Door karma4: Mag je over een kritische applicatie spreken met de aangiften site? Dat is een te beantwoorden vraag.
Je kan daar op verschillende manieren naar kijken. Bijvoorbeeld dat aangifte doen een kritische applicatie van de overheid is en dat alle manieren waarop je dat kan automatisch ook kritisch zijn. Ik zeg, als je als overheid serieus bent naar je burger toe dan kijk je er zo tegenaan.
Dat de overheid poogt "digitaal" verplicht te stellen voor de burger terwijl de eigen ICT nauwlijks functioneert zegt, daaruit spreekt iets heel anders, namelijk vooral jezelf belangrijk vinden en minachting voor de burger. En dan is de vraag of iets een kritische applicatie is ineens veel minder belangrijk.
Het is in het verleden te vaak geprobeerd om één browser van één versie verplicht te stellen omdat je dan de lay-out en werking voorspelbaar als een 3278(mdl2) / vt100 terminal kan neerzetten. Altijd het effect van een lockin een geen innovatie ofwel verouderde ICT.
Weet je, de aloude landlijn is ook al tijden terug gestandaardiseerd. Niemand die je verplicht om een landlijn te hebben, maar als je er een hebt dan kun je ieder goedgekeurd telefoontoestel gebruiken. Dat heeft de opkomst van de mobiele telefoon, toch een duidelijke innovatie, geenszins tegengehouden.
De overheid zou kunnen zeggen, we pakken HTML4-strict en zorgen dat al onze sites zich daar precies aan houden. Dan kun je allerlei hippe gave dingen niet, maar de techniek is bekende koek en dus wel werkbaar te maken. Nouja, voorzover want zoals al eerder gezegd zo erg goed zijn de W3C-standaarden nou eenmaal niet. Maar het is voor het bieden van een betrouwbaar-werkende website wel beter dan zoveel mogelijk achter de allerlaatste snufjes aanhollen, wat de kans dat de browser van een willekeurige burger te oud is om mee te doen met deze overheidswebsite is dan toch een stukje kleiner.
Door Rinjani: Aha, op die manier. Ik vraag me echter af in hoeverre dat aan HTML5 is toe te rekenen en in hoeverre het zou kunnen verbeteren met een andere standaard.
Ik wijs even op de eerder aangehaalde Erik Naggum, die hier vrij duidelijk over is. "Men dacht" dat het niet uitmaakte wie je het liet doen, dus de qualiteit van het resultaat telde eigenlijk ook niet. Zowel bij het W3C als wie er president van de USA mocht spelen. Als je "Against All Enemies" van Richard A. Clarke leest, zie je dat Bush jr. allerlei dingen had kunnen doen die waarschijnlijk een beter resultaat hadden opgeleverd en dingen kunnen nalaten die toch duidelijk de boel verergerd hebben. Een W3C met betere mensen had wellicht, zegge zeer waarschijnlijk, andere beslissingen genomen met andere resultaten, niet ondenkbaar betere resultaten, en hun standaarden hadden er ook anders uitgezien.
In die zin is HTML5 een symptoom, geen oorzaak. Maar hadden we een betere standaard gehad dan was dat dus ook een symptoom van betere beslissingen door betere mensen geweest. Dus ik zeg dat het W3C wel degelijk de door "HTML5" beschreven situatie aan te rekenen is.
Gezien bij wat er allemaal bij een webbrowser komt kijken zou het ook best gerommel in de marge kunnen zijn (veel v.d. 'zware' functionaliteit wordt immers gedicteerd door wat gebruikers willen en met name ook allerlei eisen aan de prestaties v.h. ding).
"Gebruikers" willen over het algemeen dat "het werkt", wat het ook is. Het zijn veeleer de webaapjes en wat hen drijft, maar bijvoorbeeld ook de browsermakers en de -oorlogen die ze voeren, die voor wat dan in het wereldje voor "innovatie" doorgaat zorgen, en dus weer meer eisen stapelen op wat iedereen zijn browser moet kunnen om nog een beetje mee te komen.
Het is niet te doen voor een kleine partij om een (concurrerende) webbrowser te schrijven, dat ben ik met je eens. Maar dat geldt voor veel grote, complexe programma's.
Dat is natuurlijk geen excuus om er een zooitje van te bakken. We blijken hier een doel te hebben dat nogal anders is dan de gebruikelijke praktijk, en nu blijkt de bestaande techniek dus gewoon niet goed genoeg om dat doel te bereiken en vast te houden.
En denk maar na. Voor een aangifte wil je vooral wat tekst invoeren. Mischien nog een plaatje of zelfs een filmpje bijvoegen, als je tijdens het voorval de politie niet kon bellen want je was te druk met filmen. Daar hoeft je browser geen filmpjes of plaatjes voor te kunnen laten zien, er moet gewoon een formulier op je scherm en er moet wat tekst in kunnen. Maar om zoiets te bouwen ontkom je er ondertussen inderdaad niet aan om een vreselijk breed scala aan technologie te ondersteunen, wat op een roedel bewegende doelen neerkomt. Je moet dus veel meer doen dan redelijk om dit ene probleem op te lossen.
In principe zou een overheidswebsite die je met een tekstmodus browser kan navigeren voldoende moeten zijn om een aangifte bij de politie door de bus te gooien. Overigens is het hele concept van "web" als enige digitale (en toekomstig helemaal enige want iedereen
moet digitaal) goedgekeurd communicatiekanaal tussen overheid en burger, extreem karig, en zodra je er dus een impliciete vereiste van "moderne browser"
dus grafisch
en een gigantische berg code benodigd, onwerkbaar op de lange termijn en algeheel gewoon stom. Dit moet dus gewoon beter, en wel op zoveel niveaus dat het snel gaat duizelen.
Beetje jammer dat ik al vaker heb aangeboden en geprobeerd om de overheid dit te vertellen, maar zowel ambtenaren als politici snappen het niet en willen het niet snappen. Ze willen, in zekere zin, dat het "gewoon werkt", en er vooral niet over nadenken. Alleen zitten ze niet op een plek waar je dat even kan afdwingen. En al helemaal niet met "'web".