Patiënten die bewust hun medische gegevens niet via het Landelijk Schakelpunt (LSP) delen, de opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier, zouden lastiger medicatie bij de apotheek meekrijgen. Dat meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek.
Het gaat in dit geval om patiënten die niet bij hun eigen apotheek de door de huisarts, tandarts of specialist voorgeschreven medicijnen ophalen. Voor meerdere apothekers zouden deze recepten alleen niet voldoende zijn om de medicatie mee te geven. Deze apothekers zouden verder stellen dat deelname aan het Landelijk Schakelpunt verplicht is om de medicatie mee te krijgen.
Volgens de KNMP, de beroepsvereniging voor apothekers, hebben apothekers een plicht om verdere navraag te doen als een patiënt niet in het LSP staat. Dit zou echter niet mogen leiden tot het niet meegeven van medicatie aan patiënten die hier niet in voorkomen. De vZVZ, de beheerder van het Landelijk Schakelpunt, stelt dat deelname vrijwillig is. "Het gebruik ervan is een hulpmiddel voor medicatieveiligheid, geen doel op zich. vZVZ betwijfelt of het weigeren van medicatie de veiligheid van de patiënt dient."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.