Justitie krijgt jaarlijks 26 miljoen euro extra voor de aanpak van cybercrime, zo blijkt uit de Rijksbegroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie die vandaag openbaar is gemaakt (pdf). Het bedrag komt bovenop de jaarlijkse 13 miljoen euro die het kabinet vorig jaar uittrok.
Zo gaat de politie nieuw personeel werven om de capaciteit voor de aanpak van cybercrime op landelijk en regionaal niveau te versterken. Vanwege het grensoverschrijdende karakter van cybercrime wordt volgend jaar gewerkt aan betere directe internationale samenwerking met internetproviders en aan herziening van het internationale kader voor juridische maatregelen in cyberspace, aldus het ministerie. Verder zal ransomware in 2018 extra aandacht krijgen.
Ook is het streven om volgend jaar meer onderzoeken naar cybercrime te starten: 310 reguliere zaken en 50 complexe. Voor dit jaar is het streven om 230 reguliere onderzoeken en 40 complexe onderzoeken uit te voeren. Met het extra geld wordt ook de digitale veiligheidsketen (AIVD, MIVD, Politie en OM) versterkt en het delen van informatie, onder andere met Economische Zaken en het Nationaal Cyber Security Centrum, bevorderd en wordt gebouwd aan een landelijk dekkend netwerk van Computer Emergency Respons Teams.
"Investeren in de digitale weerbaarheid van Nederland is nu en in de toekomst noodzakelijk om de dreiging het hoofd te blijven bieden en de economische kansen van digitalisering te benutten. Het principe van publiek-private samenwerking is daarbij onontbeerlijk", zo laat het ministerie weten. "Daarnaast blijft het cybersecuritylandschap zich ontwikkelen. Zo volgt in 2018 de implementatie van de Netwerk en Informatie Beveiligingsrichtlijn (NIB-richtlijn). Hiermee ontstaat een beveiligingsverplichting voor aanbieders in de vitale infrastructuur en wordt door de betrokken Ministeries een stelsel van toezicht geïntroduceerd." Acht miljoen van de 26 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld aan de MIVD voor het aanpakken van cyberspionage en -sabotage.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.