Door karma4: Door Anoniem: De grap is dat banken enorm zwaar gereguleerd zijn, en iedere keer als het misgaat komen er regeltjes bij. Meer meer meer regels, en het gaat nog steeds mis. Wat raar nu.
De regulatie stelt niets voor als je niet controleert en handhaaft. Ze noemen dat horizontaal toezicht.
Dat betekent in gewone woorden dat je alles bij het oude kan laten niets goed hoeft te doen. Het enige dat er toe doet is dat briefje van de CEO naar de toezichthouder dat het wel goed zit.
Is je dat ook opgevallen? Toevallig, niet? Maar het betekent wel dat nieuwe partijen die markt niet op kunnen want ze worden eerst tegen de meetlat van "zijn jullie wel ervaren genoeg?" dat wil zeggen "hebben jullie wel genoeg mensen uit ons wereldje in de top zitten?" gehouden. En er wordt al dan niet selectief wel opgetreden, bijvoorbeeld toen bij de Dirk Scheringa Bank Bank. Al dan niet terecht, daar wil ik af wezen, maar dat was een relatieve nieuwkomer. De oude jongens krentebroodbanken kregen bailouts en moesten dat afkopen met baantjes voor politici.
De zorg is ook geen "markt" al doen we van wel. Het hele volk is uitverkocht aan de verzekeraars, onder de noemer "efficiencyverbetering in de zorg", en dat is ook precies wat de verzekeraars doen. Monetaire efficiency, wel te verstaan.
Vrije prijsberekening door de marktpartijen is wel degelijk de markt. Dan geef je vervolgens de medische gegevens door naar de verzekeraar en gaat die bepalen of je die zorg mag krijgen. Het is liberaal en de markt ten voeten uit. Inderdaad het volk de persoon is niet relevant, maar een nummer.
Nou, zo vrij is die prijsberekening in de zorg dus niet, wand de overheid zit er aan alle kanten met de vingers diep in en de burger, waar vrij direct het geld vandaan komt, is allerlei keus ontnomen. Dan heb je dus de schijn van een markt, maar geen echte vrije markt. En het geld komt bij het volk vandaan maar heeft geen mogelijkheid dat of een ander signaal te gebruiken om te laten weten dat de geleverde dienst niet goed genoeg is, dus is er van werkelijke marktwerking geen spraken, en dus ook niet van een "vrije markt". Dat was zeg maar het hele punt.
Dat ondertussen de verzekeraars ongebreideld in medische gegevens kunnen spitten om daarmee hun winsten te maximaliseren of hoe je het ook wil noemen betekent gewoon dat ze lekker doen waar ze mee weg denken te kunnen komen, maar dat maakt de markt voor de afnemer niet vrijer. En dus alweer, het is de schijn en het wensdenken, maar geen werkelijke "vrije markt" zoals dat ons als magische remedie op de stijgende zorgkosten verkocht is. En dat het daarvoor dus ook niet werkt dat zien we ondertussen ook wel.
Laten we de marktwerking met OV en andere openbare voorzieningen meteen vergeten. De VS laat zien dat zoiets fout gaat.
Je kan hier ook heel aardig zien hoe dat fout gaat, met het OV. De provincie schrijft een aanbesteding uit, en van de Euroregels moet dat op een bepaalde manier en moeten ze blind de goedkoopste pakken, dus dat doen ze. Vervolgens zegt de winnaar na een tijdje "ja sorry maar er moet geld bij anders geen bussen" en dus doet de provincie dat dan maar.
Of kijk naar de NS, waar het eerste wat de top deed na "privatisatie" was hun eigen salaris verdrievoudigen, "want vrije markt". Maar verder is de overheid nog steeds de enige aandeelhouder en is micromanagement van de NS een favoriet van de tweede kamer. Het is gewoon een compleet staatsbedrijf behalve in naam, en in topsalarii.
En dat inzicht, daar zijn onze politici gewoon niet aan toe. Dat snappen ze niet, dus moet iedereen maar aan de nepmarkt met nepwerking.
Tja, het klonk allemaal zo leuk in de studiebanken. Politiucs: Aangezien ik er toch beter van wort wat maakt het dan uit.
Het is een favoriet om je favoriete vrindjes wat toe te schuiven, en zo zien we maar weer dat
onze corruptie geheel netjes volgens de regels verloopt, dus zijn we geen corrupt land. Want we hebben het best goed met z'n allen, nietwaar? Ook al hebben sommigen het toch net even iets beter dan anderen. Top toch?
(Altijd leuk om de politici die we er zelf zo'n ontzettend zooitje van hebben zien te maken, niet allen op dit punt overigens, dan te horen roepen dat "dit land kan zoveel beter". Ja, eh, als jij je werk nou goed gedaan had hoefde je dat niet te roepen, prutspoliticus.)