De privégegevens van 14 miljoen Amerikaanse Verizon-klanten waren via een onbeveiligde Amazon-server voor iedereen te downloaden. Het ging om namen, adresgegevens, accountinformatie en persoonlijke pincodes van accounts. Onderzoeker Chris Vickery van securitybedrijf UpGuard ontdekte de gegevens op een onbeveiligde Amazon-cloudserver. De server, die was geconfigureerd om publiek bereikbaar te zijn, werd beheerd door databedrijf NICE Systems, dat diensten aan Verizon levert.
Alleen het weten van het adres van de server was voldoende om voor terabytes aan data te downloaden. Met name de aanwezigheid van pincodes is volgens Vickery zorgwekkend. Een aanvaller had zich met deze pincodes bij Verizon kunnen voordoen als een klant en zo toegang tot accounts kunnen krijgen. Op 13 juni waarschuwde Vickery Verizon, maar pas op 22 juni werd het datalek verholpen. De onderzoeker merkt op dat het datalek niet veroorzaakt is door het bedrijf dat in eerste instantie verantwoordelijk is voor de data, Verizon, maar door een derde partij die diensten aan het bedrijf levert.
Het delen van gegevens met een derde partij wil echter niet zeggen dat Verizon de verantwoordelijkheid kan afschuiven, aldus Vickery, die verder stelt dat maar weinig klanten zullen beseffen dat een leverancier van Verizon toegang tot hun gegevens heeft. "Het offshore loggen van Verizon-klantgegevens in een downloadbare repository moet alle gebruikers zorgen baren die hun privégegevens aan grote Amerikaanse bedrijven toevertrouwen, om vervolgens te zien dat het met onbekende partijen wordt gedeeld."
In een reactie aan de media laten NICE Systems en Verizon weten dat de gegevens van 6 miljoen gebruikers zijn gelekt, en niet 14 miljoen zoals UpGuard beweert.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.