De manier waarop browsers omgaan met domeinen die volledig uit unicode-karakters bestaan maakt het mogelijk om phishingaanvallen uit te voeren die erg lastig voor gebruikers zijn om te detecteren, zo heeft een beveiligingsonderzoeker genaamd Xudong Zheng aangetoond. Via Punycode is het mogelijk om domeinen met buitenlandse karakters te registreren. Veel unicode-karakters zijn echter lastig van gewone ASCII-karakters te onderscheiden.
Zo is het mogelijk om een domein als "xn--pple-43d.com" te registreren, wat als "Apple.com" wordt weergegeven. Het domein gebruikt echter de Cyrillische "a" (U+0430) in plaats van de ASCII "a" (U+0041). Dit wordt ook wel een "homograph" aanval genoemd. Browserontwikkelaars hebben maatregelen genomen om dit soort aanvallen tegen te gaan. Zo zullen Chrome en Firefox de unicode-karakters niet in de oorspronkelijke vorm weergeven als er karakters van verschillende talen in het domein worden gebruikt. De nepversie van apple.com zal dan als "xn--pple-43d.com" worden weergegeven.
Zheng ontdekte dat deze maatregel niet beschermt tegen domeinen waarbij alle karakters door unicode-karakters zijn vervangen, zoals "xn--80ak6aa92e.com". In dit geval zal het domein als apple.com worden weergegeven, zo blijkt uit de demonstratie van Zheng. De onderzoeker meldde het probleem in januari van dit jaar aan Google en Mozilla. In een toekomstige versie van Chrome zal het probleem worden opgelost. Het is echter onduidelijk of Mozilla een oplossing voor Firefox zal uitrollen.
Gebruikers krijgen dan ook het advies om een wachtwoordmanager te gebruiken, aangezien die niet op het nepdomein actief wordt. Daarnaast moeten gebruikers goed opletten als ze informatie op een website invoeren, aldus de onderzoeker. "Ik hoop dat Mozilla een oplossing voor dit probleem overweegt, omdat het voor serieuze verwarring kan zorgen, zelfs bij mensen die alert op phishing zijn", besluit Zheng.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.