Door Aha: Door Anoniem: Even nuanceren:
Nagenoeg al de in/uit-schakelbare 230v. tafelcontactdozen uit de bouwmarkt, vaak als bulkaanbieding voor € 7,95 p/stuk hebben wipschakelaars die misschien 1000 schakelmomenten goed blijven en daarna neemt dat zogenaamde vereiste schakelmoment, in milliseconden gemeten, nogaleens dramatisch af.
Met andere woorden deze 'China-quality' prutsschakelaars (want dat zijn het) zijn onbetrouwbaar. Na een aantal jaren vliegen de vonken er vanbinnen vanaf. Probeer zo'n meerdere jaren oude tafelcontactdoos maar eens uit in een donkere kamer. Resultaat: Vaak een mooie blauwe inwendige lichtflits (bij een wit model zie je dat het beste) maar totaal beroerd voor stroomafnemers zoals computers.
Iedereen moet zelf weten aan wat voor 230 v. stroomgevers hij zijn computer hangt, maar bij mij komen schakelbare tafelcontactdozen al een ruime twintig jaar niet meer in huis!
edit: Tafel-WCD's veranderd in tafelcontactdozen. WCD staat voor wandcontactdoos
Elke mechanische schakelaar kan vonken...(knip)..."Anoniem 02:12"
Dat is nu juist het hardnekkig wijdverbreide misverstand. Een goede schakelaar heeft geen last van wat jij vonken noemt. En dat is al feitelijk zo sinds de laat 19e eeuw, zo rond 1885 - toen in de Verenigde Staten twee grote stroomleveranciers, te weten Edison (gelijkstroom) en Westinghouse (wisselstroom) elkaar te barsten concurreerden en het voorkomen van het fenomeen elektronenoverslag voor het eerst serieus moesten nemen, omdat elektriciteit in die periode voor het eerst in de huiskamers werd geintroduceerd.
Sinds die tijd doen goede schakelmateriaal-fabrikanten er alles aan om electronenoverslag te voorkomen, want het is simpel reëel gesteld gevaarlijk. Totaal onverwachte (Aard)gas explosies zijn hierom wel het meest berucht.
Nee - wat gevaarlijk is , is een explosieve concentratie aardgas - *dat* is abnormaal - als die concentratie er is, is de explosie niet meer onverwacht .
Dat is een kwestie van afwachten - (CV ketel die ontsteekt, koken op gas, roken, koolborstels van elektrische motoren - en in de tijd van Edison en Westinghouse - gaslampen).
Ik wil best aannemen dat fabrikanten hun best doen om mechanische schakelaars snel te maken (zeker in het analoge tijdperk is TV/radiostoring hinderlijk en merkbaar), maar ik betwijfel of het perfect kan - als er een stevige stroom loopt en je schakelt toevallig op de piek ervan (en niet in de nuldoorgang) lijkt een vonk(je) me vrij onvermijdelijk .
Terug naar jouw ervaring:
Als bij jouw in huis een lichtnetschakelaar 'vonkt' is het tijd om hem te vervangen, want dan is zijn zg. 'schakelmoment' of kortweg 'moment' te traag geworden.
P.s. Vraag een installatietechnicus die zal alleen herhalen wat ik je hier vertel.
Die zal je best een nieuwe schakelaar willen verkopen, maar ik heb toch liever een wat gefundeerder achtergrond dan een monteur voor de details en de orden van grootte.
Een eerste google rondje gaf me nog niks in schakeltijden voor gewone schakelaars, en welke snelheid/'vonkloze' garantie een goede fabrikant dan zou claimen, en welke snelheden een budget fabrikant dan heeft .