image

Veel slachtoffers Marktplaats-oplichting doen geen aangifte

maandag 14 augustus 2017, 15:48 door Redactie, 20 reacties

Een groot aantal mensen dat via Marktplaats werd opgelicht heeft hier geen aangifte bij de politie van gedaan, zo laat de politie in de zaak van een vermeende katvanger weten. Het gaat om een 33-jarige Rotterdamse vrouw die na onderzoek van de recherche vorige week werd aangehouden.

Ze wordt ervan verdacht haar bankrekening ter beschikking te hebben gesteld, waarop mensen die werden opgelicht geld stortten. De zaak loopt al sinds 2015. In dat jaar reageerden Marktplaats-bezoekers op advertenties waar studieboeken zoals handboeken voor leraren, klinische psychologie en pathologie werden aangeboden. Na de gemaakte afspraken en het overmaken van het overeengekomen geldbedrag, ontvingen de slachtoffers hun studieboeken niet.

Hiervan deden 108 personen aangifte, die bij elkaar meer dan 4.000 euro hadden overgemaakt. Overigens bleken er in het onderzoek nog eens 185 transacties voor een totaalbedrag van 6.000 euro via de bankrekening van de vrouw te zijn gelopen. Deze slachtoffers deden geen aangifte, aldus de politie. Slachtoffers van internetfraude worden dan ook opgeroepen om vooral aangifte te doen. Vorige maand werd bekend dat de politie aangiftes van internetoplichting vaak laat liggen.

Reacties (20)
14-08-2017, 16:01 door Anoniem
Ik denk dat ze een soort low-overhead aangifte moeten introduceren, meer een vorm van "melding", waarbij je zonder
al te veel tijd en moeite te verspillen aan de politie kunt melden dat je zo'n "onoplosbaar" feit aan de hand hebt gehad zodat
de politie je kan benaderen voor een volledige aangifte als ze in een bepaalde zaak een verdachte hebben opgepakt.

Het is gewoon te arbeidsintensief (van beide kanten) om overal volledig aangifte van te doen, als al bekend is dat er
meestal toch niks mee gedaan wordt. Maar in de gevallen (zoals die 185) waar er WEL wat mee gedaan wordt zullen
velen best bereid zijn om aangifte te doen.
14-08-2017, 17:26 door Anoniem
Hoezo te arbeidsintensief? Ik heb afgelopen week in een paar minuten online aangifte gedaan (helaas ook opgelicht via Marktplaats)
14-08-2017, 19:55 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Ik denk dat ze een soort low-overhead aangifte moeten introduceren, meer een vorm van "melding", waarbij je KNIP.

Ja dat bestaat dus al. deze optie wordt ook door de politie gepromote i.p.v. het doen van een aangifte.

Met een melding zijn ze wat sneller klaar, daar hoeven ze verder niets mee te doen.
Werkt ook prima met poging tot doodslag, de wijkagent zou ook nog langs komen. (7 jaar geleden)

Er is een groot verschil tussen theorie en praktijk.

Veel mensen die opgelicht waren zijn naar het politie bureau gegaan om daar te horen te krijgen dat aangifte doen zinloos en verspilde moeite was.
14-08-2017, 20:24 door Anoniem
Het is al jaren het geval dat aangiftes niet meer worden opgenomen op het politie buro. Eerst moest je nog een afspraak maken en nu kan het bijna alleen nog online. Als je echt iets zwaars aan de hand hebt proberen ze het ook nog eens te verzachten en weg te moffelen.

Het zijn natuurlijk de boeven die de boosdoener zijn... maar een lam politie en justitie apparaat is natuurlijk ook uit den boze.

En mij beloven dat meer schending van privacy ons gaat helpen gaat er niet in bij mij. Het is wachten op VEEL zwaardere straffen of een regelrechte ramp in het land van grote groepen mensen die het er NIET meer mee eens zijn.

Daarnaast ben ik bang dat het eerder normaal is om elkaar te naaien (word van boven aangeleerd) en dat echte criminelen makkelijk onderuit hun straf komen. Al 20 jaar geleden vertelde een politie chef mij: ¨we kunnen eigenlijk alleen nog maar gespreide bedjes doen¨. Of te wel als de boef bekend ja dan kan er wat worden gedaan... maar die echte boeven doen dat niet. En zorgen ook dat er geen bewijslast is.

Veel suc6 ermee trouwens... ik doe geen aangifte meer... ik vind het bijna zielig voor die manke nederlandse staat en hun medewerkers die je NOOIT op straat ziet in het openbaar.

¨oh wij regelen dit wel even¨ zeggen ze bij de overheid als er moet gekozen worden en de meeste nederlandsers trappen er steeds maar weer in en blijven hun stem brengen maar echt wat toevoegen aan de maatschappij gebeurt bijna alleen nog maar via de belastingen.
14-08-2017, 22:30 door Anoniem
Punt is meer dat de politie geen aangifte wil aannemen, en als ze dat al doen er helemaal niets mee doen, zelfs al heb je zelf de locatie van de dader getraceerd. Ik ken meerdere van die gevallen. Het heeft geen prioriteit bij de politie.
14-08-2017, 23:19 door Anoniem
Same here ze doen geen shit, en in je gezicht wij zijn ermee bezig. Maak niet uit hoevaak je t vraagt.
15-08-2017, 02:54 door Anoniem
Als betaling na ontvangst van een bestelling niet mogelijk is, zelfs niet na een gedeeltelijke aanbetaling, moet je niet op het aanbod ingaan op Marktplaats. Voorkomen is beter dan genezen!
15-08-2017, 08:13 door Anoniem
Door Anoniem:Het is wachten op VEEL zwaardere straffen of een regelrechte ramp in het land van grote groepen mensen die het er NIET meer mee eens zijn.

Het is logisch dat geen weldenkend mens voor zwaarder straffen is, omdat wetenschappelijk is aangetoond dat het niet helpt. Veel hogere kosten en minder effect helpt niemand. Je kunt niet met zwaarder straffen de pakkans vergroten, dat is een ronduit dom idee. Er moet meer hands-on politie zijn met minder onnodige bureaucratie, micro-management en managementfuncties. In andere landen kan een hogere pakkans wel, dus moet dat in Nederland ook kunnen.

De overmatige prioriteitenstelling moet worden losgelaten, het is duidelijk dat die al jaren niet werkt. Sowieso is criminaliteit niet overal hetzelfde, dus de aanpak zou dat ook niet moeten zijn.
15-08-2017, 08:44 door Whacko
Door Anoniem: Het is al jaren het geval dat aangiftes niet meer worden opgenomen op het politie buro. Eerst moest je nog een afspraak maken en nu kan het bijna alleen nog online. Als je echt iets zwaars aan de hand hebt proberen ze het ook nog eens te verzachten en weg te moffelen.
Ik zal je nog wat leukers vertellen. Ik zag op straat iets wat niet klopte, loop het politiebureau in 2 straten verder om dit te melden. Zeggen ze doodleuk, mag u via 0900-8844 doen. Dat had ik al geprobeerd, maar daar kwam ik niet door. Mocht ik in het kantoor vanaf een van hun lijnen naar dat nummer bellen, heb 15 minuten staan wachten daar tot ik erdoor was :/
15-08-2017, 08:53 door _R0N_
Heb het zelf ook meegemaakt en online aangifte gedaan. 2 tellen werk en kreeg netjes een mail van een politie dame en de verkoper begon ineens heel druk te mailen dat hij ging terug storten..

Het werkt echt wel maar je moet wel de juiste info aanleveren.
15-08-2017, 09:02 door Anoniem
Als zelfs zakkenrollers - meerplegers, na een dag weer op straat staan,. kan ik me niet inbeelden dat scammers online op veel weerstand bij de politie kunnen rekenen,.
Erg jammer allemaal.
15-08-2017, 10:35 door Anoniem
Je hebt al teveel aangiftes als politie. Waardoor veel onbehandeld blijft liggen. Vervolgens ga je als politie oproepen om meer aangifte te doen. Wat is dit, de burger zout in de ogen strooien, om te pretenderen dat je veel meer doet, dan je in werkelijkheid aan kan ? Tuurlijk, meer burgers kunnen aangifte gaan doen. Maar dan moet je wel kunnen verwachten dat de aangifte ook daadwerkelijk behandeld wordt. Tenzij aangiftes er slechts zijn om statistiekjes mee te maken.
15-08-2017, 10:42 door Anoniem
Ik heb voor het bedrijf waar ik voor werk aangifte van diefstal gedaan, met camerabeelden erbij, plus de naam van de firma waar de dief werkte. Na 6 weken kreeg ik het standaard mailtje van de politie dat ze geen dader hadden kunnen achterhalen. Een telefoontje van mij naar het desbetreffende bedrijf leverde binnen een half uur de naam van de medewerker op, die daarna ook ontslagen is. Kennelijk weet de politie niet hoe een telefoon werkt.
Ik doe nooit meer aangifte als het niet moet van de verzekering. Zonde van mijn tijd.
15-08-2017, 12:42 door Anoniem
Eerlijkheidshalve moet ik mensen wel adviseren kort en bondig aangifte te doen! Probeer niet voor eigen rechter te spelen. Maar wees voorzichtig tegenwoordig. Een slimme crimineel en een domme dienstdoener kunnen je leven vergallen!

En zodra je een probleem hebt met een agent of iemand van de justitie die zelf lak hebben aan regels dan verdoe je je tijd.

Er zijn genoeg politie agenten en mensen bij de justitie van goede wil. Maar het is echt dweilen met de kraan open. Plus doen veel agenten dat ze ballen hebben maar vaak, heel vaak, als het puntje bij paaltje komt zijn het zielige schijtluizen die je liever even snel een boete geven of je van het kluitje naar het riet sturen. Ik heb zelfs hoge raad rechters uitspraken zien/horen doen waar een klein kind nog van snapt dat het een bange laffe kikker is.
15-08-2017, 14:32 door Anoniem
Door _R0N_: Heb het zelf ook meegemaakt en online aangifte gedaan. 2 tellen werk en kreeg netjes een mail van een politie dame en de verkoper begon ineens heel druk te mailen dat hij ging terug storten..

Het werkt echt wel maar je moet wel de juiste info aanleveren.

Dan heb je geluk gehad. Meestal werkt het niet, en wordt zelfs een aangifte niet eens aangenomen.
Wellicht maakt het ook uit waar je het doet. In Amsterdam en Utrecht heeft de politie geen tijd.
15-08-2017, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem: Je hebt al teveel aangiftes als politie. Waardoor veel onbehandeld blijft liggen. Vervolgens ga je als politie oproepen om meer aangifte te doen. Wat is dit, de burger zout in de ogen strooien, om te pretenderen dat je veel meer doet, dan je in werkelijkheid aan kan ? Tuurlijk, meer burgers kunnen aangifte gaan doen. Maar dan moet je wel kunnen verwachten dat de aangifte ook daadwerkelijk behandeld wordt. Tenzij aangiftes er slechts zijn om statistiekjes mee te maken.

Het is als de NS: de treinen zitten vol, zijn vies en te laat, nergens is personeel, maar toch zeggen dat er meer mensen met de trein moeten; om vervolgens de prijzen weer te verhogen.
15-08-2017, 17:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Het is wachten op VEEL zwaardere straffen of een regelrechte ramp in het land van grote groepen mensen die het er NIET meer mee eens zijn.

Het is logisch dat geen weldenkend mens voor zwaarder straffen is, omdat wetenschappelijk is aangetoond dat het niet helpt. Veel hogere kosten en minder effect helpt niemand. Je kunt niet met zwaarder straffen de pakkans vergroten, dat is een ronduit dom idee. Er moet meer hands-on politie zijn met minder onnodige bureaucratie, micro-management en managementfuncties. In andere landen kan een hogere pakkans wel, dus moet dat in Nederland ook kunnen.

De overmatige prioriteitenstelling moet worden losgelaten, het is duidelijk dat die al jaren niet werkt. Sowieso is criminaliteit niet overal hetzelfde, dus de aanpak zou dat ook niet moeten zijn.

Helemaal mee eens. En sorry dat ik kom met zo een dom droevig eindsenario (lees: beginsenario). Maar als er zo veel domme droevige halve gare afgestudeerde mega slimme ratten, sorry mensen aan de macht zijn in de banken en overheden en militairemapparaten dan kan je niet anders dan snappen dat er een tweede vietnamoorlog nodig is in het westen. Het is namelijk ook wetenschappelijk aangetoond dat als iedereen dood is door kernbommen of massa moorden via guiltines het best rustig is met de problemen. Eigenlijk hele simpele wiskundige formule (alleen voor de master degrees te snappen) 0=0

Dus... 0 mensen = 0 problemen = 0 gedoe... Kunnen we weer rustig slapen.

Ik denk niet dat er veel mensen zijn die snappen en zien hoe doordrenkt de banken en overheden zijn met ratten. Er is niks meer aan te doen behalve resoluut stoppen met die ego onzin.
15-08-2017, 19:04 door Anoniem
In een docu van Zembla (OPSPORING VERZOCHT) van 19 februari 2011 werd al duidelijk dat ongeveer 3% van het aantal misdrijven leidt tot een veroordeling, d.w.z. dat de verdachte wordt opgepakt, voor de rechter moet verschijnen en daadwerkelijk wordt veroordeeld. Die veroordeling staat dan nog weer los van het soort straf, want ook daar valt het e.e.a. van te vinden.

Deze, extreem lage, oplossingspercentages spelen al jarenlang een rol in het cijferspel. Het doen van aangiften wordt aan alle kanten ontmoedigd. Wanneer er wel aangifte wordt gedaan moet eerst een afspraak worden gemaakt en als er al aangifte is gedaan kun je er zeker van zijn dat de kans ongeveer 50% is dat de aangifte in de vuilnisbak verdwijnt. Bedenk daarbij dat het doen van aangifte nog lang niet betekent dat het misdrijf uiteindelijk ook wordt opgelost. Het oplossen van een misdrijf en het doen van aangifte zijn twee totaal verschillende dingen!

De agent die wil wel, daar ligt het écht niet aan! Zij doen meer dan hun stinkende best maar kunnen niet anders dan lijdzaam toekijken, als ze tenminste niet teleurgesteld en met burn-out klachten aftaaien. Want niets is erger dan de misdrijven zien toenemen terwijl je handen op de rug zijn gebonden door politici en politiebobo’s die jaar na jaar verkondigen dat het weer veiliger is geworden.

En de praktijk? Je zult maar slachtoffer zijn van een mishandeling of inbraak terwijl je weet dat het doen van aangifte in feite geen zin heeft. Dit is al jaren bekend en er gebeurt hélemaal niets.

http://www.ad.nl/binnenland/ruim-de-helft-van-alle-aangiftes-gaat-de-prullenbak-in~a6d0024b/

Mundus vult decipi, ergo decipiatur (“De wereld wil bedrogen worden, laat haar dus bedrogen worden”)
15-08-2017, 22:37 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat ze een soort low-overhead aangifte moeten introduceren, meer een vorm van "melding", waarbij je zonder
al te veel tijd en moeite te verspillen aan de politie kunt melden dat je zo'n "onoplosbaar" feit aan de hand hebt gehad zodat
de politie je kan benaderen voor een volledige aangifte als ze in een bepaalde zaak een verdachte hebben opgepakt.
En als we nou eens begonnen met simpelweg de aangifte te reduceren tot, zeg, een kwartiertje werk?

Wat je voorstelt is een soort van "fast path", maar dat is een optimalisatie die alleen maar zin heeft als die ene casus zo vaak voorkomt dat de speciale afhandeling het extra werk (en dus extra druk op alle cases) meer dan waard is.

Beter beginnen met het algemene aangifteproces te stroomlijnen. Bijvoorbeeld door af te stappen van "automatiseringssoftware" die vooral bevochten moet worden. Heb het idee dat een velletje voltypen en inscannen sneller zal gaan dan ze nu doen, dus daar is best nog een hele hoop winst te behalen.


Door Anoniem: Het is al jaren het geval dat aangiftes niet meer worden opgenomen op het politie buro. Eerst moest je nog een afspraak maken en nu kan het bijna alleen nog online. Als je echt iets zwaars aan de hand hebt proberen ze het ook nog eens te verzachten en weg te moffelen.
Dat is natuurlijk regelrecht drievoudig de burger wegpesten. Geen wonder dat de politie haar draagvlak in de samenleving heel hard aan het verliezen is.


Door Whacko: Ik zal je nog wat leukers vertellen. Ik zag op straat iets wat niet klopte, loop het politiebureau in 2 straten verder om dit te melden. Zeggen ze doodleuk, mag u via 0900-8844 doen. Dat had ik al geprobeerd, maar daar kwam ik niet door. Mocht ik in het kantoor vanaf een van hun lijnen naar dat nummer bellen, heb 15 minuten staan wachten daar tot ik erdoor was :/
Absurd. Helaas verbaast het me niet; was laatst bij een gemeentekantoor, eerste wat ze zeiden was letterlijk "wij kunnen niets meneer", en vervolgens "ga maar naar huis om ons te bellen". Even daar hunzelf bellen op hun telefoon kon niet. En dat kon jij wel, dus dat valt nog mee. Een klein beetje.


Door Anoniem: Probeer niet voor eigen rechter te spelen.
Dat zullen mensen niet doen zolang ze het idee hebben dat ze dat niet hoeven, bijvoorbeeld omdat ze de politie kunnen vertrouwen. Dat vertrouwen is druk aan het verdampen.

Overigens zijn er in shariawijken al eigen "rechtbanken" en ordediensten actief, waar zelfs politie en burgemeesters grif aan meewerken, dus waarom het zo'n probleem is als witmensen hetzelfde gaan doen? Dat laatste is landelijk nieuws, dat eerste hoor je nooit wat over, maar ze zijn er wel.

Er zijn genoeg politie agenten en mensen bij de justitie van goede wil.
Alleen goede wil is duidelijk niet genoeg, want opgelost krijgen ze het zooitje niet.
16-08-2017, 08:47 door Anoniem
Marktplaats zelf doet hier ook weinig aan. Ze weten ook wel dat als er een rating systeem komt, hun business aardig instort. Hoe moeilijk kan het zijn om na oplichting mee te werken met een politieonderzoek?

J.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.