De Nederlandse politie heeft in samenwerking met de FBI en Europol de online marktplaats Hansa Market offline gehaald. Daarnaast werd een topverkoper van de marktplaats aangehouden in Krimpen aan den IJssel. Verder is beslag gelegd op rekeningen met in totaal meer dan 1000 bitcoins, omgerekend ongeveer 2 miljoen euro. De bitcoins zijn overgeboekt naar een rekening van het Openbaar Ministerie.
Via de marktplaats, die op het Tor-netwerk werd aangeboden, werden drugs verhandeld. De Nederlandse politie wist op 20 juni toegang tot de Hansa-marktplaats te krijgen en had zo volledig inzicht in wat voor producten er via de website werden aangeboden. De infiltratie van de marktplaats was mogelijk na de aanhouding van de twee beheerders van Hansa Market in Duitsland, zo laat de politie vandaag weten.
De ondergrondse marktplaats bleek te worden gehost op servers in Litouwen. Onmiddellijk na de aanhouding van de beheerders zijn deze servers en bijbehorende infrastructuur in beslag genomen. Vervolgens is een exacte kopie van de marktplaats overgezet op Nederlandse servers. De darkwebsite kon gewoon bezocht worden door kopers en verkopers, die niet zagen dat het beheer van Hansa Market was overgenomen door politie en OM in Nederland.
Op deze manier verzamelde de politie de afgelopen weken allerlei informatie, waaronder afleveradressen van een groot aantal bestellingen. De politie wist tienduizenden onversleutelde berichten tussen verkopers en kopers over bestellingen te onderscheppen. Bij een groot aantal bestellingen kon ook het afleveradres worden achterhaald. Zo’n 10.000 buitenlandse adressen van kopers op Hansa Market zijn doorgegeven aan Europol. Meer dan 500 Nederlandse afleveradressen zijn gemeld bij post- en koeriersbedrijven met de bedoeling de leveringen tegen te houden.
Eerder wisten de FBI, het Britse National Crime Agency, de Nederlandse politie en Europol ook de online marktplaats AlphaBay offline te krijgen. De vermeende beheerder van deze marktplaats werd in Thailand opgepakt. Na het offline halen van AlphaBay verhuisden veel gebruikers naar Hansa Market. Volgens Jeff Sessions, de Amerikaanse minister van Justitie, is het oprollen van AlphaBay één van de belangrijkste strafrechtelijke onderzoeken van het jaar. "Het bezoeken van het dark web is niet illegaal, maar sommige criminele ondernemingen proberen misbruik te maken van de bescherming die ze denken dat het biedt", aldus het NCA.
Ook de Nederlandse politie stelde dat kopers op dit soort marktplaatsen niet moeten denken dat ze anoniem zijn. "Verkopers en kopers en ook beheerders van illegale marktplaatsen wanen zich vaak ongrijpbaar voor politie en justitie. Door het uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken en strafvervolging van deze criminelen wordt duidelijk dat het dark web helemaal niet zo anoniem is als de gebruikers mogelijk denken. De internationale samenwerking van de Nederlandse politie en het OM en de FBI, Europol, Duitsland en Litouwen is de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van deze markten grote schade toegebracht", aldus het Openbaar Ministerie. Bezoekers van Hansa Market krijgen nu een pagina te zien met uitleg over het strafrechtelijk onderzoek.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.