Originally posted by Unregistered
Dat hangt af van de doelstellingen die je hebt.
In deze de juisten beschermen, niet de rotte appels.
Het mag niet zo zijn dat een crimineel die gebruik maakt van verhullende middelen zoals een proxy/anonimizer omwille van 'privacy-bescherming'
straffeloos bijvoorbeeld een onderneming in zuivelproducten kan afpersen.
Het is misschien interessant, als je geen notie hebt van de werkwijze van de Stasi, je hier in te verdiepen. Misschien dat je dit andere inzichten omtrent het belang van privacy kan geven.
Dat zal ik zeker niet nalaten (suggesties met betrekking tot lectuur e.d. zijn welkom).
Wie garandeert mij dat de informatie over mijn denkbeelden in de toekomst niet misbruikt zal worden?
Die garantie heb je nooit omdat elk geïsoleerd gegeven in meer of mindere mate van zowel een positieve lading danwel negatieve lading kan worden voorzien afhankelijk van de factoren zoals deze in de omstandigheid op dat moment van toepassing zijn. Jijzelf blijft altijd de sleutelfiguur. Je hebt geen grip op wat mensen denken, kunnen denken of wat ze er van maken. Dus wanneer bijvoorbeeld jou denkbeelden - wat deze dan ook in mogen houden - in de toekomst misbruikt zouden worden, ben jij de aangewezen persoon dat te corrigeren en in perspectief te plaatsen met je intenties.
Dat zie je in het klein bij relaties tussen mensen: "Dat is niet waar,...<insert motivation>", dat zie je in het groot bij (wereld) politiek.
Het zal niet de eerste keer zijn dat iets goeds tot iets kwaads wordt omgekeerd en vice versa.
Dat komt omdat je altijd te maken hebt met individuen met hun geheel eigen ervaringen, gedachten, meningen en dus hun eigen (gekleurde) interpretatie bezigen. Alles is dus in wezen zeer relatief. Waarop men tracht juist te anticiperen, waarvan deze gedachtenwisseling een voorbeeld is.
Natuurlijk moet je een balans vinden tussen opsporingsmiddelen en privacy, die middelen dienen echter wel altijd proportonieel toegepast te worden. De vraag is ook wat er onder opsporing wordt verstaan, is dat proactief zoeken naar misstanden, of afgaan op een aangifte van een persoon?
Ik denk niet dat ik die vraag zomaar kan beantwoorden omdat de materie vrij complex is: ik denk dat zulks een op zichzelf staande balans vertegenwoordigd. Je hebt aangiften, tips, geluiden/signalen en je hebt vermoedens, waarvan de eerste twee de meeste motivatie en richting geven. Het derde geeft voldoende motivatie om af te gaan tasten, maar geen richting. Het vierde, tevens laatste, geeft noch motivatie noch richting.
Spoor je proactief op vergrijp of op (type) personen en/of groeperingen?
Het maakt de beoordeling er niet gemakkelijker op, tenzij je het categoriseerd in feitelijke waarschijnlijkheid.
Indien met redenen omkleedt het feitelijk zeer waarschijnlijk is dat een strafbaarfeit werd/wordt voltrokken, zul je aan opsporing moeten doen.
Dat is een feit.
Of vind je het privacy sowieso onzin, omdat je stelt dat je 'toch niks te vrezen' hebt.
Privacy vind ik zeker niet geheel onzin, maar kom je dan uit op belangen. Privacy is bijvoorbeeld voor bedrijven van belang om concurrentie (andere bedrijven) op afstand te houden. Die zullen wij ook niet in onze keuken laten kijken, natuurlijk niet. Maar de belastingdienst (overheid) mag bijvoorbeeld gerust komen: daar staan de boeken, veel plezier ermee.
Ik doel dan ook puur op privacy in relatie met overheid (overkoepelend orgaan, ten dienste van het algemeen belang), niet in relatie tussen mensen/bedrijven/instellingen versus mensen/bedrijven/instellingen - ieder individuele maar ook gedeelde belangen vertegenwoordigend.
Criminaliteitsbestreiding is in het algemeen belang.
Zie jij dat, of is dat zo? Zie ook [url=http://nu.nl/news.jsp?n=211537&c=13]dit artikel[/url]
In Rotterdam is men overwegend enthousiast en zie je weldegelijk vooruitgang bij eerdere problematische gebieden waar men camera toezicht is gaan toepassen, al of niet aangevuld met extra lokale verordeningen.
Toegegeven dat er daarnaast geluiden opgaan van fragmentatie (verspreiding) van het probleem over de gehele stad. Het zou zo wellicht beter beheersbaar zijn. Laten we hopen dat het ook in de toekomst als zodanig zal blijken.