image

Populaire fitness-app Runkeeper onduidelijk over delen van data

vrijdag 2 juni 2017, 10:57 door Redactie, 3 reacties

De populaire fitness-app Runkeeper is nog altijd onduidelijk over het delen van data met derde partijen, zo stelt de Consumentenbond aan de hand van de nieuwe privacyvoorwaarden. Vorig jaar deed de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet onderzoek naar Runkeeper.

Er werden allerlei privacyproblemen met de app gevonden. Zo is het niet duidelijk met welke derde partijen gegevens worden gedeeld, gebruikt de app de gps-locatie ook als de app niet in gebruik is en worden er geen meldingen gegeven bij komende wijzigingen van de voorwaarden of gewijzigde voorwaarden. Runkeeper heeft nu nieuwe privacyvoorwaarden opgesteld, waarin het in in detail beschrijft welke gegevens van gebruikers het verzamelt en waarvoor, maar is erg vaag over naar welke bedrijven die informatie gaat, aldus de Consumentenbond.

Runkeeper werd vorig jaar door sportkledingmerk Asics overgenomen. Het bedrijf wordt vermeld als afnemer van de verzamelde data, maar ook niet nader genoemde 'gerelateerde bedrijven'. Daarnaast worden Facebook en 'andere social media partners', Google Maps en 'e-mailpartners' genoemd. Na kritiek zijn er twee aanpassingen aan de privacyvoorwaarden doorgevoerd. "Door het gebruik van vage bewoordingen zoals 'waaronder', kan gebruikersinformatie echter nog steeds doorgespeeld worden naar niet nader genoemde bedrijven", zo laat de Consumentenbond weten.

Ook kunnen gebruikers voortaan aangeven of ze e-mails willen ontvangen. De Consumentenbond wil dat consumenten niet alleen kunnen zeggen of ze wel of niet e-mails willen ontvangen, maar ook kunnen aangeven of Runkeeper hun gegevens sowieso voor commerciële doeleinden mag verzamelen. De app blijkt namelijk veel informatie over zijn gebruikers te verzamelen, zoals locatie, activiteiten, statusinformatie, opmerkingen en foto’s. In de nieuwe privacyvoorwaarden zegt Runkeeper ook dat ze op basis van iemands gezondheidsgegevens een inschatting maken van interesses in bepaalde gezondheidsinformatie, zoals duursporten, hardlopen, dieet en gewichtsverlies, voeding en gezond leven.

Reacties (3)
02-06-2017, 11:11 door Anoniem
Vroeger heette het: Scientia Potens est (Kennis is macht)
Tegenwoordig heet het: Scientia Pecunia est (Kennis is geld)
02-06-2017, 13:23 door karma4
Door Anoniem: Vroeger heette het: Scientia Potens est (Kennis is macht)
Tegenwoordig heet het: Scientia Pecunia est (Kennis is geld)
Pecunia non olet
Corruptio optimi pessima
03-06-2017, 16:37 door Anoniem
Runkeeper is van Fitnesskeeper inc.

De dollars rollen stevig.
https://www.crunchbase.com/organization/fitnesskeeper
Data delen levert ook extra dollars op.

Ander product
Breeze

Breeze is an iPhone app that tracks its users’ activities throughout the day and motivates them to make fitness a bigger part of their life.

Privacy schenden is dus een must voor dit soort bedrijven.
Daar is immers de werking van de apps op gebaseerd, anders functioneert het niet omdat de ontwikkelaar zijn app niet kan afstemmen op de zelf gecreerde wens bij de consument waarop zij dan weer kan inspelen met deze privacy schendende diensten die vervolgens weer meer data opleveren om weer verder te kunnen verkopen onder het mom van het "verhogen van de gebruikerservaring".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.