Bescherming van de privacy is voor Nederlandse huishoudens de voornaamste reden om de slimme meter administratief te laten uitschakelen of helemaal te weigeren. Dat blijkt uit de jaarlijkse Marktbarometer Aanbieding Slimme Meters van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Als onderdeel van de Marktbarometer werden ruim 23.000 huishoudens in postcodegebieden waar de slimme meter is uitgerold over hun ervaringen gevraagd. Bijna 2500 huishoudens reageerden. Een meerderheid van de huishoudens die reageerden heeft de slimme meter geaccepteerd (89 procent). Ongeveer 9 procent van de particuliere heeft de aangeboden slimme meter geweigerd. Hierbij werd vooral gewezen op het privacy-aspect (20 procent), nadelen bij de teruglevering door zonnepanelen (17 procent) en de twijfel aan nut (12 procent) en noodzaak (12 procent) van de slimme meter.
Bij 2 procent van de respondenten is de slimme meter op verzoek administratief uitgezet. De belangrijkste overweging hierbij was vooral de bescherming van de privacy (45 procent). Daarnaast vindt 39 procent van deze groep dat energiemaatschappijen dan te veel macht krijgen (pdf). Alle kleinverbruikers van energie, zoals huishoudens en klein zakelijke verbruikers, krijgen tot 2020 een slimme meter aangeboden. In Groot-Brittannië wilde de overheid de slimme meter eerst nog verplichten, maar is daar nu op teruggekomen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.