image

Banken: Afname van contante betalingen aan kassa

maandag 10 april 2017, 10:59 door Redactie, 8 reacties

Het aantal contante betalingen aan de kassa is vorig jaar gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor, dat blijkt uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank. Tussen 2015 en 2016 daalde het aantal contante betalingen van particulieren aan de kassa van 3,19 miljard naar 2,95 miljard.

De totale waarde hiervan nam af van 40 miljard euro naar 38 miljard euro. Particulieren rekenen hun aankopen steeds vaker af met de pinpas. Het aantal pinbetalingen steeg vorig jaar van 3,23 miljard naar 3,57 miljard betalingen. De totale waarde ervan nam toe van 93 miljard euro naar 97 miljard euro. Volgens Betaalvereniging Nederland is de opkomst van contactloos betalen medebepalend voor de blijvende groei van pin (pdf).

Gemiddeld genomen rekenen particulieren hun aankopen vaker af met de pinpas dan contant, toch geldt dit niet voor alle bevolkingsgroepen. Tieners (12-18 jaar), 65-plussers en laagopgeleiden betalen veelal contant. Tieners zijn, ten opzichte van vorig jaar, wel vaker gaan pinnen. Zij laten de grootste groei zien ( 7 procentpunten), samen met jongvolwassenen (19-24 jaar) die de meest fervente pinners zijn. Lieten ouderen en laagopgeleiden vorig jaar nog een sterke groei zien in het gebruik van de pinpas, dit jaar is deze bij hen beperkt.

In alle branches neemt het aantal pinbetalingen toe ten opzichte van contante betalingen. De grootste verschuivingen zijn zichtbaar bij de automatenverkoop (8 procentpunten) en in de horeca (7 procentpunten). Ook de recreatie, cultuur en amusementssector (6 procentpunten) en de straatverkoop (5 procentpunten), twee sectoren waar van oudsher veel contant wordt afgerekend, kennen in 2016 een sterke pingroei.

De banken hebben in 2014 het doel gesteld dat eind 2018 zestig procent van de aankopen via de pinpas wordt betaald en veertig procent contant. "Gezien de huidige verhouding pin : contant en de trend dat consumenten steeds meer aankopen pinnen, is het aannemelijk dat zij deze doelstelling gaan halen", stelt Betaalvereniging Nederland. Hoewel het gebruik van contant geld afneemt, blijft het volgens het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) gewenst dat contant geld als betaalmiddel goed blijft functioneren.

Reacties (8)
10-04-2017, 11:05 door Anoniem
Leuke cijfers. Maar het aantal kinderen onder de 12, dat steeds moeilijker leert om met geld om te gaan, wordt (uiteraard) niet gemeld. Hoe leer ik een jong kind met geld omgaan, wanneer ik als ouder dat kind niet een paar euro kan geven om een boodschap te doen. Want het aantal "alleen pinnen" kassa's neemt toe.
10-04-2017, 11:38 door Anoniem
Door Anoniem: Leuke cijfers. Maar het aantal kinderen onder de 12, dat steeds moeilijker leert om met geld om te gaan, wordt (uiteraard) niet gemeld. Hoe leer ik een jong kind met geld omgaan, wanneer ik als ouder dat kind niet een paar euro kan geven om een boodschap te doen. Want het aantal "alleen pinnen" kassa's neemt toe.

Het is ook niet de bedoeling dat mensen met geld om kunnenn gaan.
Het is de bedoeling dat we zo veel mogelijk uitgeven en lenen.
10-04-2017, 11:43 door PietdeVries - Bijgewerkt: 10-04-2017, 11:43
Door Anoniem: Leuke cijfers. Maar het aantal kinderen onder de 12, dat steeds moeilijker leert om met geld om te gaan, wordt (uiteraard) niet gemeld. Hoe leer ik een jong kind met geld omgaan, wanneer ik als ouder dat kind niet een paar euro kan geven om een boodschap te doen. Want het aantal "alleen pinnen" kassa's neemt toe.

Leren met geld omgaan is natuurlijk iets meer dan je kind 2 euro meegeven voor een half brood. Sparen, rekenen, waarde inschatten: allemaal veel belangrijker dan weten hoeveel geld je terug zou moeten krijgen van de kassa-mevrouw. En er is hulp: het Nibut heeft een thema over kinderen en hoe je ze om kan leren gaan met geld: http://www.nibud.nl/consumenten/themas/kinderen/
10-04-2017, 12:19 door john west
Zo weinig mogelijk pinnen, uit privacy oogpunt liever contant.

Bij contant betalen leer je meer over de waarde van geld, dus minder snel uitgeven.
10-04-2017, 12:35 door Anoniem
Nogal logisch als je op steeds minder plekken contant kan betalen. Het is ook makkelijker... totdat je bank omvalt of al je geld foetsie is door criminaliteit of een foutje.
10-04-2017, 13:08 door Anoniem
Dat "Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer", een banken- en grootgruttersclubje voorgezeten door DNB, was voorheen de grote aanjager van "weg met contant". Nu roepen ze iets anders, en hebben ze een ander clubje om het eerdere bericht uit te dragen. Hun "ja maar contant niet vergeten hoor"-geroep is ook heel mooi ingecalculeerd tandeloos. Echt heel geloofwaardig.

Maargoed, zoals Anoniem 11:38 al zei, als consument heb je maar een functie, geld laten rollen. Het zijn dan ook de banken die de doelstellingen over hoeveel meer er gepind en hoeveel minder er contant betaald gaat worden vaststellen en najagen. En jij, als consument, hebt die orders maar gewoon te slikken en uit te voeren.

Overigens, als iemand zin heeft met cijfertjes te puzzelen, wellicht een leuk uitzoekwerkje om te kijken hoeveel van dat gepin "contactloos" is, en splits daarmee uit hoeveel die contactloze betalingen van contant en van niet-draadloze electronische betalingen afsnoepen. Antwoord graag hieronder.
10-04-2017, 13:45 door Anoniem
Door Anoniem: Nogal logisch als je op steeds minder plekken contant kan betalen. Het is ook makkelijker... totdat je bank omvalt of al je geld foetsie is door criminaliteit of een foutje.

exact, we maken verwerken van cash zo duur mogelijk voor bedrijven (het is nu zo duur dat in sommige gevallen muntgeld storten duurder is dan laten liggen in de lade, en muntgeld rolletjes zijn zo duur dat bedrijven die meer geneigd zijn om klein geld terug te geven (vanwege hun producten) nu graag met muntgeld betaald willen worden.

dan gaan bedrijven vanzelf over naar pinnen, ehm ik bedoel mastercard of visa transacties vermomd als pinnen... want dan vang je 2 vliegen in 1 klap.. die sufkut nederlanders creditcard gebruik door de strot duwen (wij zijn wereldwijd het meest huiverig voor op de pof leven in tegenstelling tot de amerikanen die zelfs een 2de creditcard nemen om de 1ste af te betalen) en je haalt de cash flow naar digitaal niveau waar je meer geld med kunt verdienen, meer kunt bespioneren en in geval van nood heel makkelijk en snel kunt ingrijpen...
10-04-2017, 18:38 door karma4
De creditcard de VS is een suc6 omdat Banken geen garanties bij mogelijke fraude geven. Creditcard maatschappijen ondernemen wel actie. Het risico als bankklant is te groot.
Hogere kosten voor de burger risicoloos zakken vullen als liberaal ideaal. De grote vrijheidsdroom.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.