image

SP wil dat Plasterk gemeentelijk experiment met stem-app stopt

donderdag 11 mei 2017, 12:10 door Redactie, 14 reacties
Laatst bijgewerkt: 11-05-2017, 13:56

De SP wil dat demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een gemeentelijk experiment met een stem-app stopt. Onlangs uitte Plasterk al kritiek op de gemeenten Almelo, Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard, die plannen hebben om te experimenteren met stemmen via internet.

Kiezers zouden daarbij van een speciale stem-app gebruik moeten maken. De minister liet weten dat hij niet bij de plannen van de gemeenten is betrokken en ook geen kennis over de werking van de app heeft. Eerder liet het kabinet al weten dat stemmen via internet risicovol is. Volgens Plasterk hebben de gemeenten met hun plannen voorbarig gehandeld en heeft hij dit de gemeenten ook laten weten.

Ondanks de kritiek besloot de gemeente Molenwaard met het experiment door te zullen gaan. "We doen niets wat wettelijk gezien niet kan. Het is slechts een proef, we zijn aan het experimenteren", vertelde burgemeester Van der Borg aan het AD. "Dat past ook bij onze gemeente. Het gaat niet om voorbarigheid, maar om te experimenteren en te leren."

SP-Kamerlid Van Raak heeft naar aanleiding van de houding van de gemeenten Kamervragen aan Plasterk gesteld. Zo wil hij een reactie van de minister op het feit dat het experiment doorgaat en hoe hij er voor gaat zorgen dat gemeenten alsnog stoppen met de ontwikkeling van deze stem-app. Verder wil Van Raak een overzicht van gemeenten die bij de ontwikkeling van de app zijn betrokken en wat de totale kosten van de app bedragen. Plasterk heeft drie weken de tijd om de vragen (pdf) te beantwoorden.

Reacties (14)
11-05-2017, 13:01 door Anoniem
Ondanks de kritiek besloot de gemeente Molenwaard met het experiment door te zullen gaan. "We doen niets wat wettelijk gezien niet kan. Het is slechts een proef, we zijn aan het experimenteren", vertelde burgemeester Van der Borg aan het AD.

Hoezo niet? Het verkiezingsproces moet eenduidig, controleerbaar, volledig anoniem zijn. Dat is met een app niet mogelijk.
- Eenduidig: hoe garanderen ze, dat iedere kiesgerechtigde maar 1 keer een stem uitbrengt en niet het stemrecht van een ander inpikt
- controleerbaar: hoe regelen ze, dat bij een hertelling duidelijk is, dat de stem zo is uitgebracht, als hij is geregistreerd
- volledig anoniem: in een stembureau moet ik me legitimeren en gooi vervolgens een vel papier in een bus, tenzij ze van iedereen de vingerafdrukken gaan controleren, is die niet te herleiden; vanaf een app moet iets gedaan worden voor de controleerbaarheid, dan is het moeilijk om de anonimiteit te garanderen.
11-05-2017, 13:02 door Anoniem
En alleen maar een focus op IT en beveiliging. Een gemiste kans van Van Raak, geen enkele vraag betreffende de strijdigheid met één van de belangrijkste elementen van de kieswet: iedereen moet in vrijheid zijn/haar stem kunnen uitbrengen. Dus zonder dat iemand meekijkt, of je dwingt of betaalt om een bepaalde keus te maken. Hoe kan je ooit garanderen dat een stem die via een app is uitgebracht, zonder dwang is uitgebracht?

Het is leuk zo'n "experiment", maar het is niet toegestaan wegens bestaande wetten...

Q
11-05-2017, 16:45 door Reinder
Hoe kan het uberhaupt dat gemeenten blijkbaar op eigen houtje hierover kunnen beslissen? Op welke wijze is de onafhankelijkheid in het stemproces dan nog te garanderen? Gemeenten zouden slechts uitvoerders moeten zijn die volgens de regels en instructies van de kiesraad de verkiezingen organiseren. Als de kiesraad zegt dat een met rood potlood aangekruiste naam op een papieren biljet in een afgesloten bus moet worden gedeponeerd, dan is dat de wijze waarop het moet plaatsvinden. Het is weggegooid geld om op eigen houtje te gaan expirimenteren met andere manieren.
11-05-2017, 17:02 door karma4
Het stemmen in de kamers is niet geheim en volledig opgelegd aan partijpolitiek. Als Plasterk dat nu eens zou aanpakken ...
Voor stemmen via Internet heb je vele opties. Beter dat zoiets bij gemeentes bekeken wordt dan vanuit megalomane centrale projecten. De reactie is typerend geen inhoudelijke kennis en geen betrokkenheid dus ga je er voor liggen.

Het hele gebeuren kan veel anders met modernere technologie waarom niet meer betrokkenheid bij de idee vorming van voorstellen in plaats van een stem eens in de zoveel tijd op een persoon.
11-05-2017, 17:07 door Anoniem
Boontje komt om zijn loontje

"We doen niets wat wettelijk gezien niet kan. Het is slechts een proef, we zijn aan het experimenteren"

Hier kan appsterk niets van vinden want het gaat exact volgens zijn eigen beproefde methodiek : pilot doen en daarna invoeren onder aanvoering van het feit dat het een succes was.

Zo heeft hij immers zelf de waaier aan privacyvijandige opvolgers van digid erdoor gedrukt.
Als het straks inderdaad als verwacht (want voor gewaarschwud maar genegeerd) op dat vlak misgaat is de vogel gevlogen.
Hij kan er niets van vinden omdat het zijn eigen manier van politiek zaken doen is.
11-05-2017, 17:48 door Anoniem
Door Anoniem: ... iedereen moet in vrijheid zijn/haar stem kunnen uitbrengen. Dus zonder dat iemand meekijkt, of je dwingt of betaalt om een bepaalde keus te maken. Hoe kan je ooit garanderen dat een stem die via een app is uitgebracht, zonder dwang is uitgebracht?

Nou, door gewoon met je telefoon in een hokje in het stem-lokaal te stemmen :D
11-05-2017, 17:56 door Ron625
Wel grappig, dat de verkiezingen met een app dus ongeldig zijn.
Hoe het moet, ligt tenslotte vast in de grondwet, deze wijzigen duurt 4 jaar, dus.............
12-05-2017, 07:58 door karma4
Door Ron625: Wel grappig, dat de verkiezingen met een app dus ongeldig zijn.
Hoe het moet, ligt tenslotte vast in de grondwet, deze wijzigen duurt 4 jaar, dus.............
Kun je aangeven waar dat staat ik zie het niet grondwet: http://wetten.overheid.nl/BWBR0001840/2008-07-15
Zelfs de kieswet biedt geen houvast. http://wetten.overheid.nl/BWBR0004627/2017-05-12 Er is een kiesraad voor de kamers A3 Er zijn mogeljk mobiele stembureau's etc etc. nergens staat de exacte techniek van het stemmen zelf.
12-05-2017, 08:46 door Anoniem
Beste gemeentebobo's, met stemmen dient u niet te "experimenteren" maar juist van aantoonbaar betrouwbare methodiek gebruik maken. Als je dat op voorhand niet kan aantonen; is het stemproces gebrekkig ontworpen/ondoordacht. Of wil men indirect aangeven dat de mensen hun stemmen niet boeien? ;)
12-05-2017, 10:04 door Ron625 - Bijgewerkt: 12-05-2017, 10:04
Door karma4:
Kun je aangeven waar dat staat ik zie het niet grondwet:
Op http://www.denederlandsegrondwet.nl/9353000/1/j9vvihlf299q0sr/vgrncomlrax2 staat in artikel 53:
Grondwet:
1. De leden van beide kamers worden gekozen op de grondslag van evenredige vertegenwoordiging binnen door de wet te stellen grenzen.

2. De verkiezingen worden gehouden bij geheime stemming.
Hoe kan je, met half internet ertussen controleren of het stemmen geheim is gebeurd?
Dit gaat over de verkiezingen voor de beide kamers, maar is voor gemeenten niet anders.
12-05-2017, 14:05 door Anoniem
Ha.. Appsterk, hoe verzin je het :)
12-05-2017, 14:11 door Anoniem
Was Appsterk ook niet bang voor Geenpeil omdat de AIVD (lees CIA) bang was voor Russische invloeden in de voorcampagne via de blog Geenstijl? Eerlijk gezegd is die gedachtegang zo slecht nog niet, maar ze moeten niet pretenderen dat het voor onze (burgers) veiligheid is maar die van de rechtstaat, wie dat ook moge zijn.
12-05-2017, 17:37 door karma4
Door Ron625:
Dit gaat over de verkiezingen voor de beide kamers, maar is voor gemeenten niet anders.
Die had ik gezien omdat gemeentes en andere organen niet expliciet genoemd zijn hoeft het niet voor gemeentes te gelden. Dat is het juridisch steekspel.
Dan heb je het over het kiezen/stemmen op personen voor bepaalde functies. De stemmingen in de kamers gaan bij handophouden en zijn niet geheim.
De vraag hoe je kan controleren of het stemmen geheim gedaan is kun je ook omdraaien bewijs maar eens dat het niet geheim gedaan is.
Een beetje IT-er kan met opties komen om zoiets te bereiken. U nee de oplossing vind je niet door te googlen. Iets nieuws bestaat nog niet en kan je niets van vinden hoe het zou moeten.
13-05-2017, 06:58 door Anoniem
Door karma4:
Door Ron625:
Dit gaat over de verkiezingen voor de beide kamers, maar is voor gemeenten niet anders.
Die had ik gezien omdat gemeentes en andere organen niet expliciet genoemd zijn hoeft het niet voor gemeentes te gelden. Dat is het juridisch steekspel.
Dan heb je het over het kiezen/stemmen op personen voor bepaalde functies. De stemmingen in de kamers gaan bij handophouden en zijn niet geheim.
De vraag hoe je kan controleren of het stemmen geheim gedaan is kun je ook omdraaien bewijs maar eens dat het niet geheim gedaan is.
Een beetje IT-er kan met opties komen om zoiets te bereiken. U nee de oplossing vind je niet door te googlen. Iets nieuws bestaat nog niet en kan je niets van vinden hoe het zou moeten.

Zucht.
Zelfs al zou het mogelijk zijn om een stem app te bouwen die het stemgeheim kan waarborgen, dan nog is dit IT proces voor een normale kiezer (een niet-ITer) NIET VOLGBAAR/CONTROLEERBAAR.
Dus ga eerst de betreffende wetten maar aanpassen waarbij de controle weggehaald wordt bij de kiezer. En noem het dan nog maar democratie
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.