image

AIVD-directeur: Nederland topdoelwit voor cyberspionage

dinsdag 16 mei 2017, 11:12 door Redactie, 11 reacties

Nederland is een topdoelwit voor economische cyberspionage, wat een bedreiging voor de economische groei is, aldus AIVD-directeur Rob Bertholee tijdens de One Conferentie 2017 in het World Forum in Den Haag. De AIVD heeft in allerlei sectoren onderzoeken uitgevoerd naar organisaties die door cyberspionage waren getroffen, waaronder maritieme it-technologie, biotechnologie, it en defensiebedrijven. In twee derde van de gevallen wisten organisaties niet dat ze gehackt waren, aldus Bertholee. De AIVD-directeur waarschuwde dat de ontdekte cyberspionage echter het topje van de ijsberg is.

Naast cyberspionage waarschuwde Bertholee ook voor "fake news" en politieke inmenging door buitenlandse diensten via internet, waarbij aanvallers valse berichten verspreiden of gestolen informatie van politieke partijen openbaar maken.

Een ander risico dat Bertholee tijdens zijn presentatie noemde is de kwetsbaarheid van de vitale infrastructuur voor cybersabotage. Als voorbeeld gaf hij de aanvallen op Oekraïense energiebedrijven en het Saoedische oliebedrijf Saudi Aramco. Ook dichterbij huis kunnen dit soort aanvallen niet worden uitgesloten, merkte Bertholee op: "We zijn in mijn mening dichterbij cybersabotage dan veel mensen denken", aldus de AIVD-directeur.

Reacties (11)
16-05-2017, 12:24 door Anoniem
Niets nieuws onder de zon. Nederland is in dit opzicht ongelofelijk naïef. Enig historisch perspectief:

"Via Stork FDO is bij de Nederlandse URENCO vestiging in Almelo in de jaren zeventig gespioneerd door de Pakistaanse metallurg Abdul Qadir Khan (hij was niet in dienst bij URENCO). Als gevolg hiervan staat in het Pakistaanse Kahuta een uraniumverrijkingsfabriek waar van het URENCO ontwerp nagebouwde ultracentrifuges draaien. Vanuit Pakistan is de techniek waarschijnlijk verder verspreid naar Iran, Libië, en Noord-Korea."

https://nl.wikipedia.org/wiki/URENCO#Bedrijfsspionage
16-05-2017, 12:26 door Anoniem
Bron?
Anders is men genoodzaakt dit als "fake news" en politieke inmenging door buitenlandse diensten via internet, waarbij aanvallers valse berichten verspreiden, te beschouwen. ;)
16-05-2017, 12:42 door Anoniem
"In twee derde van de gevallen wisten organisaties niet dat ze gehackt waren": wie waren er gehackt en hoeveel zijn dat er in totaal? Met vage informatie kan niemand iets.
16-05-2017, 13:06 door Anoniem
denk maar eens aan de slootpompen.
zonder die pompen loopt nederland onder water.
het is enkel wachten totdat dat gehacked word...
blub blub bl*... :/

~dodo
16-05-2017, 13:07 door Anoniem
Aramco staat als derde op een lijst voor cyberwarfare van hun regionale vijand. Op 2 staat Sabic en daar lopen in Nederland mensen aan te morren. Gelukkig doen ze daar veel aan preventie bedrijfsspionage maar de vijand is allang achter de zwakke plek. Dat weet het bedrijf niet en ook de AIVD niet want dat is zo groot, dan had je allang wat gehoord. Ik verwachtte 2 jaar geleden een grote dump maar blijkbaar is de via Humint verkregen data nog actionable voor dat andere regime... mijn vermoeden is in tegenstelling tot de wazira leak op Wikileaks wat naar mijn idee stiekem geen hack was maar ordinaire Humint met keyloggers danwel een virus op de thuispc''s van medewerkers, dus buiten het kader van denken in bedrijfsspionage.
16-05-2017, 14:28 door Anoniem
Spindoktornews & taalkwadraatgenerators : 'Top-!'

Stelling : zodra het voorvoegsel 'Top' wordt gebruikt, zoals bij "Topprioriteit" en nu dus "Topdoelwit" moet je op je hoede zijn.
Kan je misschien wel met grote zekerheid vermoeden dat dit gaat om spindoktornieuws van de marketingafdeling.


Het over-benadrukken met het voorvoegsel "top" verraadt vooral het dwingende eigenbelang bij schreeuwende behoefte aan meer aandacht.
Een hoge reclamewens voor de eigen ideeën dus en we weten allemaal dat deze meneer graag nog meer centjes voor zijn organisatie wil.

De term topprioriteit is daar een triest hoogtepuntvoorbeeld van en werkt hooguit de inflatie van taal in de hand want kennelijk is prioriteit geven aan niet meer genoeg maar moeten we voortaan in termen van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven van voorrang boven gaan denken.

Een belachelijke nieuwe trend waarmee de gebruiker vooral zichzelf in zijn hemd zet.

Nederland 'top'doelwit?
Wat voor doelwitten vormen ècht grote landen dan?
Pak de taalkwadraatgenerator er alvast maar bij.

Waar een land toch 'groot' in kan zijn: Nederland toppraatjesmakersland
(geen daden maar woorden)
.
16-05-2017, 18:32 door Anoniem
Laten we nu eens beginnen met de privacy van de Nederlandse burgers heel serieus te nemen.

Laten we beseffen dat we omdat onze private gegevens geld waard zijn we hier heel zuinig op moeten zijn en daarom niet zo maar moeten delen en zo maar uitwisselen.

Als deze gegevens op straat komen te liggen hebben we een datalek en tegen datalekken moet een veiligheidsdienst ons beschermen. Het kan gemakkelijk economische en andere schade veroorzaken.

Voor overheid moet gelden dat ze nooit bepaalde gegevens mogen delen in het openbaar. Dat ze zo min mogelijk persoonlijke informatie over hun burgers bewaren en delen. En alleen gegevens verzamelen als ze duidelijk aangeven waarvoor deze bestemd zijn en welke garanties er tegen misbruik zijn genomen.

Als we dit gaan doen met z'n allen wordt de Nederlandse cyberruimte zeer zeker veiliger en nemen we tenminste ieder onze verantwoordelijkheid. We moeten ergens gaan beginnen na de afgelopen tijd van grote fiasco's.
16-05-2017, 19:33 door Anoniem
Mooi man. Zijn wij toch even superbelangrijk, zeg.

Of tenminste, hij en zijn clubje, want die netwerkborrels borrelen zichzelf niet, je weet tog.
17-05-2017, 07:54 door Anoniem
Als voorbeeld gaf hij de aanvallen op Oekraïense energiebedrijven en het Saoedische oliebedrijf Saudi Aramco.
Die 'aanval' op die Oekraïense energiebedrijven bleek toch achteraf om technische fouten van de medewerkers zelf te zijn?

Hebben wij in Nederland überhaupt nog wat om te bespioneren want de meeste parels van de Nederlandse industrie hebben we immers verkocht aan buitenlandse investeerders. Waar een klein land dom en kortzichtig in kan zijn.
17-05-2017, 10:43 door Anoniem
Tsjonge jonge. Dit bericht komt van een dienst die lekken zelf niet meldt, lekken gestolen worden bij een collega dienst (NSA) en criminelen daardoor een cyberaanval uitvoeren. Dit bericht van de AIVD klinkt daardoor zeer belachelijk en hypocriet. Laat de AIVD eerst zelf eens afzien van het gebruiken van lekken en deze onmiddellijk publiceren. Maar nee dat doet ze niet want ze wil zelf cyberspionage bedrijven. Wat een hypocriete zooi. Wie neemt de AIVD nu nog serieus?
17-05-2017, 15:47 door Anoniem
De zerodays kopen ze echt niet in binnen West
Europa. Paar fingerprinted rulesets voor een staatsnort in het buitenland en de vijand weet precies waar de AIVD aanvallen op uitvoert.
Exploit's inkopen in een schimmige wereld is gewoon Vragen om je werkwijzes en bronnen cq ook targets te verraden. Bovendien kunnen die miljoenen voor wat exploits beter besteed worden. Ten eerste zelfontwikkeling van exploits en investeren in de Nederland danwel Europese kenniseconomie. Ten tweede de externe markt onaantrekkelijk maken voor criminele. Het laatste wat je wilt is afhankelijk worden van een exploit broker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.