image

Op eBay verkochte computer bevat data 650.000 kiezers VS

woensdag 2 augustus 2017, 12:56 door Redactie, 0 reacties

Een computer die voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd gebruikt en op eBay werd aangeboden blijkt de persoonlijke informatie van ruim 650.000 kiezers te bevatten. Het gaat om een ExpressPoll-5000, een zogeheten 'electronic poll book' die informatie over geregistreerde kiezers bevat.

Het poll book bevat een lijst met de gegevens van kiezers die in een bepaald district hun stem mogen uitbrengen. Via de machines kunnen medewerkers van het stembureau de persoon in kwestie controleren en 'inchecken' om te stemmen. Medewerkers horen oude machines die niet meer in gebruik zijn en aan het publiek worden aangeboden te wissen. Op de geheugenkaart van een machine die in het kiesdistrict van Memphis werd gebruikt en via eBay werd aangeboden ontdekte onderzoeker Josh Palmer een database met de gegevens van ruim 650.000 kiezers.

Het gaat dan om naam, adresgegevens en geboortedatum, maar ook politieke partij, of er voor iemand anders is gestemd en of er identificatie moest worden getoond. Palmer ontdekte de gegevens afgelopen week tijdens de Def Con-hackerconferentie in Las Vegas, waar hackers naar de veiligheid van stemapparatuur keken door verschillende van dergelijke apparaten te onderzoeken. Na ontdekking van de geheugenkaart met persoonsgegevens werd die door de conferentie in beslag genomen om de mensen in de database te beschermen. Daarnaast is er melding bij het kiesdistrict gemaakt dat er sprake van een mogelijk datalek is.

Volgens Barbara Simons van Verified Voting, een onderzoeksgroep die zich inzet voor veilige stemcomputers, is er geen formeel auditproces voor hoeveel machines er gewist zijn. Het is dan ook onduidelijk hoeveel machines er zijn verkocht die mogelijk de gegevens van kiezers bevatten, zo laat Simons tegenover Gizmodo weten.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.