Door 4amrak:
de point was middels een gedachtenexperiment duidelijk te maken dat het snel hebben van patches nooit kwaad kan, in het geval dat je de zaken op orde heb, en ook in het geval dat dat niet zo is. dat was ook hetgeen tegen gesteld werd in de post daarvoor. de reactie die ik nu weer lees is divergent op zijn minst. nogmaals IK ben geen uitgerangeerde project manager, ik doe niet aan hippe woorden als agile, itil, big -data en nog meer bla bla bla
Een Projectmanager heeft nog een duidelijke agenda daar kan ik nog een plan uit halen, met alternatieven mee komen.
JIJ komt met "Dat hebben wij besloten", dat besluiten is iets wat de onkundige beslissers doen op aanreiking van informatie.
Begrijp je omgeving:
http://www.dehoopentertrainment.nl/upload/file/Projectmanagement%20en%20organisatie.pdf De risicofactoren punt 11, evangelisten met verborgen agenda's. Met je laatste zin geeft je je positie prijs.
Ik had je al eerder zo geclassificeerd, je geeft er gewoon meer onderbouwing aan.
4amrak, je springt van hot naar her met je argumenten en evangelie verkondiging zonder een duidelijke lijn behalve je evangelie verkondiging. Aangezien je niet aan de hippe woorden doet, maak je kennelijk geen deel uit van wat er overal speelt. De grotere accountant advies bureaus promoten die zelfde aanpak namelijk overal.
De gedachtenexperiment met die change "geen risico" klinkt leuk maar is onzin.
De tegenvoorbeelden:
- Stel je bent een grote bank met betalingsverkeer. Er is iets dat klanten klagen dat soms wel soms niet betalingen afbreken of dat er een SOC man langs komt dat er mogelijk een hack is geweest. Wat ga je doen?
Leg je alle betalingen subiet stil en laat de leverancier komen voor de fix als al weet wat er gefixed moet worden. Dan kan de service over 3 dagen wel hervat worden. Of probeer je er zoveel mogelijk door te krijgen en op stillere momenten analsye en een oplossing zien te vinden.
Dit zijn overigens praktijkvoorbeelden, niets verzonnen of gedachtenexperiment.
Target had die keus met een hack naar de pos, maar het signaal zat net voor in de kerstverkooppiek.
Dat andere, daar heb ik zelf dichtbij gezeten waar de oorzaak in de beste routers (Cisco topmodellen) zat waarbij het aantal paden met een out memory probleem sessies liet afbreken. Als je het zou weten kon je er op plannen en monitoren maar niemand wist dat dus was het wachten er op dat het fout gaan.
- Stel je moet in een rack / datacenter een doosje bijplaatsen alle voeding is dubbel uitgevoerd. Of stel je moet een configuratie voor een paar VM's wijzigen. Wat dacht je, geen risico toch.
Dit zijn overigens praktijkvoorbeelden, niets verzonnen of gedachtenexperiment.
Dat laatste is een met tikfoutje ec3 van geheel AWS naar beneden gehaald duurde vrij lang totdat alles weer terug was. Je zou maar met iets tijd kritisch bezig zijn. Het draait in de cloud dus veilig, niet onze verantwoordelijkheid.
Doosje er in stekker aan de ene kant (voeding) er in ..... de hele zaal valt ineens stil. Verbazing alom, dat was toch onmogelijk maar bleek toch te gebeuren met iets in aardebescherming wat wel gekoppeld bleek.
Ik heb genoeg van dat soort verhalen zelf meegemaakt uit eerste hand gehoord en teruggelezen in het nieuwsberichten. Een ieder die ze niet kent heeft geen ervaring in de ICT wereld.
Voor het patchen
- Ooit kan je het met plakband afdoen, gaatje op een ponskaart afplakken of er gaatjes bijmaken.
Grootse risico verkreukelen van die dingen en het uit je handen laten vallen. zeker met 60cm lengte als stapel een optie.
- ooit had je een geheugengebiedje waar je de machinecode assembler fix in kwijt kon (zappen)
Wat is nu het gedoe?
Je krijgt een flinke hoeveelheid code/executables aangeleverd. Je gebruikt er maar een klein gedeelte van en er zijn zo veel componenten met onderlinge afhankelijkheden dat als je ergens iets veranderd er een hele keten van veranderingen losgetrokken wordt. Hoe vaak zie je niet dat voor deze fix eerst die een die aangebracht moeten zijn etc etc.
Je gaat echt niet dagelijks zittten bijwerken omdat er updates zijn. Je gaat bijwerken omdat je last van bestaande fouten hebt. securitylekken zijn geen functionele fouten dus een noodzaak vanuit die kant is er niet. Doe je de updates gebundeld op geplande momenten met testen dan heb je door de planning meer tijd nodig.
Laat ik met je gedachten experiment meedoen. Cern doet deeltjes onderzoek en zo'n meetrun is een vrij kostbare aangelegenheid. Nu mag jij de updates van de meetinstrumenten gaan doen. Jij voert dat uit tijdens zo'n meetrun, het was immers toch risicoloos. Hoe lang denk je dat je daar over de vloer mag komen. Waarom deed je niets tijdens die 17 weken lang stillegging en ging je acties doen tijdens het draaien... Ik vermoed: nog één keertje ergens een kopje koffie.
https://home.cern/about/updates/2017/04/lhc-has-restarted-its-2017-run