Details over hoe een ict-systeem van de Tweede Kamer in maart met ransomware besmet raakte worden niet openbaar gemaakt, zo heeft de voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib bekendgemaakt. Naar aanleiding van het incident stelden CDA, D66 en VVD vragen aan de Kamervoorzitter.
Volgens Arib blijkt uit eerste onderzoek dat er geen sprake is geweest van een gerichte aanval op een fractie, Tweede Kamerlid of (fractie)medewerker van de Tweede Kamer. Verdere details zullen echter alleen achter gesloten deuren worden gedeeld. "Gelet op het gehanteerde uitgangspunt dat de Tweede Kamer geen mededelingen doet over (informatie)beveiligingsmaatregelen en (informatie)veiligheidsincidenten is dit alleen mogelijk in een vertrouwelijke briefing", zo laat de Kamervoorzitter weten. Verder meldt Arib dat er aangifte is gedaan en er een (forensisch) onderzoek plaatsvindt.
Het CDA had daarnaast gevraagd welke maatregelen er worden genomen om de beveiliging aan te scherpen. Daarop stelt Arib dat, in overleg met de relevante overheidsorganisaties, er maatregelen zijn getroffen om het netwerk van de Tweede Kamer te beschermen. "Dit betreft zowel het actueel houden van de bestaande beveiligingsmaatregelen alsmede intensivering van de maatregelen, waaronder monitoring van het netwerk. In het Informatiebeveiligingsjaarplan 2017 zijn aanvullende projecten opgenomen ter bescherming van het netwerk."
Verder laat Arib weten dat ze de aandacht en bewustwording voor digitale veiligheid wenst te versterken. Naast een module digitale veiligheid die is aangeboden in het kader van het introductieprogramma voor de nieuwe Tweede Kamerleden zal nog voor het zomerreces een cursus over cybersecurity worden aangeboden aan de fracties en de ambtelijke diensten. Bij ict betrokken medewerkers zullen daarnaast een extra training ontvangen (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.