Door 4amrak: wees eens specifiek, dan kan in misschien inhoudelijk reageren.
meer dan 2 jaar bezig om een stack die werkt te bouwen. In de tussentijd geen patches overal verouderde zaken!
het punt was dat de patch veel eerder kon maar niet beschikbaar gesteld werd door MS en dat intussen andere commerciele er weer mee als kleine kinderen de publiciteit opzochten (mc affee) dat is het beschamende deel.
Word is een applicatie en wordt bij bedrijven niet door MS beheerd, vaak compleet overwogen met heel veel beperkingen anders ingesteld. De bedrijfseconomische belangen met integratie naar grote commerciële jongens als SAP.
ook hier weer worden volgens mij wat stappen / afslagen gemist in logica; een editor die met macros uitgebreid wordt is niet meteen gelijk aan twee programmeer talen.
Kijk die office integraties met allerlei cross-ref afhankelijkheden met de paketten van de grote leveranciers zijn niet voor niets ontstaan. Dat het voor thuis situatie met enkel een briefje/tekst wat anders is een ander verhaal. Leef je in in die situatie bij grote organisaties.
Met applicances bedoel ik b.v. http://www.oracle.com/technetwork/database/database-appliance/overview/index.html of https://www.emc.com/corporate/glossary/hyper-converged-infrastructure-appliance.htm het beheer en support ligt niet meer intern maar extern. Een SAN werkt wat anders dan een NAS voor thuis is het meestal een NAS.
maar hier komt een in de praktijk fundamenteel verschil naar boven , als een gebruiker (zonder dat die dat weet) alles als admin draait, dan doen dingen er niet meer toe. daarin verschillen de OSen (zeker in de history en dus in de achterstand daardoor) weldegelijk.
Linux / Unix komt uit de jaren 60. Het huidige Windows borduurt voort op de ruzie met IBM OS/2 met een flink redesign meer naar de s360 concepten maar dan herbouwd. Lijkt me dat Linux/Unix op achterstand staat, je kunt het aan het domein concept en beheersbaarheid met AD zien. Selinux (dankzij de NSA) is weer een stap verder.
yup, en dus dus de patch ASAP pleaze en doorvoeren dus...
Gezien de condities waar het risico optreed zou ik voorzichtige aan doen. Open access naar Linux dozen om eigen programma's te draaien is een uitzondering. Bedrijfscontinuïteit is het argument en doel, niet een leuke laatste distro.
Even testen valideren in A omgeving dan pas doorzetten. Denk ook aan het budget.
Vertel mij wat, maar daarin zijn de verschillende OSen niet zo verschillend. .. Dat is dan niet zo door het OS zo als zodaning, alswel door beleids keuzes en business argumenten bij fabrikanten van die OSen / apparaten. ..
Nope de fabrikanten zeggen enkele of een herstart nodig is. Voor desktops (windows) nauwelijks relevant omdat de gebruikers zelf kunnen aangeven dat het even niet uitkomt. Aan het het eind van de dag (8uur) komt het wel.
Een server downhalen die 24*7 geacht wordt te draaien is veel vervelender Die 24*7 is vaak de bedrijfscontinuïteit.
Je blijft er met je tengels vanaf totdat je kan aantonen dat er niets fout gaat.
Die vendor lockin is niet eens zo op hardwareapparatuur of OS. Het is de hele applicatiestack die er boven op komt. Je kent het verhaal van de ICT van UWV en ABN/AMRO toch wel? Het is de complete afhankelijkheid van de dienstverleners die alle werkzaamheden uitvoeren. Het is de toekomst alles moet naar de cloud en op afstand gezet worden.
Voor de admin rechten, die krijgen gebruikers op desktops niet (windows). Waar veel met root dan wel een privileged account met veel rechten gedraaid wordt is onder server processen. Daar vind men dat een ieder een gescheiden iets moet hebben maar lastig. Neem nu het dbms dat heeft een eigen account dat overal bij kan. Draai vanuit het dbms een external routine (b.v. R package) en je gaat onder dat account voor je het weet.
Intern doet het een eigen user management met identificatie autenticatie en autorisatie.
Een webserver heeft dat zelfde effect maar ken niet eens een eigen user management. Het web is stateless en kent niet een usermanagement. Zie je dat iedereen dat zelf gaat zitten bouwen. SQL injectie naar de userdatabase zelfs naar het OS Shadow-deel komt voor. Mwah een multiuser adressspace kent nogal wat eisen om het goed ingevuld te krijgen. spookverhalen genoeg meegemaakt.
Voor dat webserver gedoe. Je zou een onderzoek kunnen vinden (2001) met als doel de usersessie in een eigen context gescheiden van de rest te laten lopen. Dat is niet het webserver proces maar echt de usersessies.
Ooit met SQL server (db2/2) aan de slag onder windows. Het usermanagement (identificatie/authenticatie) was niet te vinden wel de autorisatie. Even moeten laten landen dat AD als centrale service is geaccepteerd voor dat doel. Het is/was SSON by default. Dat zie ik bij de marketing implementaties snel& oedkoop niet zo maar gebeuren.