D66 wil dat reizigers altijd een melding krijgen wanneer hun reisgedrag door derden wordt opgevraagd bij Translink. Dat laten D66-Kamerleden Jetten en Verhoeven in Kamervragen aan staatssecretarissen Dijksma van Infrastructuur en Milieu en Dijkhoff van Veiligheid en Justitie weten.
Aanleiding voor de vragen is het nieuws dat Translink zonder tussenkomst van de rechter reisgegevens van studenten aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) verstrekte. De Kamerleden willen nu weten of er een wettelijke grondslag is op grond waarvan DUO dan wel andere overheidsdiensten, reisgegevens rechtstreeks mogen opvragen en Translink verplicht is die gegevens af te staan. De staatssecretarissen moeten ook duidelijk maken welke reisgegevens er precies zijn gedeeld en van hoeveel studenten. Daarnaast vragen Jetten en Verhoeven of het vaker gebeurt dat Translink reisgegevens met derden deelt en om wie het in dit geval gaat.
Ook zijn Dijksma en Dijkhoff gevraagd naar de rechten die reizigers hebben als het gaat om de bescherming van hun gepersonaliseerde reisgegevens. De D66-Kamerleden vinden verder dat reizigers met een gepersonaliseerde ov-chipkaart altijd een melding moeten krijgen wanneer hun reisgedrag door derden wordt opgevraagd bij Translink dan wel wordt verstrekt aan derden, en willen weten hoe de staatssecretarissen hier tegenover staan. Mochten Dijksma en Dijkhoff dit plan niet zien zitten, dan moeten ze laten weten op welke manier reizigers grip kunnen houden op hun persoonlijke informatie die door Translink wordt verzameld en gedeeld. Er staan drie weken voor het beantwoorden van de Kamervragen (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.