Facebook heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak verloren over een onderzoek naar uitkeringsfraude, waardoor het mogelijk van honderden mensen de gegevens moet verstrekken. De procureur-generaal van de staat New York had 381 gerechtelijke bevelen verkregen waarin Facebook werd opgedragen om informatie over gebruikers van de socialmediasite te overhandigen.
De personen in kwestie worden van uitkeringsfraude verdacht. De openbare aanklager had de bevelen in 2013 al verkregen, maar Facebook ging daar tegen in beroep. Volgens de socialmediasite waren de verzoeken te breed en ging de aanklager te ver door Facebook te verbieden om de personen in kwestie te waarschuwen. In 2015 oordeelde een hooggerechtshof dat Facebook de informatie moet verstrekken, zo meldt Reuters.
Facebook stapte weer naar de rechter, maar Facebook trok weer aan het kortste eind. Volgens de rechter zijn de zorgen van Facebook over de privacygevolgen voor gebruikers mogelijk niet ongegrond, maar is het aan beleidsmakers om de wet te veranderen. Het is namelijk aan de personen die in de gerechte bevelen worden genoemd om de geldigheid van de bevelen in twijfel te trekken in plaats van dat derde partijen zoals Facebook dit doen. Facebook zegt teleurgesteld in de uitspraak te zijn en verdere juridische mogelijkheden te onderzoeken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.