Een werknemer die zijn werklaptop via een fabrieksreset opnieuw installeerde is hiervoor onterecht op staande voet door zijn werkgever ontslagen, zo heeft de kantonrechter van de Rechtbank Midden-Nederland bepaald. De werknemer stelde dat zijn werklaptop traag was en besloot daarop om eind januari de fabrieksinstellingen terug te zetten.
Een week later liet de werkgever de laptop door een extern it-bedrijf controleren en ontdekte dat er geen bestanden of software meer op stonden. Twee dagen later werd de werknemer op staande voet ontslagen. Volgens de werkgever was de werknemer door het zonder tussenkomst van het it-bedrijf herinstalleren van de laptop ernstig tekortgeschoten in de uitoefening van zijn werkzaamheden. Ook was het vertrouwen "ernstig en onherstelbaar beschadigd". Door de herinstallatie was volgens de werkgever 30GB aan data verloren gegaan en had de werknemer dit niet gemeld. Ook was de beveiligingssoftware na de fabrieksreset niet teruggeplaatst, waardoor er volgens de werkgever een beveiligingsrisico voor de gegevens op de bedrijfsserver was ontstaan.
De werknemer stelde dat er helemaal geen bedrijfsgegevens verloren zijn gegaan. De informatie bevond zich namelijk op de bedrijfsserver waarop apart moest worden ingelogd. Ook zegt hij niets voor de werkgever verzwegen te hebben, aangezien hij zijn laptop, omdat de traagheid na de herinstallatie aanhield, bij de ict-afdeling had aangeboden. De rechter stelde dat de werknemer niet wenselijk en verstandig heeft gehandeld. Zo had hij de problemen moet melden in plaats van de laptop zelf terug te zetten.
Dat de werknemer hierdoor ernstig tekort is geschoten in de uitoefening van zijn werkzaamheden en het vertrouwen daardoor ernstig en onherstelbaar is beschadigd is volgens de rechter niet gebleken. Ook stelde de rechter dat de werkgever niet heeft bewezen dat door het verwijderen van de beveiligingssoftware via de fabrieksreset de gegevens op de bedrijfsserver ernstig in gevaar zijn gebracht.
Volgens de rechter is het ontslag op staande voet dan ook onterecht. Daarom moet de werkgever alsnog een gefixeerde schadevergoeding van bijna 10.000 euro, een transitievergoeding van bijna 4.000 euro en een billijke vergoeding van 5.000 euro betalen, alsmede de restantbetaling van de dertiende maand. Daarnaast moet de werkgever het ontslag schriftelijk rectificeren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.