De Digitale Wachtkamer, waar een aanvaller de gegevens van 500.000 Belgische patiënten wist te stelen, is in 2013 al door een gebruiker gewaarschuwd voor het niet hashen van wachtwoorden. Gebruikers die voor de optie "wachtwoord vergeten?" kozen kregen hun oorspronkelijke wachtwoord toegestuurd. Dit geeft aan dat de Digitale Wachtkamer bij de opslag van wachtwoorden geen gebruik van hashing maakte.
Een hash is een gecodeerde versie van het wachtwoord die wordt opgeslagen. Zodoende hebben aanvallers geen directe toegang tot de wachtwoorden als ze erin slagen de website te hacken. Digitale Wachtkamer ontkent echter dat de wachtwoorden onversleuteld werden opgeslagen. "De wachtwoorden in de database zaten wel degelijk geëncrypteerd in de database. Maar op een of andere manier heeft de hacker die kunnen ontcijferen", zegt Ronny Paesen van Digitale Wachtkamer tegenover Data News.
Een aanvaller wist via een beveiligingslek toegang tot de database van de website te krijgen en maakte allerlei gegevens buit, waaronder e-mailadressen, telefoonnummers, wachtwoorden en reden voor het huisartsbezoek. Voor zijn 'stilzwijgen' eiste de aanvaller 86.000 euro. Het beveiligingslek is inmiddels verholpen. Uit onderzoek van Security.NL blijkt dat de Digitale Wachtkamer nu wel met een resetlink werkt en het oorspronkelijke wachtwoord niet meer terugstuurt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.