image

FBI: Oplichters stelen 6 miljoen dollar via iTunes-cadeaubonnen

donderdag 3 augustus 2017, 11:16 door Redactie, 4 reacties

In de eerste helft van dit jaar zijn honderden mensen in de Verenigde Staten via iTunes-cadeaubonnen voor een bedrag van in totaal 6 miljoen dollar opgelicht, aldus de FBI. De slachtoffers werden benaderd door oplichters die zich voordoen als een medewerker van het energiebedrijf of de telecomprovider.

Vervolgens stelt de oplichter dat er een openstaand bedrag betaald moet worden. Het slachtoffer moet dit bedrag via iTunes-cadeaubonnen voldoen. Zodra het slachtoffer de cadeaubonnen heeft aangeschaft moet het nummer op de achterkant aan de oplichter worden doorgegeven. Volgens de FBI kan de schade voor slachtoffers in de honderden of duizenden dollars lopen. Van januari tot en met juni deden honderden slachtoffers aangifte, met een totaal schadebedrag van 6 miljoen dollar. Vorige week bleek dat in Australië nog twee slachtoffers voor respectievelijk 4.000 en 46.000 dollar via iTunes-cadeaubonnen waren opgelicht. Apple waarschuwt op de eigen website voor de fraude.

Reacties (4)
03-08-2017, 11:32 door Anoniem
snap niet dat mensen hier in trappen...
waarom zou dat via itunes moeten - dat gelooft toch niemand?
03-08-2017, 12:21 door Planeten Paultje
Echt bizar dat daar mensen in tuinen. Maar ja, er zijn er nu eenmaal die domweg alles geloven wat ze aangepraat wordt. Ik zie mijzelf al naar de supermarkt gaan en voor een halve ton aan iTunes cadeau-bonnen aanschaffen.......
03-08-2017, 12:59 door Anoniem
Door Planeten Paultje: Echt bizar dat daar mensen in tuinen. Maar ja, er zijn er nu eenmaal die domweg alles geloven wat ze aangepraat wordt. Ik zie mijzelf al naar de supermarkt gaan en voor een halve ton aan iTunes cadeau-bonnen aanschaffen.......
Ik gevallen in NL waarbij slachtoffers voor vele honderden euros aan iTunes vouchers bij de AH hebben gekocht en de codes één voor één op een website hebben ingevuld. Triest maar waar.
03-08-2017, 17:22 door Briolet - Bijgewerkt: 03-08-2017, 17:30
Het klopt weer eens niet wat hier beweerd wordt. Als je de bron leest is en niet voor 46.000 $ aan iTunes bonnen gekocht. Naast die bonnen heeft ze nml ook geld over gemaakt naar Indiase bankrekeningen. De 46.000 $ is de som van beide.

Op de foto heeft ze een kaart à 100$ in de hand en de tekst geeft aan dat er 300 bonnen gekocht zijn. Dan kom ik op maximaal 30.000 $ aan oplichting via de bonnen omdat een bon van 100$ volgens mij de grootste coupure is. Overigens is dat nog steeds een belachelijk groot aantal, waarvan ze van elke bon de code telefonisch doorgegeven heeft. Dat is dan ook nog eens een flinke telefoonrekening…
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.