image

Indiaas hof bepaalt dat privacy fundamenteel recht is

donderdag 24 augustus 2017, 10:10 door Redactie, 9 reacties

Het Indiaas hooggerechtshof heeft bepaald dat het recht op privacy een fundamenteel recht is, omdat het een intrinsiek onderdeel van het recht op leven en vrijheid is. Eerder hadden Indiase rechters nog gesteld dat privacy geen fundamenteel recht is, zo laten The Times of India, NDTV en Al Jazeera weten.

De uitspraak volgt op een reeks petities tegen het identiteitskaartprogramma van de Indiase overheid genaamd Aadhaar. Via dit programma worden biometrische kenmerken van burgers verzameld en opgeslagen, waaronder scans van hun vingerafdruk en iris. Elke burger krijgt daarnaast een twaalfcijferige code toegekend en is inmiddels verplicht om de identiteitskaart voor allerlei diensten te gebruiken. Inmiddels zijn van 1 miljard Indiërs de biometrische gegevens opgeslagen.

In eerste instantie ging het om een vrijwillig programma, maar de afgelopen jaren is het gebruik van Aadhaar voor allerlei diensten verplicht geworden, waaronder het openen van een bankrekening of het betalen van belasting. Volgens tegenstanders schendt het verplicht gebruik van Aadhaar het recht op privacy en worden er zoveel gegevens opgeslagen dat het mogelijk is om het privéleven van burgers uitgebreid te volgen. De uitspraak kan dan ook grote gevolgen voor het identiteitskaartprogramma hebben, aangezien de Indiase overheid moet aantonen dat het dwingen van burgers om hun biometrische gegevens af te staan en de identiteitskaart te gebruiken niet in strijd met hun privacy is.

Image

Reacties (9)
24-08-2017, 10:14 door SPer
Nou ja , wij zijn ook bijna zo ver :

Opslag van je vingerafdruk in je passpoort en BSN gaat ook aardig in die richting , dus schijnbaar zijn ze in India meer privacy minded dan wij hier .
24-08-2017, 11:17 door Anoniem
Aangezien we een grondwet hebben, zou deze iets moeten voorstellen. Echter hoeft de 2e kamer geen rekening te houden met de grondwet of andere andere verdragen zoals het EVRM. De 1e kamer heeft een controlerende taak, maar zij sluiten al jaren liever dealtjes dan dat ze bij nieuwe wetsvoorstellen controleren of deze strijdig zijn met onze grondwet en of andere verdragen. Nederland is namelijk het enigste land in de EU en zon beetje in de gehele wereld waar de gerechtelijk macht wetten niet mag toetsen aan de grondwet. Rechter zijn hierdoor eerder vereedelde boekhouders die nergens echt bevoegd over zijn behalve de belangen van de regering te behartigen.

In een gezonde democratie kunnen rechters foute / ongrondwettelijke wetten ongedaan maken, maar dat zagen de machthebbers niet zitten dus die hebben onze rechters gemuilkorft via Artikel 120 van de grondwet.

Ik vind dat we dit al 100 jaar geleden hadden moeten fixxen en het feit dat de regerende partijen van de afgelopen 100 jaar dit nooit hebben aangepast een teken van hun immoraliteit en foutheid. Zeker na WW2 hadden we dit meteen moeten aanpassen.

Het wordt tijd dat we wetgevende macht die foute wetten opstelt (regering & 2e kamer) en goedkeurd (1e kamer), dat we wanneer het EU hof na 10 jaar concludeerd dat die wet fout was, dat we dan alle betrokken ministers, staatssecretarissen, ambtenaren die deze foute wet mogelijk hebben gemaakt of hebben gesteund of uitgevoerd zonder wanklank dat deze figuren strafrechtelijk vervolgd moeten worden. Dan zou ik zeggen een minimale gevangenisstraf van 5 jaar en een boete van 2x het jaarloon wat ze verdirnd gebben in de jaren dat deze foute wet tot stand kwam totdat deze werd gestopt.

Hiermee voorkom je machtsmisbruik, nu zie je politici overal mee wegkomen. Wat ze ook doen, ze zijn nooit persoonlijk verwijtbaar. Het is tijd voor net zulke strikte fraude, straf en sanctie regels voor politici en bestuurders als die gelden voor mensen met een bijstandsuitkering sinds de foute participatie wetgeving.
24-08-2017, 12:04 door Anoniem
Door SPer: Nou ja , wij zijn ook bijna zo ver

Waarschijnlijk zijn wij in absolute zin verder: burgerlijke stand sinds Napoleon, persoonsbewijzen sinds jaren dertig, iedereen een girorekening sinds de wederopbouw, sofinummers sinds de jaren tachtig, pinnen en koppeling van overheidsbestanden sinds jaren negentig, en digid en biometrische identiteitskaarten sinds jaren nul.

Maar in grote delen van India is er nog niets: geen stromend water, geen riolering. Als je dan wel opeens biometrische identificatie gaat invoeren en contant geld uitbant (door grote coupures van de ene op de andere dag af te schaffen), dan valt dat wel op en is de weerstand waarschijnlijk ook groter. Ook wekt dit de vraag op wat de prioriteiten van de regering zijn, en voor wie deze mensen uiteindelijk werken...
24-08-2017, 13:07 door Anoniem
Anoniem 12:04: correct. Tel daarbij de uitdaging van het analfabetisme op en je ziet de redenen.
24-08-2017, 13:13 door Anoniem
Door SPer:Opslag van je vingerafdruk in je passpoort en BSN gaat ook aardig in die richting , dus schijnbaar zijn ze in India meer privacy minded dan wij hier .

Jij hebt kennelijk nog nooit een visum aangevraagd voor India... Dan willen ze niet alleen alles van jou weten, maar ook van je ouders, je vrouw, je bankrekening, al je vingerafdrukken en een extra foto.

Ik krijg daar niet zo'n warm gevoel van...
24-08-2017, 13:25 door Anoniem
Door SPer: Nou ja , wij zijn ook bijna zo ver :

Opslag van je vingerafdruk in je passpoort en BSN gaat ook aardig in die richting , dus schijnbaar zijn ze in India meer privacy minded dan wij hier .

En misschien is in Nederland het vertrouwen in de overheid groter.
24-08-2017, 16:48 door karma4
India kent het kastenstelsel. Privacy is een te verwaarlozen iets met die opgelegde regels van buiten.
Zou het hof bepaald hebben dat alles wat daarmee verband houdt strafbaar en illegaal is? Dat zou de grootste verandering zijn in een cultuur opgelegd door een rechter.
24-08-2017, 18:00 door Anoniem
Door karma4: India kent het kastenstelsel. Privacy is een te verwaarlozen iets met die opgelegde regels van buiten.
Zou het hof bepaald hebben dat alles wat daarmee verband houdt strafbaar en illegaal is? Dat zou de grootste verandering zijn in een cultuur opgelegd door een rechter.
Verifieer voor je je gedachten voor waar aanziet even of dat ook klopt. Deze uitspraak gaat helemaal niet over het kastesysteem, dus heeft die rechter met deze uitspraak dat kastesysteem ook niet illegaal gemaakt. Dat hoeft ook niet, de staat India heeft al sinds de oprichting het kastesysteem officieel afgewezen. Artikel 15 van de grondwet van India is duidelijk:
15. (1) The State shall not discriminate against any
citizen on grounds only of religion, race, caste, sex, place
of birth or any of them.
(2) No citizen shall, on grounds only of religion, race,
caste, sex, place of birth or any of them, be subject to any
disability, liability, restriction or condition with regard to--
(a) access to shops, public restaurants, hotels and
places of public entertainment; or
(b) the use of wells, tanks, bathing ghats, roads
and places of public resort maintained wholly or
partly out of State funds or dedicated to the use of
the general public.
(3) Nothing in this article shall prevent the State from
making any special provision for women and children.
(4) Nothing in this article or in clause (2) of article 29
shall prevent the State from making any special provision
for the advancement of any socially and educationally
backward classes of citizens or for the Scheduled Castes
and the Scheduled Tribes.
(5) Nothing in this article or in sub-clause (g) of
clause (1) of article 19 shall prevent the State from making
any special provision, by law, for the advancement of
any socially and educationally backward classes of
citizens or for the Scheduled Castes or the Scheduled
Tribes in so far as such special provisions relate to their
admission to educational institutions including private
educational institutions, whether aided or unaided by
the State, other than the minority educational institutions
referred to in clause (1) of article 30.
Onderdelen (1)-(3) staan er sinds 1950 (toen de Indiase grondwet is opgesteld) in, onderdeel (4) is in 1951 toegevoegd en onderdeel (5) in 2005. Die toevoegingen komen neer op het toestaan van positieve discriminatie van achtergestelde groepen door de overheid.

https://web.archive.org/web/20140909230437/http://lawmin.nic.in/coi/coiason29july08.pdf
https://dl.wdl.org/2672/service/2672.pdf (groot! - handgeschreven versie uit 1950)[/url]
26-08-2017, 16:04 door karma4 - Bijgewerkt: 26-08-2017, 16:06
Door Anoniem:
Verifieer voor je je gedachten voor waar aanziet even of dat ook klopt. Deze uitspraak gaat helemaal niet over het kastesysteem, dus heeft die rechter met deze uitspraak dat kastesysteem ook niet illegaal gemaakt. Dat hoeft ook niet, de staat India heeft al sinds de oprichting het kastesysteem officieel afgewezen. .....
Mooi dan is het op papier in orde, maar wat nu:
- https://www.oneworld.nl/love/gezondheid/elke-22-minuten-een-vrouw-verkracht-india
- http://www.maritiemnederland.com/achtergrond/niemand-handhaaft-de-wetten/item1479
- http://www.dalits.nl/dnn_kastd.html
- https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/massale-rellen-in-india-na-veroordeling-goeroe-voor-verkrachting
Leg mij eens uit waarom de handaving dan wel invulling van die grondwet niet lukt / faalt.
Het kan de armoe geloof of wat dan ook zijn in ieder geval een groot verschil op wat er op papier het recht zou zijn en de werklijkheid.

Bedenk ik heb niets tegen Indiërs genoeg goede mensen van ze meegemaakt. Ze komen hier om geld te verdienen, dat in het verlengde van de outsourcing van IT werk naar daar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.