image

Minister: Weinig aangiftes van aanvallen via spionagesoftware

dinsdag 30 mei 2017, 15:45 door Redactie, 4 reacties

Er zijn in Nederland maar weinig aangiftes bekend van burgers en bedrijven die via spionagesoftware zijn aangevallen. Dat heeft demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie op Kamervragen van de VVD laten weten. De VVD stelde Kamervragen naar aanleiding van de ontdekking van Androidspyware die door een Israëlisch bedrijf is ontwikkeld.

Op de vraag of er bedrijven zijn die spionagesoftware voor de Nederlandse markt verhandelen stelt Blok dat hij weet dat er private partijen zijn die apparatuur/software verkopen die ook voor spionagedoeleinden gebruikt kan worden. "Zolang die middelen en diensten niet bij wet of enig ander voorschrift verboden zijn, kan daar echter niet strafrechtelijk tegen worden opgetreden. Zoals gezegd kennen veel producten zowel een legale als een illegale toepassing en zijn daardoor niet eenvoudig bij wet te verbieden", aldus de minister.

VVD-Kamerlid Koopmans wilde echter ook weten of de minister bekend is met private partijen die spionagesoftware in Nederland inzetten om burgers, bedrijven en de overheid te bespioneren. Volgens Blok is het algemeen bekend dat private partijen, zoals bedrijven, ook in sommige gevallen aan bedrijfsspionage doen. "In de gevallen dat zij daarbij strafrechtelijke normen overtreden, zoals het verbod op het plegen van computervredebreuk, kan dit leiden tot een aangifte van het bespioneerde bedrijf."

Er zijn echter weinig aangiftes bekend waarbij spionagesoftware werd ingezet om gegevens voor (economische) spionagedoeleinden te stelen. Wel waarschuwde Blok dat de software waarmee dit mogelijk is steeds eenvoudiger beschikbaar komt voor gebruikers die deze software voor diverse doeleinden willen inzetten.

Levenssfeer

Koopmans vroeg de minister verder of hij bereid is zich maximaal in te zetten om te zorgen dat de persoonlijke levenssfeer van burgers zo goed mogelijk wordt beschermd tegen het gebruik van spionagesoftware en soortgelijke middelen door private partijen. Daarop antwoordt Blok dat het kabinet investeert in samenwerking met de private sector in nationale trajecten die specifiek gericht zijn op de ontwikkeling van preventieve maatregelen, zoals veilige hard- en software, veilige standaarden en abuse-bestrijding.

Op de vraag welke mate van zekerheid als het gaat om spionagesoftware de minister aan gebruikers van smartphones en vergelijkbare apparaten, zoals smart-tv's, kan bieden, stelde Blok dat hij dit niet kan en verwijst naar een eerder gegeven antwoord. Iets dat hij ook doet bij de vraag of er extra instrumenten nodig zijn om de persoonlijke levenssfeer te beschermen tegen het gebruik van spionagesoftware en soortgelijke middelen door private partijen (pdf).

Reacties (4)
30-05-2017, 19:55 door karma4
Dat er weinig aangiftes zijn kan nog steeds inhouden dat het goed mis is. Als jener druk van Mafiosi staat dan zal de aangiftebereidheid ook zeer laag zijn.
31-05-2017, 04:46 door Anoniem
Door karma4: Dat er weinig aangiftes zijn kan nog steeds inhouden dat het goed mis is. Als jener druk van Mafiosi staat dan zal de aangiftebereidheid ook zeer laag zijn.
Of gewoon doordat de spionagesoftware niet is gedetecteerd.
Of omdat deze meldingen niet werden geregistreerd en dus "weinig aangiftes bekend"
31-05-2017, 10:02 door Jodelie - Bijgewerkt: 31-05-2017, 10:03
De aangiftebereidheid is sowieso tergend laag. En dat is logisch want bureaus worden gesloten, er moet eerst een afspraak gemaakt worden, voor over twee weken, en de kans dat een misdrijf wordt opgelost is navenant lager.

Nederland zal daarom opnieuw steeds veiliger zijn... NOT.
31-05-2017, 12:16 door Anoniem
Om een aangifte te kunnen doen moet spionage eerst gedetecteerd worden. Daarna moet bewijs van de spionage zeker worden gesteld omdat het anders niet te bewijzen is.
Als je dan detectie + bewijs hebt is het nog de grote vraag of diegene die spioneert op te pakken is.
Kans is groot dat het buiten de rechtsmacht van Nederland ligt omdat de spion in het buitenland zit.

Het antwoord op de vragen 6 en 7 vind ik tenenkrommend. Met andere woorden, hij heeft geen idee of Nederlandse burgers bescherming gaan krijgen tegen spionage......
Leuk dat de AVG er aan komt. Maar bedrijven beginnen sinds vorig jaar een keer met bewerkersovereenkomsten terwijl deze in 2001 al wettelijk verplicht waren. Hoe denkt hij de AVG dan te gaan handhaven?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.