image

NEC levert surveillancesysteem met gezichtsherkenning aan Georgië

maandag 31 juli 2017, 10:27 door Redactie, 3 reacties

De Japanse elektronicagigant NEC heeft een omvangrijk surveillancesysteem dat van gezichtsherkenning gebruikmaakt om verdachte personen te identificeren aan de Georgische overheid geleverd. Het systeem is sinds vorige maand operationeel en werkt in combinatie met 400 surveillancecamera's in grote Georgische steden, waaronder de hoofdstad Tbilisi.

Het systeem maakt gebruik van NeoFace Watch, gezichtsherkenningssoftware van NEC die beelden van de surveillancecamera's tegen foto's van verdachten of andere geregistreerde personen vergelijkt. Het is onderdeel van het "Safe City, Safe Region, Safe Country" programma van de Georgische overheid. Uiteindelijk is het plan om in het hele land tienduizenden extra camera's te installeren. "Door het aanbieden van surveillancesystemen voor steden die worden versterkt door gezichtsherkenningstechnologie, dragen we bij aan proactieve misdaadpreventie en efficiënte misdaadonderzoeken", aldus NEC-topman Tomoki Naka.

Reacties (3)
31-07-2017, 10:35 door Anoniem
Tijd voor privacyactivisten om eens secuur te gaan turven hoeveel impact zo'n systeem nou helemaal heeft. En niet alleen op "crimineel" gebied maar zeker ook op het gebied van burgerlijke vrijheden, politieke oppositie, en zo verder. Want impact zal het hebben, maar waarop precies, en hoeveel?
31-07-2017, 16:09 door Anoniem
Want impact zal het hebben, maar waarop precies, en hoeveel?

Lastig te zegggen als je niet precies weet waarvoor men de techniek in wil zetten, wie er toegang krijgen tot de data, onder welke voorwaarden, en wat er verder gebeurt met de data (i.e. wordt deze na enkele minuten verwijderd, wordt het jarenlang of zelfs permanent opgeslagen).

Ook is de vraag tegen welke data men verifieert; i.e. heeft men een database van gezichtsscans van de gehele bevolking ? Van zware criminelen ? Immers heb je weinig aan biometrie, wanneer je de gezichten niet kan matchen mbv een database.
31-07-2017, 18:59 door Anoniem
Door Anoniem: Immers heb je weinig aan biometrie, wanneer je de gezichten niet kan matchen mbv een database.
Je vergeet dat elk herkenningssysteem ook heel aardig werkt als verzamelaar van nieuwe dingen om te herkennen. Dus, je zet 't ding aan en binnen de korste keren heeft het gezichtsscans van heel de stad gezien. Sla ze tegelijkertijd op en je kan ieder individu volgen. Dat je er de naam enzo nog niet bijweet, ach, dat komt later wel, geen probleem. Op het moment dat er iemand langs komt met een fotootje en de vraag "hebben jullie deze al eens eerder gezien?" kan er dan gelijk een hele historie met plaatsen en data uit rollen, en wellicht de huidige positie ook nog.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.