Ja er zijn gelukkig ook allerlei nuttige methoden zoals greylisting, blacklisting, neerhalen of zelfs domein-sinkholing.
Phishing is ook een bijproduct van 'neutrale' content doorgifte van CDN's, die niet letten op de aard van de content die ze transporteren.Ze kunnen zo dus ook gemakkelijk phishing faciliteren, als de rekening door de phisher maar wordt betaald.
Maar ook de advertentie gedreven content doorgifte maakt de herkomst van de click-opbrengst ook veelal niet uit.
En phishing leidt in heel veel gevallen tot 'zwart' surfen en erger.
Dus een bepaalde CDN, bij voorbeeld een clouddienst kan een neutrale positie aannemen, waardoor misbruik ongestoord kan plaatsvinden. Hetzelfde is ook mogelijk bij uitgifte van domeinen of uitgifte van certificaten.
Direct maatregelen nemen zoals onverwijld neerhalen van zulke handel bij aangetoond misbruik, zou al flink schelen. Maar kennelijk maakt het niet zoveel uit waar aan verdient wordt - een legale click of een illegale of zelfs criminele click. Toezichthouders in deze zijn veel te laks.
Als het om DRM en dergelijke zaken gaat is, liggen de zaken geheel anders. Tot dat dit verandert, zullen we zelf onze maatregelen moeten nemen om ons en anderen te beschermen.
Google Safebrowsing doet veel om dergelijk misbruik toch in browsers aan te kaarten of te blokkeren.