image

Afluisteren telefoongesprekken advocaten onwettig

donderdag 17 juli 2003, 10:55 door Redactie, 1 reacties

Volgens een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) mag justitie geen telefoongesprekken tussen burgers en advocaten afluisteren. Het afluisteren, registreren en opnemen zou het beroepsgeheim onvoldoende respecteren en is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens en de Wet politieregisters, aldus het CBP. Nu moeten al deze gesprekken worden uitgewerkt, waarna de officier van justitie bepaalt of een gesprek geheim moet worden gehouden. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten had gevraagd om het onderzoek. (NU.nl)

Reacties (1)
18-07-2003, 13:16 door Anoniem
Deze uitspraak kan, vooral, voor de internet tap grote gevolgen hebben. Het aftapprotocol ( TIIT ) voorziet niet in mogelijkheden om “geheimhouders”niet te tappen.

Wel is er een zogenaamde HI 1 interface beschreven in de TIIT. Deze zou wel kunnen worden “misbruikt” voor dit doel.

Idee.
Als de overheid een landelijk database met geheimhouders aanlegt en men het gebruik van de HI 1 handover interface volgens de voorstellen zoals ingediend in augustus 2002 dan is er voorzien in de mogelijkheid om tijdens dit proces de landelijk geheimhouders database te raadplegen. Afhankelijk van een ja/nee vlag kan dan de tap worden gepre-activeerd. De telecom operator en/of de ISP kan dan de gepreactiveerde tap omzetten in een actieve tap.

Echter de voorstellen voor een HI 1 interface liggen al meer dan een jaar. En enig voortgang ontbreekt.

Ronald Eygendaal
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.