Vorig jaar is voor 55 procent van alle betalingen de pinpas gebruikt, terwijl contant geld voor de resterende 45 procent verantwoordelijk was. Dat laat Betaalvereniging Nederland in het Jaarverslag 2016 weten (pdf). Volgens de organisatie is daardoor het in 2014 gestelde doel van 40 procent contant en 60 procent pin eind 2018 haalbaar. Sinds 2015 rekenen Nederlanders hun aankopen aan de toonbank vaker af met de pinpas dan met contant geld.
Ook kleine bedragen, die particulieren vooral met contant geld afrekenen, worden vaker gepind, vooral contactloos. Volgens Betaalvereniging Nederland heeft contactloos betalen ertoe geleid dat het aantal contante betalingen met ruim 100 miljoen is gedaald. Terwijl het totale aantal pinbetalingen vorig jaar met 10,6 procent steeg, is het aantal pinbetalingen voor bedragen tot 10 euro met 17,2 procent toegenomen.
In december 2016 was 24 procent van alle pinbetalingen contactloos. Bij twee derde van alle betaalautomaten in Nederland kan inmiddels contactloos betaald worden. In 2015 was dit bij een derde. In 2020 moeten alle terminals contactloze betalingen kunnen accepteren. Ruim 19 miljoen betaalpassen en smartphones zijn geschikt om contactloos te betalen.
Werden in het begin vooral kleine bedragen tot en met 25 euro zonder pincode contactloos betaald, nu betalen particulieren daarnaast steeds vaker contactloos boven 25 euro, met pincode. Het aandeel van dit soort hogere contactloze betalingen steeg dit jaar van 5 naar 10 procent. De meeste contactloze betalingen vonden in 2016 bij supermarkten plaats: 42 procent van het totaal. In de horeca werd 15 procent van alle contactloze betalingen gedaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.