image

Britse supermarkt test biometrisch betaalsysteem

zondag 24 september 2017, 09:33 door Redactie, 15 reacties

De Britse supermarktketen Costcutter is een test gestart waarbij het klanten via een biometrisch betaalsysteem laat afrekenen. Het Fingopay-systeem identificeert klanten aan de hand van de aders in hun vinger. Hiervoor maakt het systeem een 3D-scan van de vinger van de klant en koppelt deze biometrische data aan zijn of haar bankrekening. De technologie wordt nu in een supermarkt van Costcutter op de campus van de Brunel University getest.

Sinds de introductie afgelopen maandag hebben honderden studenten zich aangemeld, die voor hun registratie een tegoed van 5 pond krijgen. Het doel is om in november 3.000 geregistreerde studenten te hebben. Het bedrijf achter de technologie is in gesprek met andere grote Britse supermarktketens, nachtclubs en sportscholen om het systeem ook daar uit te rollen. Fingopay werd eind vorig jaar al in een bar in Camden getest, waar een tegoed van 10 pond werd uitgeloofd en uiteindelijk 2000 mensen zich registreerden.

Image

Reacties (15)
24-09-2017, 11:05 door Anoniem
Sinds de introductie afgelopen maandag hebben honderden studenten zich aangemeld, die voor hun registratie een tegoed van 5 pond krijgen.
Dit is wel de kern van de zaak.

Hier heeft de albert heijn het ook al geprobeerd maar dat heeft niet echt doorgang gevonden? Ze hadden even kunnen buurten. Maar mischien is dat het punt niet. Mischien is het belangrijker om er "innoverend" uit te zien dan dat ze willen weten of dit een goed idee is. Hint: Het is geen goed idee, dat moet iedereen die er een paar minuutjes over nadenkt ondertussen toch zelf kunnen uitvogelen. Kun je gelijk zien hoeveel mensen er die paar minuutjes over nagedacht hebben.
24-09-2017, 11:20 door Briolet - Bijgewerkt: 24-09-2017, 11:21
Door Anoniem: Hint: Het is geen goed idee, dat moet iedereen die er een paar minuutjes over nadenkt ondertussen toch zelf kunnen uitvogelen.

En waarom niet? Zelfs als deze data uitlekt, kun je er niets mee. Voorlopig is nog niemand in staat zo'n 3D image van de haarvaten in de vingertop na te maken.
24-09-2017, 12:37 door Anoniem
Dat is dan echt (niet) iets voor mensen die regelmatig klussen. Zelf ben ik bezig met een verbouwing en mijn vingers hebben daarbij, ondanks gebruik van handschoenen, best wat te lijden. Van blaren, slijtage, kleine sneetjes tot (tijdelijk) niet weg te krijgen lijmresten (PUR...).

Kan me niet voorstellen dat zo'n betaalsysteem dat aankan en die vinger als de juiste detecteert. Lekker als je bij de bouwmarkt wat moet halen.
24-09-2017, 14:32 door [Account Verwijderd]
Heel aardig, Maar waarmee wordt deze scan gemaakt? Niet met een gloeilamp en een solarcel.

Ik heb een hele poos gezocht naar de technologie die erachter steekt.
Waarschijnlijk zoek ik met de verkeerde zoekopdrachten maar met Fingopay+technology+fysical+aspects vind ik niets wat mij duidelijk maakt hoe het werkt.
Is er nu werkelijk niemand die daar bij stil staat? Of wel, maar wordt de technologie met opzet verborgen gehouden?

Voor alle duidelijkheid: de software die erachter steekt interesseert me dus helemaal geen mallemoer.

Waar het mij om gaat is dat voor diepte scans bij mijn weten nog steeds gebruik wordt gemaakt van Magnetic Resonance Induction en ik vermoed dat dit hier dus ook het geval moet zijn. Hoe klein MRI ook is (om ons heen is er continue straling) maar elke artificiële straling (dus extra opgewekt) lijkt me niet bevordelijk voor de celstructuur van je vingertoppen.
24-09-2017, 14:59 door karma4 - Bijgewerkt: 24-09-2017, 15:38
Het beste biometrische betaalsysteem dateert uit de vorige eeuw. De middenstander kende je door en door. Je had het krediet bij hem .. even opschrijven. Geen cash of betaalsysteem nodig. Aan het eind van de week via het loonzakje af te rekenen. Het vaststellen van je identiteit op menselijke waarneming je voorkomen je geluid / uitspraak en de bewegingen.
Al die aparte meetinstrumenten zijn nog niet zo ver om dat te evenaren.
24-09-2017, 16:33 door Anoniem
Een kwestie van tijd,dat je vingertop word afgeknipt door kwaadwillende criminelen mensen,
want onderdelen van je lichaam worden dus geld waard.
24-09-2017, 17:10 door Briolet - Bijgewerkt: 24-09-2017, 17:10
Door Aha: Ik heb een hele poos gezocht naar de technologie die erachter steekt.

Vast geen MRI als techniek. Daar zijn grote krachtige magneten voor nodig met spoelen die een elektromagnetisch veld creëren en zul je nooit klein krijgen.
Systemen die ook de haarvaten scannen zijn er al een tijdje. Volgens mij heeft een paar jaar geleden een Zwitserse bank dit al in gebruik genomen.

Qua klein en goedkoop uitvoeren vond ik deze link uit 2016: https://www.technischweekblad.nl/nieuws/flexibele-vingerafdruksensor/item8404 Maar die kijkt niet door de vinger, maar drinkt alleen een stukje onderhuids door vanaf één kant.

Als kant-en-klaar product kun je ze hier al kopen: https://biometrischesloten.nl/vinger-aderpatroon-scanner/

Blijkbaar kan niet iedereen lezen, zoals Anoniem 12:37 die met niet-bestaande problemen komt..
24-09-2017, 18:23 door MathFox
Door Briolet:
Vast geen MRI als techniek. Daar zijn grote krachtige magneten voor nodig met spoelen die een elektromagnetisch veld creëren en zul je nooit klein krijgen.
...
Een MRI-scanner die een volledig mens aankan is groot, maar als je je richt op kleinere onderwerpen, kun je alles een heel stuk kleiner uitvoeren. Ik denk dat een vinger-formaat MRI scanner in het op de foto getoonde doosje zou passen, blijft het probleem dat je met sterke magneetvelden werkt en je moet oppassen met metaal in de buurt van de scanner.
24-09-2017, 19:01 door Anoniem
Wat..., moet ik mijn vinger neerleggen op de plek waar alle neuspeutervingers van mijn voorgangers zijn geweest?
No way. Heeft geen zin. Ga eerst maar eens een veilige, betrouwbare "contactless scanning" gebruiken.
Dan heb je als consument pas echt een voordeel ten opzichte van andere betaalmiddelen.

Heel aardig, Maar waarmee wordt deze scan gemaakt? Niet met een gloeilamp en een solarcel.
Er wordt "near infrarood" gebruikt = grenzend aan het infraroodgebied, dus heel donkerrood licht en een geschikte CCD-camera.
Op die basis zou ik haast denken dat 12:37 door Anoniem juist wel eens gelijk kon hebben.
Kleine vervuilinkjes kan het wel hebben, maar er zijn grenzen.

Een andere fabrikant heeft net zoiets, en vertelt er over in http://www.m2sys.com/finger-vein-reader/

17:10 door Briolet: ....maar drinkt alleen een stukje onderhuids door vanaf één kant.
He? Hoe doe je dat dan, een stukje onderhuids doordrinken? ; )
24-09-2017, 22:43 door Anoniem
Door karma4: Het beste biometrische betaalsysteem dateert uit de vorige eeuw.

En alle eeuwen daarvoor. Werking overal bekend en duidelijk, doelmatigheid inmiddels ruimschoots bewezen. Geen opladers nodig. Duurzaam en milieuvriendelijk.
25-09-2017, 09:52 door SPer
Door Briolet:
Door Anoniem: Hint: Het is geen goed idee, dat moet iedereen die er een paar minuutjes over nadenkt ondertussen toch zelf kunnen uitvogelen.

En waarom niet? Zelfs als deze data uitlekt, kun je er niets mee. Voorlopig is nog niemand in staat zo'n 3D image van de haarvaten in de vingertop na te maken.

Voorlopig is hier het toverwoord. Op het moment dat ze dit wel kunnen hangen jouw biometrische gegevens al aan je bankrekening en dan is het Cashen (figuurlijk) . En btw hoe weet u dat ze dit niet kunnen ?
25-09-2017, 10:38 door Anoniem
Door Aha: Ik heb een hele poos gezocht naar de technologie die erachter steekt.
Weet je hoe ze de zuurstofverzadiging van je bloed meten? Er wordt geen bloed afgenomen maar er wordt een apparaatje op je vingertop geklemd dat infrarood licht gebruikt dat door de huid dringt en door bloed wordt teruggekaatst. Uit het kleurverschil tussen uitgezonden en teruggekaatst infrarood kan men de verzadiging afleiden.

Er is dus infraroodlicht dat door de huid dringt en dat door bloed weerkaatst wordt. Daar kan je dan ook met geschikte lenzen of spiegels een beeld van maken dat met een geschikte beeldsensor gedigitaliseerd kan worden. Als dat scherp genoeg is is het een voor de hand liggende basis voor dit soort toepassingen.
25-09-2017, 10:45 door Anoniem
Door MathFox: Een MRI-scanner die een volledig mens aankan is groot, maar als je je richt op kleinere onderwerpen, kun je alles een heel stuk kleiner uitvoeren. Ik denk dat een vinger-formaat MRI scanner in het op de foto getoonde doosje zou passen, blijft het probleem dat je met sterke magneetvelden werkt en je moet oppassen met metaal in de buurt van de scanner.
Het is de vraag of de benodigde sterkte van de magneetvelden wel haalbaar is met zo'n klein apparaat. En als het zou kunnen is MRI nog niet geschikt voor een toepassing als deze. Je wilt niet dat een metaalwerker of ex-metaalwerker aan de kassa gewond raakt omdat een metaalsplinter die nog ergens in z'n hand zit door de magneetvelden alle kanten op wordt gerukt. En zo sterk zijn de magneetvelden die bij MRI gebruikt worden. Ik heb er ooit een gehad en moest vooraf een vragenlijst invullen die op dit soort risico's gericht was.
25-09-2017, 14:04 door Briolet - Bijgewerkt: 25-09-2017, 14:06
Door Anoniem: Weet je hoe ze de zuurstofverzadiging van je bloed meten? Er wordt geen bloed afgenomen maar er wordt een apparaatje op je vingertop geklemd dat infrarood licht gebruikt dat door de huid dringt en door bloed wordt teruggekaatst. Uit het kleurverschil tussen uitgezonden en teruggekaatst infrarood kan men de verzadiging afleiden.

Deze techniek zit zelfs al in sommige smartphones. Mijn Samsung heeft ook een IR ledje en een sensor naast de lichtbron, waarmee je het zuurstof gehalte kunt meten door er gewoon een vinger op te leggen.

Het is de vraag of de benodigde sterkte van de magneetvelden wel haalbaar is met zo'n klein apparaat.
Ik verwacht het niet. Je kunt alles wel miniaturiseren, maar de benodigde veldsterkte voor de MRI meting blijft een constante die door de eigenschap van de atomen bepaald wordt.
26-09-2017, 04:31 door Anoniem
en zo krijgen mensen herpes aan hun finger.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.