De Zweedse openbare aanklager heeft besloten het arrestatiebevel tegen Julian Assange in te trekken, zo is vandaag bekendgemaakt. De WikiLeaks-oprichter werd in Zweden verdacht van verkrachting, hoewel hij zelf altijd heeft ontkend. In 2010 vaardigde het land een arrestatiebevel tegen hem uit.
Eind 2010 gaf Assange zichzelf aan bij de politie in Londen, waar hij werd gearresteerd. Tien dagen later werd hij op borgtocht vrijgelaten. Een jaar later bepaalde het Britse Hooggerechtshof dat Assange aan Zweden mocht worden uitgeleverd, waar hij tegen in beroep ging. Volgens Assange zou Zweden hem willen uitleveren aan de Verenigde Staten, dat hem zou willen berechten wegens de WikiLeaks-onthullingen.
Assange verloor het beroep, want op 30 mei 2012 oordeelde het Hooggerechtshof dat hij inderdaad mocht worden uitgeleverd. De WikiLeaks-oprichter verblijft sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De Zweedse openbare aanklager zal later vandaag meer details vrijgeven. De Metropolitan police in Londen laat in een verklaring weten dat het Britse arrestatiebevel tegen Assange nog steeds van kracht is, aangezien hij zich op 29 juni 2012 niet bij het hof heeft gemeld.
In april bestempelde CIA-directeur Mike Pompeo WikiLeaks nog als een vijandige inlichtingendienst. "Het is de hoogste tijd om WikiLeaks te benoemen wat het werkelijk is, een niet-statelijke vijandige inlichtingendienst die vaak door landen zoals Rusland wordt geholpen", aldus directeur Pompeo vorige maand. Volgens CNN zouden de Amerikaanse autoriteiten voorbereidingen treffen om Assange aan te klagen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.