image

Politie krijgt voorlichting over aangifte van cybercrime

dinsdag 13 juni 2017, 12:16 door Redactie, 3 reacties

Diverse politie-eenheden hebben het afgelopen jaar voorlichting gekregen om het opnemen van aangiftes van cybercriminaliteit te verbeteren. Dat heeft demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie op vragen van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie laten weten.

De commissieleden hadden de minister gevraagd wat er wordt gedaan om de intake van cybercriminaliteit te verbeteren en welke verbeterprojecten er in dit kader nog lopen. Eind vorig jaar liet een advocaat weten dat bedrijven beter geen aangifte van cybercrime konden doen, omdat dit nadelig zou kunnen zijn en de kans klein is dat de verantwoordelijke internetcriminelen worden gepakt. Toenmalig Justitieminister Van der Steur verklaarde dat de politie aangiftes van cybercrime wel serieus neemt.

Nu laat Blok weten dat medewerkers van diverse politie-eenheden die aangiftes opnemen het afgelopen jaar voorlichting over cybercrime hebben gekregen. Het gaat dan om onderwerpen als wat cybercrime is, hoe een aangifte van cybercrime kan worden opgenomen en wie hierbij kan ondersteunen. Daarnaast is er een webapplicatie ontwikkeld voor alle politiemedewerkers waarin tips voor aangifte een belangrijke plaats innemen. Tenslotte monitoren inmiddels de cybercrimeteams en teams digitale opsporing de aangiften in de eenheid.

Op dit moment is nog onbekend hoeveel aangiftes met betrekking tot cybercriminaliteit er in 2013, 2014, 2015 en 2016 zijn gedaan, hoeveel van deze zaken in de genoemde jaren zijn opgepakt en wat het oplossingspercentage is. Blok laat weten dat het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoek naar aangiften doet en dit onderzoek begin volgend jaar moet zijn afgerond.

Cyberdelicten worden door de politie nu nog onder verschillende codes geregistreerd in de systemen. De politie werkt echter aan een eenduidige wijze van registratie. Oplossingspercentages zijn op dit moment dan ook niet bekend, aldus de minister. Verder maakt Blok duidelijk dat er een onderbezetting bij de politie is als het gaat om de bestrijding van cybercrime. Het gaat in totaal om 122 voltijdmedewerkers. In 2018 zouden alle vacatures echter moeten zijn ingevuld (pdf).

Reacties (3)
13-06-2017, 13:18 door Ron625
En van alles kunnen we aangifte doen via internet, behalve van een (poging tot) oplichting via internet, daarvoor moeten we naar een politie bureau.
Zou dat nu eindelijk eens veranderen?
13-06-2017, 16:09 door Anoniem
Op dit moment is nog onbekend hoeveel aangiftes met betrekking tot cybercriminaliteit er in 2013, 2014, 2015 en 2016 zijn gedaan, hoeveel van deze zaken in de genoemde jaren zijn opgepakt en wat het oplossingspercentage is.

Oplossingspercentages zijn op dit moment dan ook niet bekend

Maar ondertussen wel de rechtsstaat op de helling zetten met invoering van de HACKWET en de TAPWET.

Weer wordt bewezen dat het nut van uitbreiding van bevoegdheden totaal NIET bewezen kan worden !!!.

Er zijn G******E geen cijfers !
Er is G******E geen kennis !
Er is G******E geen capaciteit !

Massaal data opslaan van iedereen, massaal de privacy schenden van iedereen is helemaal geen oplossing als je geen kennis hebt, geen capaciteit hebt, maar vooral helemaal totaal geen inzicht hebt in het probleem, laat staan de oplossing.

Laat G******E die HACK en TAP wet dan ook sneuvelen in de eerste kamer!!

Bescherm ons tegen ambtenaren die geen cijfers hebben, geen kennis hebben, geen capaciteit hebben en zich gek laten maken met big data fantasieeen die ingefluisterd worden door het belanghebbende bedrijfsleven.
Nederland wordt gekocht en bestuurd door BV Nederland!
En dat moet snel stoppen.
13-06-2017, 18:53 door Anoniem
Zolang de tweede Kamer en regering geen harde eisen aan de politie opleggen om de informatie van aangiften landelijk inzichtelijk te maken blijft de mogelijkheid tot opsporing en vervolging beperkt en de streefgetallen te laag.

Dit gaat alleen nog maar over cybercrime. Honderdduizenden zaken krijgen geen opvolging. De politie blijkt keer op keer te bureaucratisch, heeft capaciteitsgebrek en er heerst onkunde om te moderniseren. De omvorming naar nationale politie heeft daar weinig verbeteringen in gebracht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.