Windows XP was geen doelwit van de WannaCry-ransomware en er zijn dan ook geen echte infecties op het ruim 15 jaar oude besturingssysteem waargenomen, zo stelt het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. De virusbestrijder liet laatst al weten dat bijna alle infecties op Windows 7 waren gedetecteerd.
"WannaCry ondersteunde zelf geen Windows XP", aldus Costin Raiu van Kaspersky tegenover Computerworld. Individuele machines kunnen wel besmet raken, bijvoorbeeld door onderzoekers die WannaCry handmatig uitvoeren, maar het wormgedeelte van de ransomware kan geen XP-machines infecteren. Eerder was ook al bekend dat de NSA-exploit die WannaCry gebruikt om zich te verspreiden niet tegen Windows 10 werkt.
Toch maakte Microsoft voor alle Windows XP-gebruikers een update beschikbaar, ook al werd de algemene ondersteuning van het platform drie jaar geleden gestaakt. "Ik denk dat Microsoft zich zorgen maakte over de mogelijkheid dat iemand deze exploit zou gebruiken", aldus Raiu. "Ze waren bang dat het in theorie mogelijk was om de exploit te hergebruiken om Windows XP aan te vallen." Volgens de onderzoeker hadden de aanvallers de ransomware specifiek voor Windows 7 ontwikkeld, aangezien dit nog altijd de meestgebruikte Windowsversie is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.