ghostwriters destijds hebben uitgevr*ten.

Waarom mogen we niet meer resource hacken, geen right to tinker meer hebben? Waarom we geeneens meer 'mogen' onderzoeken waarom de software die we gebruiken niet veilig te krijgen is.

Als dat eens een keer goed meegenomen zou worden in een fundamentele discussie over een veilige digitale infrastructuur zou ik blij zijn. Ik denk het helaas niet te zien. De belangen om het te verhinderen of te manipuleren zijn te groot. Je krijgt er geen vinger. echt achter. Maar de vermoedens die ik koester zijn niet al te optimistisch, dat kan ik na veertien jaar website security analyse jullie allen hier nu al wel vertellen.

Ik zou weleens willen dat Nir Sofer zijn zegje eens deed over de echte veiligheid/onveiligheid van Windows. Dat zijn mannen, die lang in de Windows keuken hebben rondgeneusd en er ook heel goed hebben "gekookt".

Waarom de command prompt overgeheveld moest worden naar een developer tool app? Waarom er geen volledige Dos ondersteuning meer bestaat? De handen van de eindgebruiker om het OS te tweaken zijn daarbij goed gebonden.

Waarom hebben we nu een systeem van voornamelijk "Security through Obscurity" en als het obscure verdwijnt blijkt de grenzenloze onveiligheid van hetgeen men voor ieder weet en wil verborgen houden.

Graag uw oprechte comnmentaar? Maar ik vrees dat een heleboel mensen er niet zonder emoties een rol te laten spelen of zonder vooroordelen hierover kunnen posten. Ik denk dat de gemiddelde eindgebruiker nooit gaat beseffen in wat voor code dream world of tie leeft. I rest my case. Ik mis F.R.A.V.I.A (rip)., ik mis Ben Edelman, Mitnick, Woodman,
03-04-2017, 14:20 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-04-2017, 14:52
[Verwijderd]
03-04-2017, 17:06 door Anoniem
Zo te horen zijn jullie niet inventief genoeg om te bedenken hoe je toch nog jaren plezier van zo'n obsolete machientje (software en hardware) kan hebben. Komt meestal door een te snelle (en vaak aangeprate) vooringenomen mening.
Gewoon even doordenken. Dan kan je er nog van alles mee.
03-04-2017, 18:00 door karma4 - Bijgewerkt: 03-04-2017, 20:37
Door Anoniem: Ik kwam maar die verwijzingen naar Accenture tegen door mensen die Limux afkraken, gewoonlijk zonder dat ze bij claims zo vriendelijk waren aan te geven waar in die 450 pagina's van Accenture ze de onderbouwing vonden.
Ik heb de link en verwijzingen in de eerste paar weken na beschikbaar komen bij ris in posts opgenomen. Je kon het hele verhaal zien aankomen.
Er is een alinea over de kosten Desktop support en uurkosten voor helpdesk. Je zult er van moeten schrikken.


Die politieke zaken en keuzes werken twee kanten op. Het hele verhaal verzameld is best een leuke roman. Aan signalen kon je zien dat er een It chaos was dat ging limux in 2003 niet oplossen en kunnen ze nu er niet mee oplossen. Ze konden maximaal 80% omzetten als doel. Dat elk weerwoord door frustratie van slechte it dienst als fan van Microsoft wordt afgedaan is nu niet bepaald een oplossing voor de It zaken.
Je zegt dan: Wij falen maar dat ligt aan wat anders

Het is die houding mentaliteit wat het eerste probleem is
Zolang je daar een probleem mee hebt blijft het problematisch
03-04-2017, 18:38 door Anoniem
Maar nog geen stellingname hier omtrent de huidige inherent onveilige infrastructuur die bestaat.
In hoeverre hebben de grote propriety platforms gezorgd om dit te laten ontstaan?

Het is hier nog niet afdoende uit de doeken gedaan hoe men tracht een inherent onveilige structuur met allerlei lapmiddelen en laagjes obscure toegevoegde beveiliging gimmicks overeind te houden.

Het is net een wrak dat nog net boven water blijft. Kijk bijvoorbeeld eens naar de analyse van het scriptje hier:
http://www.domxssscanner.com/scan?url=http%3A%2F%2Fvidbitfuture.co%2Frecoverpass.php
... en wat er met een verborgen download zou kunnen ontstaan wegens een aantal undefined variabelen (open stream?). En dit is maar 1 voorbeeldje van een niet kwaadaardige en nog niet kwetsbare site en zo kan ik best nog wel eventjes doorgaan.

Niets vastgesteld natuurlijk, dat kan ook niet, maar alleen maar even via third party scannen opgevallen. Kan iets zijn, hoeft niet per se, als er same origin is, als er input output validatie is, als er security headers zijn geimplementeerd, als, als, als....

Weet men dit niet of wil men het niet in het openbaar toegeven. Ze hebben alles naar beneden bijgeschaald en voor weet ik wat voor reden onveilig(er) gemaakt. Waar gaan we heen? Waarom wordt er niets aan gedaan?
03-04-2017, 21:02 door Anoniem
Help... de 11 inch Acer netbook met 32 GB MMC en Windows 8.1 wil nu ook niet meer updaten....hoge cpu en zoeken zoeken maar niets komt binnen. Heb de auto update maar uitgezet zodat ze nog kan werken met dat ding.
Mijn oudere netbook met Xubuntu update bijna weekelijks!
Linux is voor haar niet te doen i.v.m. schoolwerk.
04-04-2017, 09:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2017, 10:03 door Anoniem
Waarom altijd die strijd tussen gebruikers van besturing systemen en mobiele telefoons.
Ik ben gestopt met het promoten van mijn voorkeur, want iemand die het niet wil horen, is toch niet te overtuigen.
Ik gebruik Microsoft op het werk en op de laptop, waarop ik dan bijv. ook de TomTom software op geïnstalleerd heb.
Op de thuis pc heb ik Ubuntu, omdat ik er flauw van was, iedere keer met die verschrikkelijke windows update, virussen enz. bezig te zijn...
04-04-2017, 11:27 door Ron625 - Bijgewerkt: 04-04-2017, 11:28
Door Anoniem: Linux is voor haar niet te doen i.v.m. schoolwerk.
Waarom niet?
De school accepteert gewoon OpenStandaarden en LibreOffice kan werken met MS formaten, of gaat het om een specifieke toepassing?
04-04-2017, 11:43 door Anoniem
Door Rinjani:
Door Anoniem: Help... de 11 inch Acer netbook met 32 GB MMC en Windows 8.1 wil nu ook niet meer updaten....hoge cpu en zoeken zoeken maar niets komt binnen. Heb de auto update maar uitgezet zodat ze nog kan werken met dat ding.
Mijn oudere netbook met Xubuntu update bijna weekelijks!
Linux is voor haar niet te doen i.v.m. schoolwerk.

Tja... Dan krijgt Microsoft haar zin en moet je een nieuwe laptop met Windows 10 voor haar kopen...
Of je upgrade gewoon naar Windows 10, alternatief reimage naar naar 8.1. Probleem opgelost en de gebruiker kan gewoon normaal werken.
04-04-2017, 13:39 door Anoniem
De meeste mensen hebben ook geen idee hoe M$ ze ook steeds door een kleiner hoepeltje wil laten springen
en dat geldt voor het Google OS evenzeer.

Waarom gebruiken de meeste mensen betaald Office en niet het vrije Libre Office?
Waarom gebruikt men M$ media speler en niet VLC?

Ik zie het aan studenten, ze gebruiken allemaal windhoos mail of gmail met een kamerbreed account.
Ze gebruiken wel android maar liefst met de Google flaw. Ze maken hun examen opgaven op Windows Office.

Ik wil ook liever een streekproduct van om de hoek in plaats van een donut van een Amerikaanse gigant waar men rechtzaken moet starten over beloofde boter op de donut, die uiteindelijk margarine zooi of een halfmix blijkt te zijn.

We laten ons ook bewust steeds maar weer in de boot nemen.

Zou je nu voor eigen gebruik nog een programmaatje kunnen aanpassen met het Australische resource hacker?

De cybercrimineel denkt er zelfs geen ogenblik over na, maar de eerlijke oppassende burger kijkt angstig rond.
Als ik eens gepakt werd door de DMCA of Brein me achter de vodden ging zitten?

Mag ik nog wel ademhalen en hangen ze morgen niet al vast rolgordijnen voor de zon?

Oj, de zeven kruisjes bijna genaderd, maar het wordt er niet leuker op.

Als het kon, hielpen ze je aan AI in je kop en was je op afstand bestuurbaar.

Misschien is dat wat ze uiteindelijk bedoelen met het in de Apocalyps genoemd "teken van het beest"?

Anderen geloven weer in het beest, dat het zal opkomen uit de woestijn, net buiten Medina tegenover het paleis dat daar nu staat, en een ieder 'gemeten'zal worden aan de staf van Musa en de ring van Suleiman.

We zullen donkere gezichten zien, in die laatste dagen. Dat staat buiten kijf. Surf veilig en vrij!

Ga nu maar fijn even rondneuzen op StackOverflow.
04-04-2017, 15:55 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 04-04-2017, 15:56
[Verwijderd]
05-04-2017, 06:57 door karma4
Door Rinjani:
Denk je echt dat Windows 10 gaat draaien op die oude hardware? [1]. De computers waarop ik Linux heb geinstalleerd:

(a) ca. 768 KB geheugen;
(b) 32-bits CPU.

[1] https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-10-specifications
768 KB dat is iets zoals een xt van de jaren 80.
Met 768 Mb ziitten we denk net na het millenium. Leuk dat je het aan de praat houd maar een hr-cv is effectiever als verwarming.

Met dat soort specs zit je nu in de iot hoek een pi arduino of wat dan ook kosten een paar tientjes en je hebt een gratis os al keuze waaronder Windows 10 iot.

Ik houd me meer bezig met omgevingen waar machine 10 tallen gb's intern memory (voorkeur honderden) met data omvan aan te duiden in tera's.
05-04-2017, 12:56 door Ron625 - Bijgewerkt: 05-04-2017, 12:56
Door karma4:
Door Rinjani: De computers waarop ik Linux heb geinstalleerd:

(a) ca. 768 KB geheugen;
(b) 32-bits CPU.
768 KB dat is iets zoals een xt van de jaren 80.
Met 768 Mb ziitten we denk net na het millenium.
Mijn desktop PC is ook zoiets.
Een 1GHz processor met 1GB geheugen, de winkel moest zelfs bellen met MSI, om te vragen of 1GB RAM mogelijk was.
Deze is ooit geleverd met Win-98, tot bleek dat dit vastlopers gaf, omdat Win-98 maar tot 512MB ondersteunde.
In 2004 heb ik daar (de eerste) Ubuntu opgezet (versie 4.10) en eind 2005 Win-XP (gratis gekregen als vervanger van 98) er af gegooid.
Het oude beestje kan nog steeds redelijk mee.
Toegegeven, ik gebruik meestal mijn laptop (I7 / 16GB RAM / SSD+HD), Windows start ik alleen op, om problemen van anderen te kunnen bekijken, als een soort helpdesk.........
05-04-2017, 20:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-04-2017, 20:55 door karma4
Door Rinjani: ...Fijn voor jou maar daar zijn ze niet blij mee in die omgevingen.
Big data wereld met R ooit in verdiept? Al je data moet naar het intern memory. Ok met H2o kan je nog wat swappen maar ga er maar van uit hoe meer memory de machine heeft hoe beter zo iets loopt. En wat kost zoiets, nauwelijks wat als je het afzet tegen de uurkosten man en kosten/baten in het project.

Ron, leuke laptop, daar valt wel mee te doen zo oud kan hij niet zijn. Bedankt dat je mijn jaarinschatting onderschrijft. Ik onthoud zoiets niet goed. Waar je vroeger de blits maakte met laatste model is dat nu nauwelijks relevant meer.
05-04-2017, 23:08 door Ron625
Door karma4:Ron, leuke laptop, daar valt wel mee te doen zo oud kan hij niet zijn.
2 jaar oud (net), deze is op maat gemaakt (BTO) en geleverd zonder OS.
In de winkel heb ik wel mogen spelen met een Windows-8.1 installatie en met mijn eigen live-DVD's.
Resultaten: koude boot in 8 seconden, met server software erbij 12 seconden, afsluiten gaat in minder dan 5 seconden.
06-04-2017, 11:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.