Een Amerikaanse rechter heeft de rechtszaak verworpen die verschillende ouders en kinderen tegen de gehackte speelgoedfabrikant VTech hadden aangespannen. Eind 2015 wist een aanvaller bij VTech de gegevens van 4,8 miljoen volwassenen en ruim 200.000 kinderen te stelen.
Het ging om e-mailadressen, namen, ip-adres, adresgegevens en via md5 gehashte wachtwoorden, alsmede chatgesprekken tussen kinderen en ouders, opgenomen gesprekken en foto's van kinderen. Volgens de aanklacht had de speelgoedfabrikant onvoldoende beveiligingsmaatregelen genomen waardoor ouders en kinderen risico op identiteitsdiefstal lopen. VTech riep de rechter op om de rechtszaak te verwerpen, aangezien de eisende partij niet kan aantonen dat het door het datalek schade heeft ondervonden. De rechter gaat daar in mee, zo meldt Lexology.
"De eisende partij heeft geen relatie kunnen leggen tussen het datalek dat zij aanvoeren en de identiteitsdiefstal die zij vrezen. De eisen partij legt niet uit hoe de gestolen data voor identiteitsdiefstal gebruikt kan worden", aldus de rechter. De rechter stelde dat sommige datalekken wel tot identiteitsfraude kunnen leiden. Bijvoorbeeld in het geval van gestolen financiële gegevens waardoor slachtoffers met onterechte afschriften te maken krijgen. In dit geval bevat de gestolen data geen credit- of debitcardgegevens. De beschuldigingen van de gezinnen die VTech aanklagen zijn zonder onderbouwing dan ook te speculatief en houden daarom geen stand, aldus de rechter.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.