De politie laat aangiftes van internetoplichting vaak liggen. Ook andere misdrijven waar online aangifte van wordt gedaan worden vaak niet in behandeling genomen, zo meldt het AD op basis van politiecijfers. Het gaat in totaal om zo'n 511.000 zaken die na een interne screening werden afgewezen omdat er onvoldoende sporen waren die naar een dader wezen. In totaal werden er vorig jaar 930.000 misdrijven geregistreerd.
Volgens woordvoerder Marten Schwandt van de Nationale Politie zijn de middelen van de politie beperkt en zijn veel aangiftes verzekeringskwesties. "Als er geen sporen zijn die naar een dader wijzen, kunnen wij er niets mee. We moeten onze energie in zaken steken die we wél kunnen oplossen." Schwandt bevestigt dat de politie zaken laat liggen. "Hartstikke vervelend. Als er iets weg of kapot is – wat van jou is – dan wil je dat de dader wordt gepakt. Maar dat kan gewoon niet altijd. Voor internetoplichting geldt hetzelfde."
Eerder dit jaar maakte de politie al duidelijk dat het opsporen van internetoplichters niet eenvoudig is. Uit onderzoek bleek dat slachtoffers van internetoplichting vaak niet zijn te spreken over de aanpak van de politie. Daarnaast krijgen de meeste slachtoffers hun geld niet terug. Ook toen bevestigde de politie dat het meer meldingen en aangiftes van internetoplichting krijgt dan zij aankan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.