Nederland is een topdoelwit voor economische cyberspionage, wat een bedreiging voor de economische groei is, aldus AIVD-directeur Rob Bertholee tijdens de One Conferentie 2017 in het World Forum in Den Haag. De AIVD heeft in allerlei sectoren onderzoeken uitgevoerd naar organisaties die door cyberspionage waren getroffen, waaronder maritieme it-technologie, biotechnologie, it en defensiebedrijven. In twee derde van de gevallen wisten organisaties niet dat ze gehackt waren, aldus Bertholee. De AIVD-directeur waarschuwde dat de ontdekte cyberspionage echter het topje van de ijsberg is.
Naast cyberspionage waarschuwde Bertholee ook voor "fake news" en politieke inmenging door buitenlandse diensten via internet, waarbij aanvallers valse berichten verspreiden of gestolen informatie van politieke partijen openbaar maken.
Een ander risico dat Bertholee tijdens zijn presentatie noemde is de kwetsbaarheid van de vitale infrastructuur voor cybersabotage. Als voorbeeld gaf hij de aanvallen op Oekraïense energiebedrijven en het Saoedische oliebedrijf Saudi Aramco. Ook dichterbij huis kunnen dit soort aanvallen niet worden uitgesloten, merkte Bertholee op: "We zijn in mijn mening dichterbij cybersabotage dan veel mensen denken", aldus de AIVD-directeur.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.